Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare în țara sa, confirmând desfășurarea anunțată de Vladimir Putin în martie, potrivit AFP.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Rusia nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

„Transferul de focoase nucleare a început deja”, a declarat Lukașenko, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist rus într-o înregistrare video difuzată de canalul neoficial de Telegram al președinției belaruse, Pul Pervogo.

Lukașenko, care se afla joi la Moscova pentru un summit regional, nu a putut spune dacă armele în cauză se află deja în țara sa.

„Când mă voi întoarce voi vedea”, a declarat liderul belarus și principalul aliat al Rusiei.

Lukașenko a explicat că Putin i-a spus cu o zi înainte că a semnat decretul care permite transferul.

Președintele rus a anunțat la 25 martie că Moscova va desfășura arme nucleare „tactice” pe teritoriul Belarusului, țară aflată la granița Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului din Ucraina.

Anunțul a atras critici din partea comunității internaționale, în special în Occident, mai ales că liderul rus a evocat încă de la începutul asaltului său asupra vecinului său ucrainean, în februarie 2022, posibilitatea de a utiliza arme nucleare.

Joi, opozanta în exil Svetalana Tihanovskaia a denunțat acest lucru drept o amenințare la adresa întregului continent european.

„Nu pune în pericol doar viețile belarușilor, ci creează o nouă amenințare pentru Ucraina, pentru întreaga Europă”, a scris Svetlana Tikhanovskaia pe Twitter.

„Când vine vorba de arme nucleare tactice, majoritatea sunt la fel de puternice ca cea care a ucis 140.000 de oameni la Hiroshima”, a adăugat ea.

Așa-numitele arme nucleare „tactice” pot provoca pagube imense, dar raza lor de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare „strategice”.

La începutul lunii aprilie, Rusia a indicat că a început să antreneze armata belarusă în utilizarea armelor nucleare „tactice”.

De asemenea, Putin a mai spus în trecut că zece avioane au fost deja echipate în Belarus pentru utilizarea unor astfel de arme și că un depozit special va fi finalizat până la 1 iulie.

Belarus nu este implicat direct pe teren în Ucraina, dar și-a împrumutat teritoriul armatei ruse pentru ca aceasta să poată lansa asaltul în februarie 2022.

___