Livrarea către Ucraina de avioane de luptă F16 va fi un semnal că Rusia va pierde - cu cât mai repede va fi pusă în aplicare o decizie privind avioanele, cu atât mai bine, a declarat Volodimir Zelenski. „Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din lume că Rusia va pierde doar din cauza agresiunii sale. Va fi mai slabă și mai izolată", a spus președintele ucrainean.

Ucrainenii vor ca avioanele de luptă F-16 să vină cât mai repedeFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

 • VIDEO Imaginile publicate de ucraineni: Cum au atacat cu drone marine o navă militară rusească din Marea Neagră
 • „Putin - ţinta nr. 1”: Serviciile de informaţii ucrainene declară că nu vor să-l elimine, ci să-l aducă în faţa CPI
 • Două avioane rusești „de tip SU” ar fi fost doborâte în regiunea Zaporojie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține în obișnuitul său discurs nocturn că Garda Națională a Ucrainei a doborât două avioane rusești de tip "SU" în regiunea Zaporojie, potrivit Sky News.
 • Comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a apărut joi într-o înregistrare video postată de un ofiţer al armatei ucrainene pentru a dezminţi zvonurile potrivit cărora ar fi fost ucis sau rănit într-un atac rusesc.
 • Volodimir Zelenski anunță, în mesajul său de joi seară, că 106 soldaţi ucraineni care au luptat la Bahmut au revenit acasă în urma unui schimb de prizonieri.
 • Washingtonul le transmite partenerilor săi că antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 ar trebui să înceapă în următoarele săptămâni
 • Moscova susține că a mai interceptat două bombardiere strategice americane deasupra Mării Baltice
 • Rusia a început să transfere arme nucleare în Belarus, spune Lukașenko. Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare în țara sa, confirmând desfășurarea anunțată de Vladimir Putin în martie, potrivit AFP.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 456, LIVETEXT:

01:30Henry Kissinger, despre războiul din Ucraina: „Nu cred că totul este vina lui Putin”. Fostul secretar de stat al Statelor Unite consideră o greșeală mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pe numele președintelui Rusiei.

00:57Volodimir Zelenski anunță, în mesajul său de joi seară, că 106 soldaţi ucraineni care au luptat la Bahmut au revenit acasă în urma unui schimb de prizonieri.

„Bineînţeles, sunt recunoscător şi fiecărui soldat care s-a asigurat că avem un fond de schimb adecvat. Toţi cei de pe linia frontului ar trebui să ţină minte acest lucru: cu cât vom lua mai mulţi prizonieri de război ruşi, cu atât mai mulţi dintre oamenii noştri se vor întoarce”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul adresat naţiunii.

Ucraina ar fi doborât două avioane rusești „de tip SU”

00:30 „Putin - ţinta nr. 1”: Serviciile de informaţii ucrainene declară că nu vor să-l elimine, ci să-l aducă în faţa CPI

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este „ţinta principală dintre criminalii de război” şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi „nu eliminarea sa fizică”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov.

00:16Petrolul stagnează în condițiile în care Rusia exclude o nouă reducere a producției OPEC+

Prețul petrolului a scăzut din nou joi, piața reacționând la declarațiile vicepremierului rus pentru energie, care a exclus o nouă reducere a producției, potrivit AFP.

23:38Două avioane rusești „de tip SU” ar fi fost doborâte în regiunea Zaporojie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține în obișnuitul său discurs nocturn că Garda Națională a Ucrainei a doborât două avioane rusești de tip "SU" în regiunea Zaporojie, potrivit Sky News.

22:54 SUA: sancțiuni împotriva șefului Wagner din Mali

Washingtonul a anunțat joi o serie de sancțiuni economice vizându-l pe Ivan Maslov, șeful grupului paramilitar rus Wagner din Mali, pe care îl acuză că a încercat să obțină acolo echipamente militare pentru a le folosi în conflictul ucrainean, potrivit AFP.

Washingtonul zorește pregătirea piloţilor ucraineni pe F-16

22:26 Şeful armatei ucrainene apare într-un video pentru a dezminţi zvonurile privind moartea sa

Comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a apărut joi într-o înregistrare video postată de un ofiţer al armatei ucrainene pentru a dezminţi zvonurile potrivit cărora ar fi fost ucis sau rănit într-un atac rusesc, zvonuri care au fost răspândite în ultimele zile de către utilizatorii pro-ruşi pe reţelele de socializare.

