Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Profitul net al EDP Renewables, lider global în sectorul energiei regenerabile și al treilea producător mondial de energie eoliană, crește cu 17% la 556 milioane de euro în 2020

de RC     HotNews.ro
Miercuri, 3 martie 2021, 12:39 Actualitate


EDP Renewables, lider global în sectorul energiei regenerabile și al treilea producător mondial de energie eoliană, a raportat un profit net de 556 milioane EUR la sfârșitul anului 2020, comparativ cu 475 milioane euro în 2019. La sfârșitul anului 2020, compania gestiona un portofoliu de active operaționale cu o capacitate totală de 12,2 GW, din care 11,5 GW sunt consolidate integral și 669 MW sunt consolidate pe capital propriu (Spania, Portugalia, SUA și în offshore). Pe parcursul întregului an, EDPR și-a mărit capacitatea cu 1.580 MW, inclusiv cu cei 486 MW din achiziționarea diviziei de regenerabile de la Viesgo.


În această perioadă, compania a continuat să își implementeze cu succes strategia de rotație, încheind vânzarea întregii participații în parcul eolian Babilonia de 137 MW, a 237 MW într-un portofoliu spaniol, a 80% dintr-un portofoliu de 563 MW în SUA (din care 200 MW vor deveni operaționali în 2021) și a unui parc eolian de 102 MW tip "Build and Transfer" (Construiește și Transfer) în SUA. În total, începând din decembrie 2020, variația netă a portofoliului consolidat al EDPR a reflectat o creștere de 806 MW. În decembrie 2020, EDPR avea în construcție 2,4 GW capacitate de producție, din care 1.648 MW erau din energia eoliană pe uscat, alți 404 MW erau din energia solară fotovoltaică și 311 MW erau din proiecte offshore deținute prin capital propriu.


În această perioadă, EDPR a produs 28,5 TWh de energie electrică verde, evitând astfel emisia în atmosferă a 18 milioane de tone de CO. Electricitatea produsă a fost cu 5% mai mică decât anul precedent, în conformitate cu o capacitate medie instalată mai mică rezultată din executarea strategiei EDPR de optimizare a portofoliului prin vânzare.


Rezultate financiare


EDPR a raportat venituri totale de 1.731 milioane de euro în 2020, în scădere cu 5% ca urmare a resurselor eoliene mai mici și a impactului negativ al diferențelor de curs valutar, care nu au fost compensate prin prețuri de vânzare mai mari. Alte venituri din exploatare s-au ridicat la 498 milioane de euro (comparativ cu 400 milioane de euro în 2019), performanța interanuală reflectând câștiguri de 443 milioane de euro aferente tranzacțiilor de vânzare încheiate la sfârșitul anului în SUA și Spania, împreună cu tranzacțiile offshore, și anume participațiile vândute în cadrul asocierii (joint-venture) offshore cu ENGIE, conform acordului semnat în ianuarie 2020. Atât rezultatul EBITDA (profit operațional înainte de plata dobânzilor, a taxelor, depreciere și amortizare) cât și cel EBIT (profitul înainte de plata dobânzilor si impozitului) au fost similare de la an la an.


EBITDA a ajuns la 1.655 milioane de euro, în timp ce EBIT a fost de 1.054 milioane de euro. Cheltuielile financiare nete au scăzut cu 64 milioane de euro, până la 285 milioane de euro, din cauza datoriei mai mici și a costului mediu mai mic al datoriei în perioada respectivă (3,5% față de 4,0% în 2019). La sfârșitul anului 2020, datoria netă a companiei a totalizat 3.443 milioane de euro (+640 milioane de euro față de decembrie 2019), reflectând pe de o parte numerarul generat de active și, pe de altă parte, investițiile din perioada respectivă, inclusiv achiziția Viesgo și diferența valutară.


Despre EDP Renewables


EDP Renewables este lider la nivel mondial în domeniul energiei regenerabile, ocupând locul trei în topul celor mai mari producători de energie eoliană din lume. Datorită sistemului de dezvoltare durabil, activelor de primă clasă și nivelului de productivitate care a propulsat-o în poziția de lider de piață, EDPR a trecut în ultimii ani printr-un proces de dezvoltare excepțional și este prezentă în acest moment pe 14 piețe internaționale (Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Franța, Grecia, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și SUA).


EDPR se angajează să promoveze progresele sociale în ceea ce privește sustenabilitatea și integrarea. Acest lucru este reflectat de includerea companiei în indicele Bloomberg Gender Equality și de faptul că a fost certificată ca Top Employer 2020 în Europa (Spania, Italia, Franța, România, Portugalia și Regatul Unit), ambele recunoscând politicile sale centrate pe angajați. Energias de Portugal, S.A. („EDP“), acționarul principal al EDPR, este o companie producătoare de energie la nivel mondial și un lider în ceea ce privește crearea de valoare, inovații și durabilitate. EDP a fost inclusă în indicele Dow Jones Sustainability Index timp de 13 ani la rând.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

73 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by