AUDIO VIDEO O noua problema in relatiile Romaniei cu Rusia: statuia soldatului sovietic

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 27 februarie 2012, 22:37 Actualitate | Esenţial


Apropierea alegerilor din Rusia, programate pe 4 martie, pune in discutie relatiile romano-ruse si scoate la iveala o noua sursa de tensiune diplomatica: statuia soldatului sovietic de la Iasi, care a disparut in urma cu cativa ani. Fostul ministru de externe, Teodor Baconschi, confirma ca partea rusa a solicitat in mod oficial partii romane, in urma cu un an, sa puna statuia la loc, in cimitirul militar de la Iasi. “Daca de un asemena aspect punctual si simbolic depinde, asa cum ne spun rusi, o anumita detensionare, aerisire a relatiei, eu cred ca ar trebui gasita o formula”, afirma Baconschi, care califica disparitia statui de bronz din cimitirul militar “un act de vandalism si impietate” fata de memoria soldatilor rusi.
 • Baconschi: Daca statuia nu mai poate fi recuperata, cum este destul de probabil, putem pune o cruce ortodoxa, un monument funerar care sa omagieze corespunzator memoria acestor soldati
Asculta integral interviul cu Teodor Baconschi in varianta AUDIODisparitia statuii soldatului sovietic din cimitirul Eternitatea din Iasi a fost sesizata in luna mai 2007 iar presa centrala avertiza atunci asupra izbucnirii unui posibil conflict diplomatic intre Romania si Rusia. Potrivit unei relatari publicate in iunie 2007 de Ziarul de Iasi,”lipsa statuii din Cimitirul „Eternitatea" a fost sesizata chiar de un oficial al Ambasadei Rusiei la Bucuresti. Probleme similare au aparut in luna mai si in Estonia, cind autoritatile de acolo au decis mutarea unei statui a ostasului sovietic.” Din investigatia Ziarului de Iasi a rezultat ca statuia de bronz, de aproape 3 tone, “a fost topita si inclusa in monumentul lui Mihai Viteazul din Copou. Transformarea a fost facuta din dispozitia fostului primar Simirad, la solicitarea Asociatiei Veteranilor de Razboi. Aceasta este concluzia anchetei de aproape doua luni facuta de Politie si Primarie.” Vezi detalii in Ziarul de Iasi despre disparitia statuii soldatului sovietic.