21:30 Washingtonul le transmite partenerilor săi că antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 ar trebui să înceapă în următoarele săptămâni

21:08Zelenski subliniază importanța timpului și a libertății în discursul pentru absolvenții de la Johns Hopkins

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a ținut un discurs prin conexiune video la Universitatea Johns Hopkins din SUA, a reamintit în mod repetat absolvenților importanța timpului pe parcursul discursului său, potrivit CNN.

„Fiecare persoană își dă seama în cele din urmă că timpul este cea mai valoroasă resursă de pe planetă - nu petrolul, sau uraniul, nu litiul sau orice altceva - ci timpul”, a spus Zelenski joi.

20:41Trupele NATO sunt pregătite „să împiedice invazia rusă” într-o țară europeană

Premierul Estoniei, Kaja Kallas a declarat pentru The Daily Telegraph că trupele britanice, împreună cu aliații din NATO, au învățat să apere pădurile țării.

Ea a spus că acest lucru ar putea ajuta la descurajarea oricărei potențiale invazii rusești, deoarece Vladimir Putin va ști că „nu poți câștiga aici”.

Rusia a început să transfere arme nucleare în Belarus

20:31Suedia ar putea permite piloților ucraineni să se antreneze pe propriile avioane de vânătoare - JAS-39 Gripen- în timp ce își îndulcește poziția privind trimiterea de aeronave, potrivit Sky News.

Aceasta reprezintă o atenuare semnificativă a politicii Suediei și vine după ce SUA au acceptat să permită națiunilor occidentale să exporte în Ucraina avioane F-16 de fabricație americană.

20:15 Kremlinul susţine că sabotori ucraineni au vrut să atace centrale nucleare din nordul Rusiei

Rusia a acuzat Ucraina că complotează să atace linii electrice de înaltă tensiune la două centrale nucleare din nordul țării. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat asupra unor rapoarte ale serviciului rus de securitate internă FSB privind arestarea a doi bărbaţi care ar fi vrut să arunce în aer linii electrice de înaltă tensiune pentru a scoate instalaţiile din funcţiune.

19:58Moscova susține că a mai interceptat două bombardiere strategice americane deasupra Mării Baltice

Rusia a afirmat joi că a trimis avioane de vânătoare pentru a împiedica două bombardiere strategice americane să „încalce frontiera de stat” deasupra Mării Baltice, a declarat Moscova, pentru a doua oară în această săptămână, potrivit AFP.

19:39Rusia a început să transfere arme nucleare în Belarus, spune Lukașenko

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare în țara sa, confirmând desfășurarea anunțată de Vladimir Putin în martie, potrivit AFP.

Cum au atacat ucrainenii cu drone marine o navă militară rusească

19:11VIDEO Imaginile publicate de ucraineni: Cum au atacat cu drone marine o navă militară rusească din Marea Neagră

18:09 Finlanda va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 109 milioane de euro, pachetul conținând muniții și arme antiaeriene, a anunțat Andrii Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, citat de Kyiv Post.Finlanda se numără de altfel printre țările care ajută Ucraina să se apere pe câmpul de luptă, trimițând mai multe tancuri Leopard.

17:54Comisia Europeană a făcut apeluri repetate ca China să joace un rol constructiv în instaurarea păcii în Ucraina, scrie Reuters.

„UE se așteaptă ca China, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să joace un rol constructiv (...) și să reamintească necesitatea respectării principiilor suveranității, independenței și integrității teritoriale (...) prin retragerea necondiționată a tuturor forțelor și echipamentelor militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a transmis Comisia Europeană, joi, într-un comunicat de presă.

Săptămâna trecută, Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador în Rusia, a vizitat Ucraina și s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, în cadrul unui turneu european pe care Beijingul l-a prezentat drept efortul său de a promova discuțiile de pace și o înțelegere politică. El urmează să viziteze Rusia vineri.

