Rusia s-a retras oficial, marţi, din tratatul de securitate istoric FACE, care limita anumite categorii-cheie de forţe armate convenţionale în Europa, acuzând Statele Unite că au subminat securitatea post-Război Rece prin extinderea NATO, relatează Reuters, potrivit News.ro

Vladimir PutinFoto: Alexei Danichev / AP / Profimedia

Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia s-a retras în mod oficial din pact la miezul nopţii, iar tratatul este de-acum „istorie”.

Tratatul din 1990 privind forţele armate convenţionale în Europa (FACE), semnat la un an după căderea Zidului Berlinului, a impus limite verificabile asupra categoriilor de echipamente militare convenţionale pe care NATO şi Pactul de la Varşovia de atunci le puteau desfăşura. Tratatul a fost conceput pentru a împiedica oricare dintre părţile implicate în Războiul Rece să acumuleze forţe pentru o ofensivă rapidă împotriva celeilalte părţi în Europa, dar a fost nepopular la Moscova, deoarece reducea avantajul Uniunii Sovietice în ceea ce priveşte armele convenţionale.

Rusia şi-a suspendat participarea la tratat în 2007 şi a încetat participarea activă în 2015. La mai bine de un an de la invazia la scară largă a Ucrainei, preşedintele Vladimir Putin a semnat, în mai, decretul prin care denunţa pactul.

„Tratatul CFE a fost încheiat la sfârşitul Războiului Rece, când formarea unei noi arhitecturi de securitate globală şi europeană bazată pe cooperare părea posibilă şi au fost făcute încercările corespunzătoare”, a comentat Ministerul rus de Externe.

„Menţinerea formală a Tratatului a devenit inacceptabilă din punctul de vedere al intereselor fundamentale de securitate ale Rusiei”

Rusia a declarat că impulsul SUA pentru extinderea NATO a făcut ca ţările din alianţă "să ocolească în mod deschis” restricţiile de grup ale tratatului şi a adăugat că admiterea Finlandei în NATO şi cererea Suediei înseamnă că tratatul a murit de facto.

„Chiar şi menţinerea formală a Tratatului FACE a devenit inacceptabilă din punctul de vedere al intereselor fundamentale de securitate ale Rusiei”, a declarat MAE rus, reamintind că Statele Unite şi aliaţii săi nu au ratificat Tratatul CFE actualizat în 1999.

NATO a condamnat decizia

Statele Unite şi aliaţii legaseră ratificarea variantei adaptate din 1999 a FACE de îndeplinirea de către Rusia a angajamentelor privind retragerea trupelor din Georgia şi Moldova. Rusia a declarat însă că această legătură este greşită.

După ce Rusia şi-a anunţat intenţia de a ieşi din tratat în acest an, NATO a condamnat decizia, spunând că aceasta subminează securitatea euro-atlantică. „Rusia nu şi-a respectat timp de mulţi ani obligaţiile din FACE”, a declarat NATO în iunie.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi complicitatea Belarusului sunt contrare obiectivelor Tratatului CFE”, a arătat alianţa.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul de la Războiul Rece. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în weekend că relaţiile cu Statele Unite sunt „sub zero”.

În 2011, ca răspuns la „suspendarea” participării ruse la tratat, despre care Washingtonul a spus că nu este legală, Statele Unite şi NATO au încetat să îl mai pună în aplicare în raport cu Rusia, potrivit Departamentului de Stat. „Suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a tratatului din 2007 a erodat în mod serios posibilitatea de a verifica aplicarea tratatului, a scăzut transparenţa şi a subminat abordarea cooperantă a securităţii, care au fost elemente de bază ale relaţiei NATO-Rusia şi ale securităţii europene timp de peste două decenii”, arăta Departamentul de Stat în 2020.

Rusia s-a retras din tratatele internaționale semnate cu Occidentul privind controlul armelor

Decizia de a scoate Rusia din Tratat a fost anunțată de preşedintelui rus Vladimir Putin în luna mai.

Tratatul FACE din 1990 a impus limite privind desfăşurarea de echipamente militare în Europa. Rusia şi-a suspendat participarea la acest tratat încă în 2007 şi şi-a „întrerupt complet” participarea în 2015.

Putin a semnat în mai și un decret prin care denunţă simbolic tratatul, în urma unei dezbateri şi a unui vot în parlamentul rus bicameral pe această temă.

Rusia a suspendat recent o serie de acorduri de control asupra armamentului cu statele occidentale, inclusiv tratatul New START (cu SUA), care reglementa proliferarea nucleară, şi a început să transfere arme nucleare tactice în statul vecin Belarus.

Relaţiile între Moscova şi ţările occidentale sunt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, după ce Putin a trimis zeci de mii de soldaţi ruşi în Ucraina la 24 februarie 2022, în ceea ce el spune că este o „operaţiune militară specială” cu scopul de a proteja securitatea Rusiei împotriva autorităţilor pro-occidentale de la Kiev. Ucraina şi aliaţii săi occidentali spun că acţiunile Rusiei constituie un război de agresiune neprovocat, ce are ca scop capturarea de teritoriu.