Cele mai importante declaratii facute de Teodor Baconschi la Discutia de Luni

 • De partea romana s-au facut si in ultimii cativa ani eforturi rationale de a normaliza relatia cu Rusia. Comisie economica mixta cu rezultate cuantificabile, intalniri intre ministri inclusiv intre ministrii de externe. Sigur ca, data fiind structura strict piramidala a puterii in Rusia, o deschide de nou capitol romano-rus nu poate fi facuta decat la varf. Si cred ca daca vom continua acest travaliu diplomatic pentru a netezi asperitatile se va crea in timp si premisa unui dialog de nivel inalt.
 • E adevarat ca partea rusa doreste ca o statuie a soldatului sovietic, undeva la Iasi sa fie reabilitata. E adevarat asta? Ne-au cerut rusii asa ceva? Este adevarat. In cadrul acestei ideologii neoimperiale bazate pe cultul Armatei Rosii, chestiunea cimitirelor militare rusesti din strainatate, cu alte cuvinte de pe fosta linie a frontului anti-nazist, e foarte sensibila in orgoliul national si in evaluarile politice facute la Kremlin.
 • Din pacate, la Iasi, s-a produs, din neglijenta, un act de vandalism pe care nu putem decat s-al condamnam. Statuia soldatului sovietic a disparut. Era intr-un cimitir militar la Iasi. Cred ca era din bronz si nu se poate explica intre doua natiuni civilizate...Ganditi-va ca avem si noi cimitire militare si in Franta si in alte state unde au murit soldati romani in razboi...
 • Mai mult, acolo nu erau ingropati doar soldati morti in al doilea razboi mondial, ci si soldati rusi din primul razboi mondial cand situatia aliantelor era diferita. Prin urmare, din respect pentru memoria acestor soldati si eroi militari ar trebui sa gasim cu partea rusa o solutie. Ne-au cerut si eu am cerut la randul meu cand eram ministru, administratiei locale sa caute in arhivele planurile acelei statui in incercarea de a gasi o solutie. Solicitarea a venit cu circa un an in urma. Important e sa nu ne aratam insensibili fata de aceasta chestiune foarte sensibila pentru partenerii nostri. 
 • Aici nu e o batalie a statuilor si a simbolurilor ci e nevoia de bun simt, de a repara un act de vandalism in primul rand. Un act implicit si involuntar de impietate fata de memoria.... Statuia n-a mai gasit-o nimeni. Ar fi comic daca n-ar fi tragic. Nu se pot escamota statui de cateva tone... Daca de un asemena aspect punctual si simbolic depinde, asa cum ne spun rusii, o anumita detensionare, aerisire a relatiei, eu cred ca ar trebui gasita o formula. 
 • Eu cred ca daca ne vom cantona exclusiv in polemicile istorice cu rusii nici nu vom vedea ca impreuna cu Rusia ne-am obtinut bunaoara independenta in raport cu Imperiul Otoman, luptand cot la cot, si nici nu vom putea construi viitorul pe care ni-l dorim pasnic si comun. Deci nu pledez pentru abolirea memoriei colective, nici in ce priveste crimele comunismului si ale Uniunii Sovietice, nici in ceea ce priveste disputa interna de la noi cu privire la trecerea Armatei Romane dincolo de o anumita limita istorica. 
 • Cred ca Ambasada Rusa la Bucuresti a luat nota de preocuparea noastra in cautarea unei solutii. Daca statuia nu mai poate fi recuperata, asa cum este destul de probabil, putem sa ne gandim in cadrul unei ceremonii comune sa punem la capataiul soldatilor, care pana la urma si-au dat viata pentru a elibera Rusia de invadatorul nazist – asta e perspectiva Rusiei asupra a ceea ce s-a intamplat – ei, bine, putem pune o cruce ortodoxa, un monument funerar care sa omagieze corespunzator memoria acestor soldati. Inca o data spun, nu cred ca un act de vandalism similar petrecut intr-un cimitir militar roman din alt stat ne-ar fi fost pe plac. ​
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5028 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  eroului sovietic? (Luni, 27 februarie 2012, 22:58)

  thebblack [utilizator]

  dar prin rusia sau macar ucraina exista macar vreun cimitir, nu mai zic de statuie, al soldatilor romani morti pe acolo? daca nu... eu zic sa o gasim, topim si sa le-o tirmitem cu prastia la kremlin.
  • +15 (17 voturi)    
   Jegul sovietic trebuie inlocuit de o cruce (Marţi, 28 februarie 2012, 3:30)

   Observatorul [anonim] i-a raspuns lui thebblack

   Statuia soldatului sovietic a fost furata pentru ca ofensa spatiul public. Cand privesti statuia soldatului sovietic vezi un grobian alcoolic, urat mirositor, cu dentitie in putrefactie, care jefuieste si violeaza. Asa ceva este deranjat intr-o societate ce iubeste civilizatia.

   PS: Este regretabil si trebuie gasita o solutie de compromis cu Ambasada Rusiei, dar trebuie inteles ca soldatul sovietic este un jeg in memoria colectiva a romanilor. E ca si cum ai avea statui cu soldati germani in Israel.
   • +3 (3 voturi)    
    excelent spus! (Marţi, 28 februarie 2012, 11:00)

    Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Observatorul

    Foarte pertinent exprimat!
    Dar asa vezi ca si pe acest sit sunt multi ruznakofili care or sa iti sara in cap, ca de ce spui adevarul, ca nu este politically correct.
    Afirmatia din final este perfect adevarata. doar ca nu ar fi vorba de "nemti", ci de nazisti, de trupe SS!
 • +14 (22 voturi)    
  Eu cetatean roman nu vreau relatii cu Rusia ... (Luni, 27 februarie 2012, 23:03)

  Sergiu [anonim]

  Oare este si o statue pentru soltatii romani cazuti la Stalingrad?...Rusofonilor mergeti in P..A M.A de GUNOAE...afara din Basarabia...neam de CURVE AFARA CU VOI!!!!
  • +2 (2 voturi)    
   Oare a fost chiar furata? (Marţi, 28 februarie 2012, 8:58)

   Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui Sergiu

   O vrabiuta ciripea ca este vorba de o strategie nesimtita din partea rusa si anume impunerea fortata a respectului. Pai se trimit 2-3 golani(Spetsnaz/GRU/FSB/ETI/Spiridusi), se fura statuia si apoi Mama Rusia arunca in noi cu noroi. Ma mira ca mai pune cineva botul la asa ceva.
 • +18 (22 voturi)    
  rus nesimtit (Luni, 27 februarie 2012, 23:05)

  axl [anonim]

  da' tezaurul cand o sa ni-l puna inapoi?...sa faca statui la masa' acasa nu la noi...destul ne-a indobitocit 50 de ani cu doctrina lor primitiva, acu tre sa-i si slavim?

