Am mers in doua localitati din Ilfov, la Agentiile locale de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Functionarii spun ca sunt intr-o mica intarziere, dar ca vor incheia cat se poate de repede atat situatia inscrierilor, cat si platile pentru anul trecut. In Dascalu mai au de primit bani 32 de fermieri, si 10 % trebuie sa vina sa se inscrie pentru al doilea an de finatari europene. La Buftea ni s-a spus ca au inceput sa se vireze banii de o saptamana, dar ca mai mult de doua treimi dintre tarani si-au primit banii. Tot aici, pana in prezent, s-au depus 70% din cereri de finantare pentru 2008. In ambele parti, functionarii ne-au declarat ca se lupta sa nu depaseasca cu mult termenul -limita de 15 mai, impus de Uniunea Europeana.

Agentia locala de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) din Dascalu e aproape sa incheie platile pentru anul trecut. "Mai avem 32 de fermieri din 541, cati sunt inscrisi la noi. In zece zile vor primi banii si acestia", ne-a declarat Mihai Gheorghe, functionar APIA.

"Anul trecut a fost mai greu si am fost in intarzieri din cauza controalelor care au tinut mult. Si, fiind primul an in care a fost demarat acest tip de finantare, oamenii s-au miscat mai greu. Am avut multi batrani de 75 de ani care nu stiau ce si cum functioneaza aceste plati, de ce trebuie sa-si deschida conturi. Am stat si am explicat fiecarui om in parte cum stau lucrurile. A fost un an experimental. Anul acesta o sa mearga mai usor pentru ca fiecare stie ce are de facut", ne-a mai spus Mihai Gheorghe.

El a spus ca 90% dintre cei care s-au inscris anul trecut pentru subventii europene, s-au inscris si anul acesta si ca raman 10% dintre fermieri, care mai au timp pana pe 15 mai, sa vina sa ceara finantare. "Nu stim daca au sa vina toti. Unii s-ar putea sa renunte, iar altii si-au vandut pamantul samsarilor din imobiliare. Noi cuprindem si comuna Stefanesti, unde terenul, fiind in apropiere de Capitala, e scump. Se construiesc vile.", sustiune functionarul APIA.

El spune ca cei care vor sa renunte o fac din cauza ca agricultura nu e o afacere rentabila. "Anul trecut a fost seceta si nu prea le-a iesit taranilor. Sunt batrani care dintr-o pensie de C.A.P de doua milioane-jumate nu-si permit sa mai cultive nimic", spune Mihai Gheorghe, de la APIA -comuna Dascalu. El sustine ca, in comuna in care lucreaza, sunt 3.400 de hectare de teren arabil si aproximativ 231.000 de euro, care trebuie sa fie impartiti taranilor, pentru munca de anul trecut.

Un fermier din Dascalu zice: "Sa-i ia dracu, cu banii lor! Am vandut pamantul."

La una dintre carciumile satului, din drumul mare care duce la Bucuresti, stau trei barbati. Unul care a avut pamant, unul care munceste pamant si altul care are pamant. Primul dintre eiu ne-a spus ca avea de primit bani de la APIA.

"Sa-i ia dracu cu banii lor! Am mers anul trecut, m-a pus sa imi fac cont la banca, sa fac aia, s-o faduc p-ailalta. M-am dus de doua ori dupa bani mi-a zis sa astept. Am vandut pamantul ca nu mai vreau sa aud", n-e povestit batranul Ionascu. Tovarasul lui de pahar ne-a povestit ca n-a avut niciodata pamant, dar ca l-a muncit pe al altora, toata viata. "Anul trecut nu s-a facut mai nimic. Rapita a iesit frumoasa dar in rest... nu prea. Majoritatea, mai ales astia batranii vor sa-l dea, ca nu faci nicio branza. El (aratand la Ionascu) l-a dat si acuma il bat la cap sa se duca sa ia bani de la APIA. Aia vor sa opreasca ei banii. N-are mult de luat, da e dreptul lui. Batranul Ionascu a intervenit: "Hai lasa ba, sa-i ia dracu! Ce mai traiesc eu?".

