Miliardarul sud-african Elon Musk, cunoscut pentru comentariile sale controversate despre războiul din Ucraina, a speculat acum pe tema cuceririi orașului Odesa de către ruși, afirmând că aceasta este „singura întrebare” care rămâne de lămurit în privința încheierii conflictului.

Elon MuskFoto: Backgrid / Backgrid USA / Profimedia Images

„Dacă Rusia va lua în cele din urmă Odesa e singura întrebare care a rămas, părerea mea”, a comentat el la o știre despre retragerile ucrainene recente din estul țării, unde rușii înaintează în mai multe direcții.

„Rusia cu siguranță nu se va odihni până când toate regiunile încorporate în constituția Rusă (Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie) nu sunt luate. Aceasta este politica lor proclamată”, a spus el cu referire la anunțul din septembrie 2022 al lui Vladimir Putin, care a afirmat că Rusia a anexat aceste regiuni.

În comentariile sale Musk face de asemenea referire la faptul că forțele armate ale Moscovei nu controlează în întregime aceste teritorii pe care Rusia le revendică, o stare de fapt care nu s-a schimbat de la proclamația făcută de Putin în data de 30 septembrie 2022.

Comentariile sale au fost preluate de mai multe ziare rusești, printre care și Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

Dmitri Medvedev a spus că Odesa trebuie să „vină acasă”, la Rusia

Mai devreme în cursul acestui an, după retragerea ucraineană de la Avdiivka și alte victorii repurtate de armata rusă pe front în lunile premergătoare, unul dintre cei mai înalți oficiali de la Moscova, Dmitri Medvedev, a vorbit din nou despre cucerirea Odesei.

„Despre Odesa pot spune pur și simplu: Odesa, vino acasă! Și asta e tot. Am așteptat Odesa în Federația Rusă, inclusiv din cauza istoriei acestui oraș, a oamenilor care trăiesc acolo, a limbii pe care o vorbesc. Acesta este orașul nostru rus, rus,”, a declarat el într-un interviu acordat pe 22 februarie ziarelor rusești, inclusiv agenției TASS.

El a mai spus că „clica de la Kiev” este mioapă în acțiunile sale de înlăturare a monumentelor și „distrugerea altor moșteniri culturale rusești” din Odesa.

„În acest fel, pur și simplu îi înstrăinează pe unii dintre oameni, chiar și pe cei care au fost loiali guvernului lor până de curând. Ei bine, în general, acest lucru pare monstruos, pentru că vorbim de opoziție față de întreaga cultură rusă și drumul nostru comun”, a declarat el în condițiile în care autoritățile din Odesa au înlăturat încă din decembrie 2022 monumentul împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei din oraș.

Mai cunoscută în afara Rusiei drept Ecaterina cea Mare, ea are o reputație controversată în Ucraina întrucât a promovat imperialismul rusesc și a lichidat două entități ucrainene autonome.

Orașul Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, are o semnificație aparte pentru ruși din mai multe motive, inclusiv a faptului că pentru controlarea sa s-au dat lupte grele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, „Marele Război Patriotic”, după cum îl numește Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 797-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.