  Bine le zicea hitler...ca din prosti si inapoiati nu-i scotea...au castigat razboiul datorita numarului mare de soldati si nu al strategiei sau tehnologiei
  • +12 (16 voturi)    
   PRECIZARE: (Luni, 27 februarie 2012, 23:14)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui axl

   A numarului mare de soldati pe care au fost dispusi sa si-i lase casapiti (printre altele deminau trimitind direct oamenii in cimpurile de mine). Iar boul de Hitler i-a tras presul de sub picioarele super-mobilei armate germane silind-o sa lupte pe pozitii fixe ca in Primul Razboi. Altfel rusii ar fi fost aruncati in Pacific cu tot ajutorul anglo-american.
   • +1 (1 vot)    
    nu prea cred! (Marţi, 28 februarie 2012, 11:08)

    Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui pointless man

    Daca tot am deviat in off-topic: supermobila armata germana a fost excelenta pentru a cuceri tari "normale" , cum erau Polonia sau Franta.
    Dar in fata imensitatii teritoriului URSS, nu puteau face nimic!
    Nu este voroba ca a avut o strategie gresita, nu e vorba ca i-a prins iarna, pur si simplu aveau de-a face cu o suprafata "infinita", unde inamicul avea totdeauna unde sa se retraga, deci nu putea fi cucerit. Si char daca nemtii ar fi dispus din 1941 de V-2, Me-262 sau bomba atomica, tot nu ar fi putut cuceri "infinitatea" sovietica ...
    • +2 (2 voturi)    
     GRESIT ! SUPERFICIAL ! (Marţi, 28 februarie 2012, 13:31)

     pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Ioan

     Atunci cind fronturile s-au stabilizat NU trebuia atacat ci retras dupa metoda lui Rommel in Africa de Nord. Inamicul ar fi inaintat in stilul sau specific, adica masiv si foarte dezordonat. Astfel aveai nenumarate ocazii sa-l prinzi pe picior gresit si sa-l lovesti cumplit. Exact asa ceva s-a petrecut in mic la Harkov in primavara lui 1942. Englezii au incasat-o similar In Cirenaica de vreo doua-trei ori pe un front foarte ingust, in Rusia manevrele ar fi fost mult mai eficiente. Pina la urma se terminau si oamenii iar pamintul singur, oricit ar fi de mare, nu se poate apara. De altfel Maresalul von Rudstedt a spus foarte clar atunci cind se discuta planul de campanie pentru 1942: "Deoarece nu ne-am atins obiectivele singura solutie este retragerea fix pe liniile de plecare." Evident ca "genialul" Dolfi nici nu a vrut sa auda de asa ceva. Plus persecutarea populatiei civile, plus exterminarea evreilor. Dar nu pot rezuma in citeva fraze zeci de carti nu doar citite ci si analizate, gindite, recombinate.
     • 0 (0 voturi)    
      corect? (Marţi, 28 februarie 2012, 20:41)

      Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui pointless man

      Afirmatia din final este perfect adevarata: <<Plus persecutarea populatiei civile, plus exterminarea evreilor.>>
      Initial, nemtii au fost vazut ca eliberatori, de rusii si ucrainienii ce se saturasera de comunism! Dar s-au purtat foarte , foarte rau.
      Comparatia cu "Vulpea desertului" nu este valabila - acolo armatele erau, daca nu egale, cel putin comparabila, pe cand populatia URSS era mult mai mare decat cea a Germaniai naziste. Deci nu numai teritoriul era "infinit" , ci si oamenii ...
      • 0 (0 voturi)    
       TOCMAI CA ESTE VALABILA (Marţi, 28 februarie 2012, 22:00)

       pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Ioan

       Armatele din Africa de Nord NU erau comparabile: Rommel abia a avut doua divizii germane, restul fiind italieni. N-au luptat prost macaronarii (infinit mai bine decit francezii) dar stateau rau de tot la ofiteri. Pe urma aprovizionarea trupelor Axei era mult mai slaba decit a celor engleze. Raportul fortelor era cam de 1 la 3 de multe ori mai defavorabil. Manevrele lui Rommel nu tineau de tarie si slabiciune ci de arta militara si posibilitatile terenului - cind nu a mai avut spatiu de manevra (El Alamein) s-a intepenit pe un front ingust. Ulterior insa si-a salvat oamenii fiindca nu a ascultat de ordinele lui Hitler si a executat o retragere impecabila tocmai pina in Tunisia. In imensa cimpie rusa asemenea puncte obligate nu existau.

       Discrepanta dintre populatia URSS si a Germaniei nu era chiar atit de mare: 80 de milioane contra 140 (din care o parte insemnata era blocata in lagare si la paza lor). Nu se poate sti nici daca cifra asta a fost reala dupa holodomor si masacrele din anii 1937-38. Daca generalii germani ar fi fost lasati sa-si faca meseria ii terminau pe rusi chiar de ar fi fost de doua ori mai numerosi. Comparatia pierderilor: 2,8 milioane de germani (cu tot cu bombardamente) si 28 de milioane de rusi. Insa greseli imense de genul pungii din Caucaz formata in toamna lui 1942 pur si simplu serveau inamicului solutiile pe tava. Corectie: maresalul von Ru(n)dstedt.
  • +5 (7 voturi)    
   Exact... (Marţi, 28 februarie 2012, 3:09)

   Lucky [anonim] i-a raspuns lui axl

   ...asa am gandit si eu: cand vor returna Romaniei tezaurul ce le-a fost dat in pastrare atunci sa punem si noi statuia inapoi. pana atunci nu vad nimic glorios sau demn in atitudinea ruseasca. Ce inca dovedesc ca sunt doar niste bieti hoti... inclusiv de tezaure.
 • +18 (18 voturi)    
  Nu monumente ale ocupantilor (Luni, 27 februarie 2012, 23:10)

  Daniel [anonim]

  Momunentul ocupantului? Cimitir ok, cruce ok..La urma urmei e vorba de niste oameni care au murit lasand in urma lor familii si durere. Dar monument al ocupantului este inadmisibil!
  • +2 (2 voturi)    
   BA NU ! (Marţi, 28 februarie 2012, 7:39)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

   Toate monumentele bolsevice trebuiesc lasate la locul lor ca sa ne aduca aminte ce am suferit.

   Dar de unde sa mai scoatem nenorocita aia de statuie CIND GHIOAGA DE LA ZEICANI (mic monument in memoria lui Iancu de Hunedoara) A DISPARUT MULT MAI DE MULT SI NIMANUI NU-I PASA. Tot din bronz era, tot hotii de metale au zulit-o. Dar bolsevicilor romani ACTUALI li se rupe. Astia-s primejdia, EI SINT COZILE DE TOPOR ALE RUSILOR (multi atit de prosti incit nici nu-si dau seama).

   A, si cu statuia Regelui Carol de Mestrovici cum ramine ? Cu tehnica actuala din doua-trei fotografii vechi calculatorul reface imaginea 3D. Mai departe nu-i chiar un capat de tara.
 • -7 (15 voturi)    
  Soldatii sunt oameni simpli! (Luni, 27 februarie 2012, 23:14)

  un nenica [anonim]

  Pana la urma, buni sau rai, ERAU aliati.
  Nu e bine sa stergi istoria, statuia aia trebuie sa fie acolo si sa ne aminteasca fiecaruia un eveniment pe care nu ne-am dori, nu-i asa, sa-l retraim.
  Cum sa inveti ceva daca ingropi, stergi, darami, arzi si rescrii... si mai ales cum sa transmiti....
  • +11 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 februarie 2012, 0:39)

   [anonim] i-a raspuns lui un nenica

  • -5 (9 voturi)    
   da (Marţi, 28 februarie 2012, 1:04)

