Statele Unite ar trebui să nu mai furnizeze ajutor Ucrainei decât dacă și „Europa începe să egalizeze” situația, a declarat candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, într-un interviu pentru revista Time publicat marți, relatează Kyiv Independent.

Donald TrumpFoto: José Luis Villegas / AP / Profimedia

Trump a spus că nu se va angaja să ofere Ucrainei asistență militară în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale din acest an, iar influența sa în cadrul Partidului Republican a contribuit de altfel la blocajul de peste șase luni asupra ajutorului american de 61 miliarde de dolari promis de Washington Ucrainei.

„Dacă Europa nu va plăti, noi de ce să plătim? Ei sunt mult mai mult afectați. Noi avem un ocean între, ei nu au”, a declarat Donald Trump revistei Time.

De la începutul invaziei ruse pe scară largă, Statele Unite au oferit Ucrainei mai mult ajutor decât orice altă țară. Sprijinul acordat până acum Kievului de către Washington este în valoare de peste 67 de miliarde de dolari, dintre care 43 de miliarde de dolari reprezintă ajutor militar.

Europa a alocat în total peste 96 de miliarde de dolari pentru sprijin militar, umanitar și financiar, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, un institut german care urmăreşte ajutorul acordat Ucrainei.

Între vara anului 2023 și primăvara lui 2024, alocările Europei pentru sprijinirea Ucrainei „le-au depășit în mod constant pe cele ale SUA”, menționează Institutul Kiel.

Revista Time a abordat de asemenea în interviu atitudinea lui Donald Trump față de președintele rus Vladimir Putin și l-a întrebat de ce nu a cerut eliberarea reporterului de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care e în continuare încarcerat la Moscova.

„Cred că din cauză că am atât de multe alte lucruri de care mă ocup”, a răspuns Trump, adăugând că, dacă va fi ales președinte, „voi face să fie eliberat”.

Trump a refuzat de asemenea să spună dacă ar ajuta Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei, dar a indicat în schimb că Beijingul trebuie să „înțeleagă că astfel de lucruri nu se pot face așa ușor”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat postului american Fox News, pe 25 aprilie, că Ucraina speră să continue să lucreze cu Washingtonul indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în noiembrie anul acesta în SUA.

_____