Contraofensiva ucraineană e deja în desfăşurare, afirmă Podoliak

17:21Contraofensiva ucraineană e în desfăşurare de câteva zile, susţine un consilier al lui Zelenski

Mult aşteptata contraofensivă ucraineană împotriva trupelor ruse este în curs de desfăşurare, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak. „Contraofensiva are loc deja de câteva zile”, a declarat el într-un interviu acordat miercuri seara televiziunii italiene Rai, care l-a difuzat joi dimineaţa. „Acesta este un război intens de-a lungul unei frontiere de 1.500 kilometri. Acţiunile noastre au început deja”, a adăugat Podoliak.

16:58Transporturile de cereale din Ucraina pe Marea Neagră sunt blocate, în ciuda prelungirii acordului. Zeci de nave staţionează în jurul Istanbulului

16:40Rusia anulează ediţia de anul acesta a Salonului Internaţional Aerospaţial MAKS, fiind pentru prima oară în ultimii 30 de ani când acest eveniment nu va mai avea loc.

15:49 Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt a declarat joi că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu atacul „ciudat și inutil” cu drone asupra Kremlinului.

Reacția sa vine după ce New York Times a scris că agențiile de spionaj americane consideră că atacul de la începutul lunii a fost probabil orchestrat de una dintre unitățile speciale militare sau de informații ale Ucrainei.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a declarat că Rusia încearcă să obțină reducerea livrărilor de arme către Kiev, mizând pe cartea temerilor occidentale privind o posibilă escaladare din cauza presupuselor atacuri ucrainene pe teritoriul rusesc.

15:38 VIDEO Cum arată un schimb de prizonieri dintre ruși și ucraineni / Kievul spune că a obținut joi eliberarea a 106 de soldați-eroi

Budanov a povestit cum a fost rănit în Donbas

14:57 Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat joi că i-a convocat pe ambasadorii Germaniei, Suediei și Danemarcei pentru a protesta față de ceea ce a spus că este „lipsa totală de rezultate” în cadrul anchetei privind exploziile de la gazoductele Nord Stream de anul trecut.

Moscova acuză cele trei țări că trag deliberat de timp și că încearcă să ascundă cine se află în spatele exploziilor și s-a declarat nemulțumită de ceea ce a numit natura opacă a anchetei și de refuzul de a colabora cu Rusia.

„S-a observat că aceste țări nu sunt interesate să stabilească adevăratele circumstanțe ale acestui sabotaj. Dimpotrivă, ele își întârzie eforturile și încearcă să ascundă urmele și adevărații autori ai faptei în spatele cărora credem că se află țări bine cunoscute”, a spus ministerul lui Lavrov.

14:44 ​Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a vorbit pentru prima dată despre o rană gravă pe care a suferit-o în timpul unei operațiuni în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși luptă împotriva forțelor Kievului din 2014.

14:18 Procurorii ruși au cerut unei instanțe să recunoască drept genocid crimele comise de Germania nazistă în regiunea Moscovei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și consideră că au fost provocate pagube de aproximativ 6.400 de miliarde de ruble (82,3 miliarde de dolari).

Nu este clar la acest moment dacă demersul este un preambul la o nouă cerere de compensații financiare către Germania, cu care relațiile s-au deteriorat grav din cauza războiului din Ucraina.

Declarația pare să facă parte dintr-un efort mai amplu al Rusiei de a susține în fața cetățenilor săi că este un război existențial cu Occidentul, pe care unii oficiali ruși l-au comparat cu cel purtat de Uniunea Sovietică împotriva naziștilor. (Reuters)

ISW: Prigojin încearcă „să obțină un nivel de influență absurd de mare”

13:59Aflat pe val după cucerirea Bahmut, Prigojin încearcă „să obțină un nivel de influență absurd de mare” asupra armatei ruse - analiză ISW

13:32 Președintele parlamentului ucrainean a prezentat joi condoleanțe urmașilor polonezilor masacrați de naționaliștii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un gest menit să reducă tensiunile dintre aliați înainte de aniversarea a 80 de ani de la aceste crime.

Polonia s-a poziționat ca unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei de când Rusia a invadat țara în 2022. Cu toate acestea, masacrul din Volhynia, în care au murit zeci de mii de polonezi , a continuat să planeze asupra legăturilor dintre cele două națiuni și a revenit în atenția publică înainte de aniversarea din 11 iulie a uneia dintre cele mai sângeroase zile dintr-o serie de ucideri care au avut loc între 1943 și 1945.