   Simion [anonim] i-a raspuns lui un nenica

   sunt de acord cu tine...acest monument trebuie sa existe deoarece reprezinta memoria unor oameni care au murit si care la un momentdat ne au fost aliati....chiar daca alianta a insemnat mai mult un regim de ocupatie....nu e bine sa stergi memoria unor militari cazuti pe campurile de lupta indiferent de nationalitate
 • +10 (14 voturi)    
  :) (Luni, 27 februarie 2012, 23:18)

  Adrian [anonim]

  in locul "noilor" probleme, Rusia ar trebui sa se ocupe de "vechile" probleme, gen Tezaurul.
 • +4 (6 voturi)    
  Nationala Romaniei pe Chess.com contra Rusiei! (Luni, 27 februarie 2012, 23:26)

  unu [anonim]

  Pe cel mai populat site de sah, chess.com, printre cele 6000+ grupuri exista si echipele nationale care se infrunta in cadrul competitiilor oficiale World League si European League.
  Romania are ca reprezentanta pe Team Romania, actualmente pe locul 4 in clasamentul general cuprinzand cele 6000+ grupuri.

  ''Echipa reprezentand Romania pe chess.com se mandreste cu castigarea ambelor competitii oficiale organizate pe site, WL 2010 si EL 2010, fiind printre cele mai puternice echipe de pe chess.com. Principiile pe care ne bazam activitatea sunt: placerea de a juca sah, respectul fata de coechipieri si adversari, prietenia, sinceritatea si o atitudine constructiva. Aderarea la echipa este permisa jucatorilor care au origine romana si dovedesc seriozitate.''

  Daca iti place sahul, vino si alatura-te echipei! Avem nevoie de noi jucatori seriosi! Hai Romania! :)
  Link: http://www.chess.com/groups/view/team-romania

  Avem un meci oficial programat pentru curand tocmai cu RUSIA! Ajuta Romania! Hai pe site si fa cerere de aderare mentionand ca o faci motivat de acest mesaj de promovare.

  Multumiri anticipate! :)
  • 0 (0 voturi)    
   Rusia-WL-EL. (Duminică, 1 aprilie 2012, 14:47)

   dragu alecu [anonim] i-a raspuns lui unu

   Laudabila actiunea organizatorilor acestui concurs si merita toata stima si respectul celor care indragesc SAHUL.
 • +5 (7 voturi)    
  morala vs diplomatie (Marţi, 28 februarie 2012, 0:03)

  Mihai Ionescu [anonim]

  Stimate domnule ex-ministru externe,
  Din nefericire, intre morala si diplomatie poate adeseori sa apara un clivaj. Neplacut, dar real. Cum ar fi propunerea unei cruci ortodoxe intr-un cimitir al eroilor sovietici. Mai pe scurt: a vazut dl ex-ministru cruci in cimitirele eroilor sovietici? Eu sustin demersul moral al dlui ex-ministru privitor la sufletul soldati simpli, poate chiar a unei parti din ofiterime (desi o parte tare mica), dar imi este teama ca ar fi o denaturare a istoriei. Armata sovietica nu a avut crucea in mana.
 • +7 (7 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 28 februarie 2012, 0:48)

  pro vest [anonim]

  Nu stiam de evenimentul asta. Il felicit pe cel care s-a ocupat de statuie si il anunt ca mai e una in Herastrau.
  Tupeul rusilor e ca intotdeauna la cote impresionante. Chestia cu statuile eliberatorilor e ca si cum dupa ce te-a sodomizat unul mai vrea si sa spui ca ti-a placut.
  O placa pe care se mentioneaza ca au murit niste oameni ar fi suficient si de bonton.
 • +4 (4 voturi)    
  oare unde o fi disparut statuia? (Marţi, 28 februarie 2012, 1:07)

  Simion [anonim]

  oare unde o fi disparut statuia?.......este posibil sa fi fost topita si vanduta?....ma intreb si eu...:)
 • +5 (5 voturi)    
  Viata bate filmul (Marţi, 28 februarie 2012, 1:26)

  unamundo [anonim]

  Daca ar fi fost pur si simplu furata si vanduta la remat, am fi luat un certain regard cu povestea asta.
 • +2 (2 voturi)    
  istorie (Marţi, 28 februarie 2012, 1:42)

  adihs [anonim]

  Frumos punct de vedere...Reconciliant
 • +4 (4 voturi)    
  ia statuia inapoi (Marţi, 28 februarie 2012, 7:26)

  mirusurcea [anonim]

