Conducerea PNL a decis, marti, in sedinta Biroului Politic National, sa renunte la candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare. Diaconu era pozitionat pe locul 6 in lista candidatilor liberali pentru PE, de altfel un loc cu sanse reale de a fi ales ca europarlamentar, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din partid.

Mircea DiaconuFoto: AGERPRES

Fostul senator PNL a parasit sedinta si a refuzat sa faca declaratii de presa.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a confirmat informatia, la finalul sedintei, precizand ca liberalii au luat "act de comunicatul ANI si de sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Acesta a precizat ca au existat 39 de voturi pentru retragerea lui Mircea Diaconu de pe lista si 18 impotriva.

In urma acestui vot, locul lui Mircea Diaconu va fi luat de persoana care ocupa anterior pozitia 7 pe lista. "A urcat lista in sus, toti au urcat cate un loc", a explicat Antonescu.

Agentia Nationala de integritate a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca Mircea Diaconu nu poate candida pentru o functie eligibila de membru al Parlamentului European intrucat prin decizie definitiva s-a stabilit ca a fost in incompatibilitate si astfel are interdictie de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani, respectiv pana in 19 iunie 2015.

Potrivit ANI, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis, la 19 iunie 2012, decizie definitiva si irevocabila in sensul mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu.

In urma deciziei instantei, Diaconu a refuzat sa-si dea demisia iar Senatul a refuzat sa-l demita pe acesta asa cum prevedea legea.

Curtea Constitutionala a stabilit ca Senatul si-a depasit atributiile, incalcandu-le pe cele ale puterii judecatoresti.

Prin decizia 972/2012, ca prin "votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatata irevocabil printr-o hotarare judecatoreasca, Senatul a actionat ultra vires, arogandu-si competente care apartin puterii judecatoresti" si a constatat "existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, de natura a impiedica puterea judecatoreasca sa isi indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita".

Potrivit ANI, lui Mircea Diaconu i se aplica sanctiunea prevazuta de dispozitiile articolului 25, alineatul 2 din Legea 176/2010, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani, in cazul de fata cea de membru al Parlamentului European, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, si anume pana la 19 iunie 2015.