Sursa foto: Agerpres

USL lucreaza la proiectul de revizuire a Constitutiei, proiect ce va fi prezentat in zilele urmatoare, sustin surse din interiorul Uniunii pentru HotNews.ro. "Victor Ponta va fi cel care va prezenta proiectul USL de revizuire a Constitutiei in cadrul unei conferinte de presa", au declarat sursele citate. La proiect lucreaza deja o echipa restransa. Potrivit surselor HotNews.ro, unele dintre modificarile majore vizeaza numirea sefilor DNA si Parchetului General, atributiile presedintelui Romaniei, numirea judecatorilor CCR, dar si atributiile si sarcinile Guvernului.

"Proiectul nu vizeaza restrangerea atributiilor presedintelui, ci doar o clarificare a acestora in plan extern si intern. Clarificam procedura de numire a premierului, participarea la sedintele Guvernului, dar si atributiile pe plan extern. Proiectul de revizuire pe care USL intentioneaza sa-l promoveze este creat pe principiul separarii complete a atributiilor pentru a evita crizele politice majore de genul celei din 2012", au explicat sursele citate.

Cateva dintre propunerile cuprinse in proiectul USL de revizuire a Constitutiei:

  • Numirea in functie a sefilor DNA si Parchetului General de catre CSM si eliminarea rolului presedintelui si al Ministrului Justitiei. Astfel, sefii Parchetului General si DNA sa fie propusi si alesi de catre CSM prin organizarea unui concurs in sistem propriu, astfel incat nici ministrul Justitiei si nici presedintele tarii sa nu aiba nici o legatura directa si nici o parghie asupra procurorului general

De precizat este ca prevederea este in plina dezbatere in interiorul USL, fiind promovata si sustinuta de premierul Victor Ponta si, in functie de negocierile cu PNL, va fi introdusa in proiectul de revizuire a Constitutiei. De altfel, premierul a declarat public ca pledeaza pentru o astfel de varianta. De altfel in dezbatere exista si varianta care prevede ca propunerea si numirea formala sa apartina ministerului Justitiei si respectiv presedintelui Romaniei insa, CSM sa dea un aviz obligatoriu pentru numirea Procurorului General si sefului DNA.

  • Modificarea procedurii de desemnare a membrilor Curtii Constitutionale pentru limitarea influentei factorului politic: judecatorii CCR sa fie alesi din randul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Propunerea apartine PSD si a fost promovata public in 2012 in scandalul politic privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. Potrivit surselor HotNews.ro, USL nu va modifica atributiile CCR in noua Constitutie, pentru a evita un nou conflict cu oficialii europeni, insa va modifica procedura de numire a celor noua judecatori.

  • Mentinerea unui Parlament bicameral cu mentiunea ca Senatul sa devina reprezentantul colectivitatilor locale

Propunerea este gandita in avans si are in vedere proiectul regionalizarii si proiectul legii electorale. USL doreste sa faca regionalizarea Romaniei in 8 regiuni / provincii si sa schimbe atributiile Camerei Superioare a Parlamentului. In viziunea USL, Senatul va deveni Camera Regionala si se va ocupa strict de problemele administratiei locale. In proiectul privind legea electorala care se afla in dezbaterea interna a USL, senatorii ar putea fi alesi uninominal ca reprezentanti ai comunitatilor locale.

  • Lipsa cvorumului de prezenta necesar validarii referendumului va fi prevazuta in Constitutie.

Sursele citate sustin ca USL vrea sa introduca in noua Constitutie aceasta prevedere pentru a elimina riscurile ca viitoare referendumuri de interes national sau regional sa nu fie validate. Sursele USL mai spun ca Uniunea are in vedere, in prealabil, si modificarea Legii referendumului astfel incit cvorumul de prezenta sa nu mai fie necesar nici la referendum pentru validarea acestui proiect de Constitutie.

USL are insa o problema cu modificarea acestei legi, care aminteste de tentativa din vara anului 2012, cind UE si SUA au cerut ca regulile jocului in cazul suspendarii si demiterii presedintelui sa nu fie schimbate in timpul jocului. "Eliminarea pragului de 50% prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic si am risca sa nu validam noua Constitutie, sa patim ca in 2004 cand s-au acordat doua zile pentru validarea referendumului de Constitutie", au explicat sursele citate.

  • Procesul de regionalizare sa fie decis prin referendum national de catre cetatenii Romaniei. Aici s-ar aplica si prevederile care elimina necesitatea cvorumului la referendum
  • Retragerea mandatului unui parlamentar traseist prin referendum local.  Un grup de alegatori dintr-un colegiu (numarul trebuie definit prin lege) poate solicita retragerea mandatului daca parlamentarul din colegiul lor a trecut la un alt partid; in acest caz se organizeaza un referendum local.
  • Presedintele sa fie obligat sa tina cont, in procesul de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru, de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta.

Introducerea unei proceduri clare in ceea ce priveste nominalizarea premierului de catre presedintele este considerata de USL prioritara avand in vedere conflictul politic din 2012 dintre USL si presedintele Traian Basescu. Ramine de vazut daca liberalii vor fi de acord cu introducerea in cele din urma a acestei prevederi, avind in vedere ca i-ar putea restringe marja de manevra a lui Crin Antonescu daca acesta ar cistiga alegerile prezidentiale din 2014.

  • Presedintele are atributii in politica externa cu o singura exceptie si anumea aceea ca premierul participa la Consiliul European in calitate de reprezentant al Romaniei
  • La invitatia primului-ministru, presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice

"Prevederea are rol sa limiteze pe viitor posibilitatea presedintelui Romaniei de-a interveni si submina activitatea Guvernului si pentru a elimina posibilitatea viitorului presedinte sa joace un rol de <>. Este o separare clara a puterilor in stat. Exista in Constitutia actuala acesta prevedere, noi intarim sintagama <>", au explicat sursele citate.

  • Primul-ministru trebuie sa prezinte Parlamentului la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare un raport cu privire la activitatea derulata in perioada vacantei parlamentare, precum si obiectivele de indeplinit pentru perioada sesiunii parlamentare care va urma
  • Limitarea posibilitatii Guvernului de a-si angaja raspunderea in fata Parlamentului. Mai exact, in Constitutie va fi prevazut explicit ca Executivul are dreptul la o singura angajare a raspunderii pe sesiunea parlamentara. 

Cele doua prevederi de mai sus vizeaza un control al activitatii Guvernului.

Calendarul noii Constitutii

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat miercuri ca in cel mult doua saptamani comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei va fi infiintata, iar legea care va aproba noua Constitutie ar putea fi votata de Parlament in actuala sesiune, pana in vara.

"In maxim doua saptamani vom constitui la nivelul Parlamentului comisia legala de revizuire a Constitutiei, formata din reprezentantii tuturor partidelor politice. Daca lucrurile evolueaza normal si se lucreaza masiv, cred ca pana la sfarsitul acestei sesiuni, adica pana in vara, am putea sa trecem prin cele doua camere ale Parlamentului o lege de revizuire a Constitutiei. Astfel, pana cel tarziu in septembrie, aceasta lege trebuie sa fie supusa referendumului si sa devina o noua Constitutie a Romaniei", a declarat vicepresedintele PSD, citat de agentia Agerpres.

De altfel, si premierul Victor Ponta a anuntat sapatamana trecuta ca pana la 1 februarie vor fi constituite comisia pentru revizuirea el Constitutiei, precum si comisia pentru modificarea Legii electorale. Potrivit lui Victor Ponta, Comisia pentru Constitutie ar urma sa isi finalizeze raportul pana in data de 5 mai.