  Cu riscul de a repeta o intrebare, oare cand vom afla unde a "disparut" tezaurul Romaniei. Guvernul nostru docil si plin de bune intentii nu are "taria" de a intreba "soarele de le rasarit", marele prieten al Romanilor pe unde se afla si eventual sa ne trimita macar ceva fotografii, asa de dorul de a vedea cum mai arata. Statuia este mai importanta decat o parte din istoria noastra reprezentata prin tezaur, nu-i asa?
  Hai sa le "retrocedam" si restul statuilor !
 • +4 (4 voturi)    
  :) (Marţi, 28 februarie 2012, 7:50)

  ion voicu [anonim]

  ne dati tezaurul inapoi, va dam statuia.
  :)
 • +4 (4 voturi)    
  Luciditate (Marţi, 28 februarie 2012, 8:18)

  Un roman oarecare [anonim]

  Statuia soldatului sovietic a fost cumva impusa in perioada comunista asa cum a fost impus spre exemplu Pactul Ribetropp-Molotov Romaniei (inclusiv de URSS prin forta armata a soldatului sovietic) in urma caruia Romania (si alte tari) a fost rupta in bucati ca preludiu la cel De-al Doilea Razboi Mondial?

  De ce ne impune Rusia sa omagiem memoria invadatorilor care au distrus Romania, care au declasat razboiului (impreuna cu nazistii) si care au adus atata suferinta Romaniei!?!?!?!??!

  De ce ne impune Rusia practic sa recunoastem istoric faptul ca soldatul sovietic invadator a fost de fapt un soldat "aparator" al Romaniei? Pentru ca Rusia vrea sa impuna Romaniei istoria sovietica, DIN NOU!  NU !!! NU !!! NU !!! NU !!! NU !!! NU !!!  Domnule Ministru! NU!!!!!!

  Ajunge cu bolsevismul. Nuu mai vrem la rusi sii nu mai vrem sa ne facem pres in fata lor. Mai degraba sa-si recunoasca greselile fatta de Romania (inclusiv responsabilitatea lor la declasarea celui de-al dilea razboi mondial) si apoi sa emita pretentii.
 • +5 (5 voturi)    
  Statuie ocupantului? (Marţi, 28 februarie 2012, 8:29)

  Teo [anonim]

  Armata sovietica a ocupat Iasul luptand contra germanilor si ROMANILOR, deci rusii au intrat in acest oras ca ocupanti. Au savarsit numeroase crime de razboi (ex: la Universitatea Al. I. Cuza au organizat un lagar de prizonieri germani, pe care i-au executat in masa, oasele lor fiind gasite in gropi comune prin anii 70, in cursul unor lucrari in incinta Universitatii).
  Ca iesean, NU POT sa accept in orasul meu o statuie a ocupantului si criminalului de razboi. Ar fi o rusine si un act de jignire nationala acceptarea de catre autoritatile locale sau centrale romane a tuturor pretentiilor unora care se agita intr-o campanie electorala de aiurea.
 • +1 (3 voturi)    
  mda (Marţi, 28 februarie 2012, 8:41)

  eu [anonim]

  sincer chiar ma bucur ca nu a fost furata de hotii de fier vechi..

  si a fost topita si facuta in statuia din copou

  simirad e un mare patriot daca chiar el a dat acest ordin.

  felicitari !!

  cei 300.000 romani morti la stalingrad au statuie acolo ??????
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Marţi, 28 februarie 2012, 10:24)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui eu

   Sa fim seriosi, romanii care au murit la Stalingrad nu se duceau la picnic. Exista o conventie internationala privind cimitirele militare si monumentele dedicate eroilor, chiar daca e vorba de fosti inamici. O solutie decenta s-a gasit pentru statuia din Piata Victoriei din Bucuresti, a fost mutata (din a doua incercare) in cimitirul eroilor sovietici, in afara orasului unde nu incurca pe nimeni.
   • -1 (1 vot)    
    conventie internationala (Marţi, 28 februarie 2012, 12:11)

    fratele Alexandru [anonim] i-a raspuns lui anonim

    corect, trebuie gasita o rezolvare civilizata. O statuie intr-un cimitir militar pentru soldatii care au murit in razboi indiferent de tabara din care au facut parte este mai mult decat rezonabil. e necesar. Sa nu confundam asta cu o statuie a stalinismului, caruia i-au cazut victime pe langa sute de mii de romani, si zeci de milioane de rusi si ucrainieni. Nici macar la Nurenberg nu au fost condamnati soldatii
 • +3 (3 voturi)    
  Eliberatori? (Marţi, 28 februarie 2012, 8:49)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Ne-au eliberat si am intrat 50ani in comunism?
  Au venit si ne-au violat femeile si ne-au luat mancarea din case?
  Eliberatori?! Eroi?

