Ioan Chirila s-a nascut la data de 25 octombrie, 1925, in orasul Ismail din sudul Basarabiei - o localitate care apartine in prezent Ucrainei.

Tatal sau, Stefan G. Chirilov, nascut in anul 1890 in comuna Cairaclia, judetul Ismail, era agricultor si industrias, primar al comunei Cairaclia, presedinte al Bancii Populare din aceeasi comuna, decorat cu Meritul Comercial Clasa I, ordinele Coroana Romaniei si Steaua Romaniei in Gradul de Cavaler.

Mama, Caliopi Alaman, era de origine greaca, familia ei fiind venita in Romania din insula Andros.

Ioan Chirila inca nu implinise cincisprezece ani, cand un cumplit vartej al istoriei - smulgerea Basarabiei din trupul Romaniei si alipirea acesteia la Uniunea Sovietica - l-a rupt brutal de locurile copilariei. Asa a ajuns sa treaca Dunarea, impreuna cu familia sa, stabilindu-se la Galati, iar apoi la Braila, unde a absolvit liceul, si mai tarziu la Bucuresti, unde s-a inscris la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o in 1949.

Prezenta sa in presa dateaza din 1951, cand incepe sa scrie in calitate de redactor la editura "Sportul Popular", unde ocupa postul de redactor pana in 1961. In 1974 devine sef de rubrica la aceeasi publicatie, apoi publicist comentator (1971-1978) si sef de sectie (1978-1993).

In anii '70, detine la Radiodifuziunea Romana o rubrica permanenta in calitate de comentator.

In 1993, devine director general al Gazetei Sporturilor.

Din 1997 activeaza ca senior editor la ziarul Pro-Sport.

Inceteaza din viata la data de 21 noiembrie, 1999.