„Vă înțelegem durerea după pierderea celor dragi. Tuturor familiilor și urmașilor victimelor evenimentelor din Volhynia le exprim compasiunea mea sinceră și recunoștința pentru că au păstrat memoria strămoșilor lor", a declarat președintele parlamentului de la Kiev, Ruslan Ștefănciuk, într-un discurs rostit în fața camerei inferioare a parlamentului polonez, Sejm. (Reuters)

Președintele kazah i-a criticat în față pe Putin și Lukașenko

12:46 Rusia a înlocuit unitățile Wagner cu soldați ai armatei regulate la periferia Bahmut, dar mercenarii rămân în interiorul orașului, a spus joi ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

Declarațiile ei par să confirme, cel puțin parțial, anunțul lui Evgheni Prigojin, că Wagner a început să-și retragă forțele din Bahmut și să predea pozițiile sale trupelor regulate rusești.

12:31VIDEO La summitul Uniunii Economice Euroasiatice (UEE) care se desfăşoară la Moscova, preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a criticat în mod neobişnuit de dur uniunea şi a calificat apropierea observată între Rusia şi Belarus drept o problemă gravă, făcând afirmațiile de față cu Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko.

12:23 Prețul gazelor continuă să scadă în Europa, a coborât la minimul ultimilor doi ani

Noua estimare a pierderilor rusești

12:11 Rusia a anunțat joi că va expulza cinci diplomați suedezi, în ceea ce a declarat că este o măsură de retorsiune pentru „orientarea conflictuală" a Suediei în relațiile cu Rusia.

Ministerul rus de la Moscova a spus că răspunde expulzării a cinci dintre membrii personalului său diplomatic din Suedia luna trecută, pe care a numit-o un „pas fățiș ostil". (Reuters)

12:00VIDEO O decizie greu de înțeles la prima vedere a autorităților ruse de ocupație din Melitopol privind un tanc T-70 de decor a generat un val de comentarii acide pe rețelele de socializare, măsura fiind ironizată inclusiv de armata ucraineană

11:44 Noua estimare ucraieană a pierderilor rusești din ultima zi: 500 de soldați, 3 tancuri, 8 alte blindate de luptă, 20 de tunuri, 4 echipamente speciale, 2 diferite vehicule și 36 de drone. Se remarcă din nou numărul mare de piese de artilerie distruse, totalul ultimelor șapte zile fiind de 149 de tunuri pierdute de armata rusă.

Ce spune un consilier al lui Zelenski despre contraofensivă

11:36 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a postat pe Twitter trei precizări despre mult-așteptata contraofensivă:

 • 1. Acesta nu este un „eveniment unic" care va începe la o anumită oră a unei anumite zile cu o tăiere solemnă a unei panglici roșii.
 • 2. Este vorba de zeci de acțiuni diferite de distrugere a forțelor de ocupație rusești în diferite direcții, care au avut loc deja ieri, au loc astăzi și vor continua și mâine.
 • 3. Distrugerea intensivă a logisticii inamicului este, de asemenea, o contraofensivă.

11:27 Ungaria a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a modifica contractele pentru noile reactoare de la centrala sa nucleară Paks, atribuite în urmă cu nouă ani companiei ruse Rosatom, a declarat joi ministrul de externe Peter Szijjarto.

Ungaria, care își cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, are semnat un acord cu Rosatom pentru construirea a două reactoare cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare la Paks, care are deja patru reactoare.

Proiectul a înregistrat întârzieri mari, iar oficialii ungari au discutat despre modificarea contractului pentru a include o companie de gestionare a proiectului pentru a-l accelera, deși au oferit puține detalii despre intențiile lor. (Reuters)

Prigojin anunță că a început să-și retragă mercenarii din Bahmut

11:02VIDEO Evgheni Prigojin a anunțat că a început să își retragă mercenarii din Bahmut

09:51 Miniștrii apărării din Rusia și Belarus au semnat joi un document privind desfășurarea de arme nucleare tactice rusești în Belarus, a anunțat agenția de presă de stat rusă TASS.

Separat, presa rusă a relatat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Occidentul duce un „război nedeclarat" împotriva Rusiei și a Belarusului.

09:40 Rusia a lansat azi-noapte 36 de drone de atac „Shahed" de fabricație iraniană dinspre nord și sud, a informat armata ucraineană, adăugând că „se presupune că inamicul a urmărit să atace infrastructura critică și instalațiile militare din regiunile vestice ale țării”.

