Cele mai multe mariri salariale au fost obtinute de profesori in urma folosirii grevei ca forma de protest. Din 2005, in fiecare an, sindicatele din acest sector au organizat actiuni de protest, motivul principal fiind nivelul scazut al fondurilor bugetare alocate in invatamant.

In ianuarie 2000, sindicatele au intrat in greva generala, fiind cea mai puternica actiune de protest din România postdecembrista. În ianuarie si februarie 2000 au avut loc mai multe runde de negocieri cu Guvernul României, care au condus, în final, la obtinerea unei majorari salariale de 80%, în doua transe.

In noiembrie 2005, au declansat greva generala, fiind nemultumiti de suplimentarea bugetului Educatiei cu 180 de milioane de lei. Cadrele didactice cereau autoritatilor statului sa aloce educatiei 6% din PIB si nu 4,3% cat a fost stabilit in urma unei rectificari bugetare. Dupa trei saptamani de proteste, profesorii au obtinut o marire salariala de 12%, ceea ce insemna o suplimentare a bugetului cu 462 milioane de lei (in medie, 125 de lei pe luna de profesor).

In iunie 2006, sindicatele ameninta cu neinceperea anului scolar 2006-2007, in cazul in care nu va fi adoptata pana la 1 august o hotarare in ceea ce priveste cuantumul majorarilor salariale ce se vor acorda personalului din invatamant incepand cu 1 ianuarie 2007. Revendicarile nu au fost rezolvate, drept urmare, anul scolar a inceput cu proteste. Sindicatele din invatamant s-au aratat numultumite de faptul ca Executivul nu a aprobat majorarea salariala de 30% solicitata incepand cu 1 ianuarie 2007. Guvernul le-a oferit, la negocieri, o majorare a salariilor cu aproximativ 14%.

In decembrie 2007, sindicatele au organizat greva de protest, fiind nemultumite de neacordarea celui de-al 13-lea salariu si de amanarea inceperii negocierilor privind cresterile salariale ce vor fi acordate in 2008 pentru personalul din invatamant.

2008 a fost un an tensionat, sindicatele fiind la un pas de greva generala. Inca de la inceputul anului, profesorii au amenintat cu greva, solicitand majorarea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ. Fiind an electoral, marirea salariala a fost obtinuta printr-o lege votata in Parlament si promulgata de presedintele tarii. Insa, din cauza crizei financiare, majorarea salariala nu a mai fost aplicata. Promisiunea neonorata privind majorarea cu 50% a determinat federatiile sindicale sa organizeze ample actiuni de protest la inceputul lui noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat. Greva generala a fost amanata, in cele din urma. Din majorarea de 50%, mai ramaneau 33%, avand in vedere ca diferenta a fost acordata de fostul Guvern.

In 2009, protestele continua. Inca de la inceputul anului, profesorii au amenintat cu greva generala. Spiritele s-au incis in momentul in care s-a decis reducerea bugetului educatiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii si alti 676 milioane lei din fondurile de investitii.