  Nuuu,.. erou rus a fost Suvorov....dar acela a fost cu mult timp in urma cand rusii erau cu totul alta natiune...ceea ce sunt astazi, nici mila nu imi starnesc
 • +2 (4 voturi)    
  erou sovietic? (Marţi, 28 februarie 2012, 9:43)

  Un iesean [anonim]

  Despre ce vorbim aici domnule Baconschi???? Chiar va credeam cu capul pe umeri? Dar de ce sa nu sarbatorim iarasi 23 august? ca sa facem pe plac amicilor rusi? De ce sa nu renuntam la scutul antiracheta tot de dragul amicilor rusi????
  Daca iubiti asa mult soldatul sovietic, atunci puneti o satutie cu el in curtea dumnevoastra? Ce facem punem statuile celor care ne-au tinut 50 de ani in intuneric la loc de cinste??? As sugera atunci sa topim statuia lui Stefan cel Mare si sa punem in loc statuia soldatului otoman? Aia nu au murit si ei pe campul de lupta???
 • -2 (2 voturi)    
  dar noi? (Marţi, 28 februarie 2012, 10:06)

  Spiep [utilizator]

  Nu s-ar interesa mai bine domnul Baconschi de monumentel eroilor români căzuți pentru Cruce? e unul la Majadahonda care ar cam trebui renovat.
 • +3 (3 voturi)    
  dar cimitirul romanesc distrus cu buldozerele? (Marţi, 28 februarie 2012, 10:09)

  Petru [anonim]

  Rusii isi permit sa solicite asa ceva??!!
  Dar cimitirul militar romanesc din Chisinau, distrus cu buldozerele?
  Acolo nu s-a profanat doar un simbol, o statuie, ci efectiv mormintele oamenilor ingropati acolo!!
  Au compensat in vreun fel acest lucru?

  Nu cred ca mai trebuie multe lucruri spuse...
 • 0 (4 voturi)    
  Monumente (Marţi, 28 februarie 2012, 10:11)

  LEC [anonim]

  Trebuie sa devenim civilizati si cred ca odata si odata se va intampla si asta.
  Desigur relatia cu Rusia , au avut plusuri si minusuri de-a lungul timpului; noi care comentam una-alta cred ca n-am vazut un ostas sovietic, decat in filme sau la televizor...Da ce-avem cu mortii? si ei erau oameni ca si noi , numai ca in acel context istoric si geopolitic au sfarsit tracic pe pamantul nostru.
  Ei zic ca ne-au eliberat, noi zicem ca ne-au ocupat....istoria o scriu intotdeauna invingatorii
  Istoria noastra , arata ca noi am fost mereu ocupati si controlati de altii si putinele vremuri cand ziceam ca suntem liberi , s-au intors
  inttr-o alta ocupatie...
  Cred ca niciodata tara n-a fost mai ocupata decat acum, pentru ca ne-am vandut resursele,
  avem datorii mai mari ca niciodata ,

  Asa ca , sa lasam mortii sa-si doarma somnul in liniste, sa ne abtinem de la barbarii si vandalisme, sa fim crestini
  • +1 (1 vot)    
   IN POLITICA CRESTINISMUL NU FUNCTIONEAZA (Marţi, 28 februarie 2012, 13:05)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui LEC

   Deoarece daca aplici ad litteram doctrina lui Christos ii vei permite celui rau sa faca si mai mult rau. Studiind cu mare atentie istoria ultimilor 200 de ani nu am gasit NICI UN PLUS in relatiile Romaniei cu Rusia. De altfel nu exista astfel de plusuri nicaieri in lume, de la Japonia la Angola, de la China la Finlanda, din Coreea in Tarile Baltice. Pe bietii iakutzi, kamceadali (itelmeni), ciucci, kazahi sau caucazieni (fie ei crestini sau musulmani) nici nu are rost sa-i mai intrebam.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu ne-au cucerit independenta (Marţi, 28 februarie 2012, 12:20)