Al treilea batran, Vasile, intreaba: "Vreti sa cumparati pamant? Ca am de vanzare 4000 de metri la mine la Moara Vlasiei, de unde sunt eu". Dupa ce l-am intrebat daca a primit finantare europeana pentru munca de anul trecut, a spus: "Sa mor daca va mint! Acu te-am auzit pe matale cu oamenii astia de finantare ioropeana si APIA. Eu muncesc pamantul de ani de zile, cu doi frati, din pensiile noastre. N-am auzit de asa ceva". "Vrem sa vindem ca suntem batrani. Am auzit ca s-ar da cu 8 euro pe metrul patrat. O fi bine la pretu' asta?", a mai spus batranul Vasile.

Buftea se urbanizeaza

In miezul orasului Buftea aproape ca nu se stie deloc de APIA. Intrebi oamenii unde-i sediul Agentiei si dau toti din umeri. In cele din urma o femeie arata cu degetul: "Acolo, in dreapta, la Casa de Cultura". O intrebam daca are pamant, dar ne spune ca l-a vandut " la astia care face vile". "Pai nu vedeti ce ne-am urbanizat?", a zambit ea.

In sediul APIA - Buftea, doi barbati erau lipiti de birouri. Unul, pe un teanc de dosare, scria cate ceva cu pixul, al doilea, la calculator. L-amrugat pe Gheorghe Nichita, cel cu dosarele, sa ne povesteasca de munca lui de la Agentie. Intai i-a telefonat sefului cel mare de la Agentie, caruia i-a cerut permisiunea sa vorbeasca cu presa. La telefon, a dat din cap, a zis de patru ori "da", apoi, s-a scuzat e dezordonat biroul. Dupa ce s-a calmat, ne-a povestit:

Record la Buftea: Intr-o saptamana s-au emis decizii de plata pentru 70% dintre fermieri

"De o saptamana se emit decizii de plata pentru anul trecut, cand am inregistrat 483 de fermieri. S- a intarziat pentru ca am avut multe suprafete si a durat foarte mult timp controlul asupra lor. Trebuia sa verificam daca ce ne-au declarat oamenii pe proprie raspundere corespunde cu ce e in teren. A durat vreo trei luni acest lucru", ne-a spus fuctionarul APIA. "Dar cred ca vreo 70% din plati s-au facut. O sa depasim putin termenul, dar nu trecem peste iunie", ne-a mai spus el acuzand ca anul trecut, fiind primul an de plati europene, a durat mult si informarea taranilor despre acest lucru.

"Un sistem nou pentru toata lumea: suprafata agricola a fost fotografiata si impartita in blocuri fizice. Dar subventiile din zootehnie au mers mai repede fiindca au mers mai repede si controalele din teren", a mai spus Nichita.

Gheorghe Nichita ne-a declarat ca in jur de 70% dintre cei care au fost inscrisi pentru subventie anul trecut, s-au inscris si anul acesta. "Cam 30% trebuie sa se inscrie pana pe 15 mai. Anul asta a mers mai repede si o sa meraga in continuare mai repede fiindca cererile de anul acesta au fost pretiparite. Aproape jumatate din formulare contin date luate din ce s-a declarat de anul trecut", a adaugat el. Potrivit angajatilor APIA, de la sucursala Buftea, pentru 2007, orasul a primit de la Uniunea Europeana 351.828 de euro si 327.000 de la stat. Sunt inscrise pentru subventie 6.900 de hectare.

Gherghelas sustine ca 200.000 de fermieri au intrat in asociati, dar in Dascalu si Buftea nu se simte

Cu doua saptamani inainte de deadline, numai 700.000 de fermieri au depus cereri pentru subventiile aferente anului 2008, fata de 1.240.000, la finalul perioadei limita din 2007. Unul dintre motive ar fi acela ca "procesul presupune un efort prea mare pentru fermieri, precum deplasari si alte costuri " (n.r. conform declaratiei sefului APIA, Dan Gherghelas), iar alt motiv ar fi acela ca multi tarani s-au unit asociatii.

"Din feedback-ul primit pana in prezent, anul acesta a fost marcat de o concentrare agresiva a suprafetelor. Asa ca, ma astept la maximum un milion de cereri depuse in 2008". Avand in vedere faptul ca anul trecut au fost depuse 1.200.000 de cereri, ar insemna ca peste 200.000 de fermieri s-au asociat.

Pe de alta parte, atat functionarii din Dascalu, cat si cei din Buftea ne-au declarat ca numarul celor care au constituit asociatii, in plus fata de anul trecut, este nesemnificativ. "Sa fie cativa in plus fata de anul trecut, care s-au asociat", ne-a spus Mihai Gheorgie, de la APIA- Dascalu.