Retragerea investitorilor de pe pietele emergente si problemele bancilor, combinate cu scaderea drastica a exporturilor creeaza majore dificultati de finantare in pietele emergente, arata raportul FMI privind stabilitatea financiara globala, dat publicitatii marti. Potrivit Fondului, nevoia de finantare a economiilor emergente este estimata la 1800 de miliarde de dolari in 2009, majoritatea datoriilor venind dinspre sectorul corporatist si al institutiilor financiare. Riscurile pentru economiile emergente ale Europei au crescut, apreciaza FMI.

Nivelul Investitiilor straine in pietele emergente va avea valori negative in 2009, arata FMI, fara ca in anii urmatori sa se revina la nivelul dinaintea crizei. In 2009, economiile emergente vor fi lipsite de aproximativ 1% din PIB-ul lor din lipsa investitiilor, iar sansele de redresare vor fi reduse in 2010 si 2011.

In Europa, FMI considera ca este nevoie de o cooperare intre statele cu economii avansate si cele emergente, din cauza puternicei interdependente dintre ele. Interdependenta sectorului bancar face la fel de importanta colaborarea si coordonarea pentru testele de stres intre banca-mama si subsidiare, o mai buna cooperare intre statul gazda si cel de proveninenta al bancilor si prin schimbul de informatii.

Datoria externa a economiilor emergente est-europene a crescut brusc, bursele s-au prabusit, iar monedele s-au aflat sub puternice presiuni mai ales in acele tari in care exista puternice dezechilibre interne si externe.

Cel mai mare risc pentru Europa emergenta apare ca urmare a interconectarii financiare din Europa, statele est-europene fiind in mare masura dependente de statele vest-europene. Deteriorarea conditiilor financiare a subsidiarelor afecteaza lichiditatea bancilor-mama si pozitia lor pe piata de capital.

Valoarea activelor toxice ar putea atinge 4000 de miliarde de dolari

Estimarile FMI privind valoarea pierderilor de la inceputul crizei si pana in 2010 este de 2700 de miliarde de dolari, in crestere fata de 2200 de miliarde, estimarea din ianuarie 2009. In conditiile in care pierderile includ si alte active din pietele mature, estimarile sugereaza o valoarea totala de 4000 de miliarde, dintre care doua treimi le reprezinta pierderile bancilor.

Alte concluzii ale raportului FMI:

  • In ultimele luni, au existat imbunatatiri ale activitatii pietei interbancare, dar in continuare accesul la finantare este limitat.
  • In ciuda intiativelor de stopare a degradarii economiilor avansae, este nevoie de actiuni suplimentare pentru a ajuta la restrabilirea increderii si la eliminarea incertitudinilor de pe pietele financiare care submineaza perspectivele unei relansari economice.

In continuare raman valabile prioritatile identificate de G7 in februarie 2009 si in Global Financial Stability Report (GFSR):

  1. asigurarea accesului sistemului bancar la lichiditati
  2. identificarea si administrarea activelor riscante (impaired assets)
  3. recapitalizarea institutiilor financiare slabe, dar viabile si rezolvarea prompta a situatiei bancilor cu probleme

FMI a evaluat nevoia de capital a sistemelor bancare occidentale in perioada 2009-2010 in functie de doi parametri.

Primul presupune ca indatorarea (masurata ca raport al tangible common equity- TCE si tangible assets - TA, adica posibilitatea bancilor de a absorbi pierderile inainte de a deveni insolventa, care era 4%) revine la nivelul dinaintea crizei. Pentru a ajunge la acel nivel, injectiile de capital trebuie sa fie de aproximativ 275 de miliarde de dolari in SUA, 375 de miliarde de dolari in sistemul bancar din zona euro, de 125 de miliarde pentru bancile engleze si de aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru bancile din "restul Europei mature".

Al doilea presupune o revenire la nivelul de indatorare de la mijlocul anilor '90 (6% TCE/TA), ceea ce inseamna o crestere a sumelor, adica in jur de 500 de milioarde de dolari pentru bancile americane, 725 de miliarde pentru cele din zona euro, 250 de miliarde pentru cele din Marea Britanie si 225 de miliarde pentru cele din restul Europei.

Masuri necesare stabilizarii sistemului bancar si reducerii incertitudinilor din piata, potrivit FMI:

  • Un rol mai activ al institutiilor de supraveghere in a determina viabilitatea institutiilor financiare si masurile potrivite ce trebuie luate, inclusiv in identificarea nevoilor de capital pe baza pierderilor estimate in urmatorii doi ani.
  • Publicarea transparenta si completa a activelor riscante detinute de banci, examinate cu atentie de institutiile de supraveghere conform unor criterii bine stabilite.
  • Precizie din partea institutiilor de supervizare privind tipul de capital necesar si perioada de timp necesara pentru a ajunge la noi nivele ale rezervelor de capital obligatorii.

Pentru mai multe amanunte, vezi documentele atasate.