  Stef [anonim]

  E absurd sa spuna un ministru asa aberatii istorice. Ce independenta ne-au cucerit? Erau cica aliati cu noi impotriva turcilor in 1877 si dupa razboi ne-au luat cu japca sudul Basarabiei (Bugeacul), care fusese restituit Romaniei in 1856 dupa razboiul din Crimeea. Iar ca o compensatie fortata, la presiunea Germaniei si Frantei, ne-au dat Dobrogea luata atunci recent de ei de la turci. Va rog, nu e nevoie sa denaturati adevarul istoric de dragul diplomatiei. Au luptat contra nazistilor pentru ca apoi sa ne fure Basarabia, nordul Bucovinei si Herta iar noi trebuie sa le ridicam statui!??
 • +1 (1 vot)    
  indignare (Marţi, 28 februarie 2012, 15:07)

  rusu ivan [anonim]

  este revoltator ce se intampla acolo

  ar trebui pusa imediat o placa cu inscriptia <davai ceas, davai palton> pentru cinstirea corecta a memoriei acelor oameni care au luptat cu burta goala impotriva civilizatiei si progresului
 • 0 (0 voturi)    
  cine se ingrijeste de cimitirele romanesti? (Marţi, 28 februarie 2012, 15:47)

  letitia [anonim]

  E dureros,cand mor oamenii in razboaiele facute ,generate de cei carora nu le pasa numai de egoismul lor,de lacomia lor.Dacarusii vin cu problema statuii lor ,intai trebuie sa se gandeasca:oare noi n-am facut nimic rau contra romanilor?Ei trebuie sa ne dea explicatii si sa ne arate cum au rezolvat crestineste problema romanilor dislocati din locurile lor stamosesti,si i-au dus pe multi pana in capatul Siberiei.cati copii,mame,tati,tineri ,varstnici au murit nevinovati din cauza lor,de dragul de-a pune mana pe ce nu-i a lor..Ei ar fi trebuit sa stea dincolo de Bug .pana la 1772 ei pana pe acolo isi aveau pamanturil,dar s-au tot intins.Ei trebuie sa se ingrijeasca si de romanii ucisi in zona Herta,Bucovina de nord,,Maramuresul de nord,toata zona dintre Nistru pana la bug si dincolo chiar caci romanii[moldovenii ]au fost inaintea lor acolo.Sa nu uite ca Dimitrie Cantemir,si multi moldoveni[romani]au fost sfetnici pe langa conducatorii lor inclusiv pe langa Petru cel Mare.Asta-i rasplata lor pe langa tot binele pe care l-au facut oamenii mari ai neamului nostru.Sa nu uitam si de tezaurul pe care l-au furat.de erau civilizati l-ar fi inapoiat statului Roman care l=a dat pentru pastrare pentru o vreme crezand ca-s vecini omenosi,de caracter,dar s-a vazut rezultatul.Nici macar gaze nu ne-au dat in locul tezaurului.Asa ca de la vecinul mai mare te astepti sa actioneze inteligent si prieteneste ,crestineste..Dumnezeu sa-i lumineze,sa nu se poarte rau cu romanii de acum in colo.
 • 0 (0 voturi)    
  Amanunt (Miercuri, 29 februarie 2012, 7:53)

  LauraBalaura [utilizator]

  Imi cer scuze, dar:
  "asa cum ne spun rusii" - cu 2 de "i"
  "disparitia statuii de bronz" - cu 2 de "i"
 • 0 (0 voturi)    
  Daca... (Joi, 1 martie 2012, 0:28)

  Romania [anonim]

  Daca ne dati tezaurul inapoi promitem sa facem statuia din aur, cu toate detaliile: cate 2-3 ceasuri la fiecare mana a eroului, pamant sub unghii, stomacul lipit de sira spinarii, cizme rupte, dantura cariata etc.

  Fiind cel mai probabil o sa mai ramana material, o sa facem si 1-2 nkvd-isti in spatele eroului nostru cu pistoalele indreptate spre ceafa lui, ca nu cumva sa se uite inapoi...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by