„Unități de rachete antiaeriene, avioane de luptă și grupuri mobile de tragere din zonele de responsabilitate ale Comandamentului aerian Sud au fost angajate pentru a respinge atacul”, și „toate cele 36 Shahed au fost distruse prin eforturi comune”, a transmis sursa citată.

Operațiune psihologică a hackerilor ruși pe Marea Neagră

09:26 Atacul cu drone asupra Kremlinului din această lună a fost probabil orchestrat de una dintre unitățile speciale militare sau de informații din Ucraina, arată evaluările agențiilor de spionaj americane, potrivit New York Times.

Ziarul a scris că atacul pare să facă parte dintr-o serie de operațiuni secrete care i-au făcut pe oficialii din Statele Unite - cel mai mare furnizor de echipamente militare al Ucrainei - să se simtă inconfortabil.

Evaluarea americană s-a bazat pe comunicații rusești și ucrainene interceptate. Statele Unite au interceptat convorbiri ucrainene în care oficiali au spus că sunt de părere că țara lor este responsabilă pentru atac și au interceptat, de asemenea, comunicații rusești care au indicat că nu a fost un fel de operațiune sub pavilion fals a Rusiei, a adăugat NYT.

09:22Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat joi că a reținut doi sabotori ucraineni care plănuiau să arunce în aer stâlpii de electricitate ai unor centrale nucleare din Rusia, relatează agenția de presă RIA Novosti.

08:59 FOTO Operațiune psihologică a hackerilor ruși: Au desenat un „Z” de zeci de kilometri din traseele navelor din Marea Neagră

08:31Șeful administrației ruse din Crimeea a declarat joi că apărarea aeriană a doborât șase drone în timpul nopții în diferite zone din Peninsulă. Nu au existat victime, a scris Serghei Aksyonov pe Telegram.

Sute de mii de obuze sud-coreene, pe drum spre Ucraina

07:58 Uniunea Europeană a discutat despre trimiterea către Ucraina a profiturilor din activele rusești în valoare de 196,6 miliarde de euro care sunt blocate în sistemul piețelor financiare globale, a relatat Financial Times, citând persoane familiarizate cu această chestiune.

07:46 Sute de mii de proiectile de artilerie sud-coreene sunt în drum spre Ucraina prin intermediul Statelor Unite, după ce inițial Seulul a opus rezistență în ceea ce privește înarmarea Ucrainei, a relatat Wall Street Journal.

Ziarul, citând surse anonime, a scris că Seulul a ajuns la un „aranjament confidențial" cu Washingtonul pentru a transfera proiectilele în Statele Unite cu scopul de a fi livrate Ucrainei. Jeon Ha-kyu, purtător de cuvânt la Ministerul Apărării din Coreea de Sud, a declarat joi că a purtat discuții cu Pentagonul privind exporturile de muniție, dar că există „părți inexacte" în articolul WSJ, refuzând să ofere detalii.

07:08„Ne-am *** pe noi în Kiev și în Herson”, spune Prigojin. „Rusia a făcut pe ea de frică și a retras trupele” din Kiev în primele zile ale războiului, a declarat fondatorul grupului de mercenari Wagner,

Nou atac cu drone asupra Kievului

06:58 ANALIZĂ: Adio „linii roșii": De ce a fost anulat veto-ul asupra avioanelor occidentale pentru Ucraina. La începutul conflictului se considera că trimiterea de avioane occidentale la Kiev ar putea fi o decizie riscantă din cauza echilibrului dificil și complicat creat cu Rusia.

06:15Ucraina: Armata afirmă că a respins un nou atac cu drone ruseşti asupra Kievului. A avut loc un nou atac „masiv" al dronelor ruseşti asupra oraşului, „al doisprezecelea" în luna mai

00:58 NASAMS pentru Ucraina: Washingtonul aprobă vânzarea de rachete sol-aer Kievului. Statele Unite au anunțat miercuri vânzarea de sisteme avansate de rachete sol-aer NASAMS către Ucraina, în valoare de aproximativ 285 de milioane de dolari, pentru a-i consolida apărarea aeriană.

00:40 VIDEO Zelenski: Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni, devenind mai slăbită şi mai izolată

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------