Intr-un discurs difuzat pe 20 decembrie la posturile nationale de radio si televiziune, Ceausescu vorbea despre protestele de la Timisoara ca despre actiunile teroriste ale unor bande de huligani sprijiniti de cercuri imperialiste si servicii secrete straine care doreau destramarea Romaniei si distrugerea independentei acesteia. O zi mai tarziu, la aceleasi posturi de radio si televizune huliganii deveneau revolutionari iar "fortele care aparau cuceririle socialiste ale Romaniei" deveneau teroristi.

Va prezentam in continuare cateva fragmente din transcrierile originale ale programelor Radio Europa Libera si Radio Bucuresti din ziua de 20 decembrie. Monitorizarea a fost facuta de Radio Europa Libera in 1989 si va este oferita de Radio Europa Libera si OSA Archivum.

Am pastrat varianta originala, necorectata, a transcrierilor asa cum apare ea in monitorizari, modificand doar acolo unde greselile faceau textul indescifrabil. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile: Radio Europa Libera si OSA Archivum. Transcrierile Radio Bucuresti le gasiti AICI, arhiva istorica Radio Europa Libera o gasiti AICI.

RADIO EUROPA LIBERA - 20 Decembrie 1989

Va informam ca in programul nostru au intervenit urmatoarele schimbari: vom transmite o editie speciala a emisiunii ACTUALITATEA ROMANEASCa; emisiunile noastre vor continua si dupa ora unu. Din studioul nostru special va vom tine la curent cu evolutia evenimentelor din tara si cu reactiile internationale.

Asculta un fragment din programul Radio Europa Libera din 21 decembrie 1989

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral

RADIO BUCURESTI - 20 Decembrie 1989

Vorbeste tov. Nicolae CEAUSESCU, secretar general al PCR, presedintele RSR.

Tovarasi si prieteni, cetateni ai R.s. Romania.

Ma adresez in aceasta seara seara intregului popor al patriei noastre socialiste, in legatura cu evenimentele care au avut loc in ultimile zile la Timisoara. In zilele de 16 si 17 Decembrie, sub pretextul impiedecarii aplicarii unei sentinte judecatoresti legale, cateva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestari si incidente, trecand la atacarea unor institutii de stat, distrugand si jefuind o serie de cladiri, de magazine, de cladiri publice, iar in ziua de 17 Decembrie si-au intensificat activitate impotriva institutiilor de stat si de partid, inclusiv a unor unitati militare.

Din desfasurarea evenimentelor si din declaratiile unor reprezentanti, unor participanti la aceste evenimente, aceste grupuri aveau scopul de a provoca dezordine si distrugere institutiilor si bunurilor generale ale orasului, si de a da semnalul unor asemenea actiuni si in alte centre.

Populatia din Timisoara cunoaste si a vazut toate aceste distrugeri de tip fascist care au avut loc. Cu toate insistentele depuse timp de doua zile de organele politice, de partid, de consiliul popular, de conducerile intreprinderilor si de organele de ordine, aceste grupuri au continuat si si-au intensificat activitatea de distrugere, de atacare a institutiilor, a magazinelor, inclusiv a unor unitati militare.

In aceste imprejurari grave, in seara zilei de 17 Decembrie, fiind atacate unitatile militare au raspuns prin focuri de avertisment impotriva celor care au continuat sa actioneze impotriva unitatilor militare si institutiilor de stat si politice. Deoarece actiunile grupurilor antinationale, teroriste, au continuat, conform Constitutiei si in conformitate cu legile tarii, unitatile militare au fost obligate sa se apere, sa apere ordinea si bunurile intregului oras. De fapt sa apere ordinea in intreaga tara.

Din datele de care se dispune pana in prezent, se poate declara cu deplina certitudine ca aceste actiuni cu caracter terorist au fost organizate si declansate in stransa legatura cu cercurile reactionare, imperialiste, iredentiste, soviniste si cu serviciile de spionaj din diferite tari straine. Scopul acestor actiuni antinationale provocatoare a fost acela de a provoca dezordine in vederea destabilizarii situatiei politice, economice, de a crea conditiile dezmembrarii teritoriale a Romaniei, distrugerii independentii si suveranitatii patriei noastre socialiste.

Nu intamplator posturile de radio dela Budapesta si din alte tari au declansat inca in cursul acestor actiuni antinationale teroriste o campanie desantata de ponegrire, de imixtiuni impotriva tarii noastre. Pot, repet, dupa datele pe care le avem pana acum si prin pozitia luata de cercurile revizioniste, revansarde, de cercurile imperialiste din diferite tarii, este acela de a distruge independenta, integaritatea, de a opri cursul dezvoltarii socialiste a Romaniei, de a intoarce Romania inapoi la dominatia straina, de a lichida desvoltarea patriei noastre.

Descarca fisierul PDF cu buletinul de stiri integral