Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a anunțat că armata ucraineană va primi un număr impresionant de tancuri Leopard 1 în viitorul apropiat, relatează Ukraîinska Pravda.

Tanc Leopard 1Foto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

„110 Leoparzi 1A5. În curând”, a scris diplomatul ucrainean pe Twitter, distribuind o fotografie cu unul dintre tancuri și o înregistrare video ce par făcute într-un atelier de reparații.

Makeiev nu a oferit mai multe detalii, dar se pare că este vorba despre tancuri al căror transfer a fost anunțat în februarie de Olanda, împreună cu Germania și Danemarca.

Guvernul german a anunțat în data de 3 februarie că a aprobat și transferul de tancuri Leopard 1 către Kiev, după ce luase aceeași măsură pentru succesorul său mai modern, modelul Leopard 2, pe 25 ianuarie.

Executivul de la Berlin a precizat atât că va trimite Ucrainei tancuri Leopard din stocurile proprii, cât și aprobarea transferurilor din partea țărilor partenere care doresc să facă acest lucru.

Această aprobare era necesară în condițiile în care contractele de vânzare din cadrul NATO stipulează că un stat membru trebuie să ceară aprobarea țării în care echipamentele militare au fost produse pentru a le putea transfera sau revinde unor terțe părți.

Ucraina a aflat în sfârșit câte tancuri Leopard 1 primește

Dacă în ceea ce privește tancurile Leopard 2 guvernul german a anunțat că va transfera armatei ucrainene o companie de 14 vehicule de luptă, numărul de Leopard 1 pe care Germania le pregătește pentru Kiev a fost inițial o necunoscută.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a precizat pe 7 februarie că numărul acestora va fi de cel puțin 100 de unități, dar ulterior au apărut informații că el ar urma să scadă la doar 80 de vehicule de luptă.

Printre acestea s-ar număra inclusiv foști „Leoparzi” danezi care au fost retrași din serviciul activ în 2010 și vânduți înapoi producătorului german Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, unde au rămas în depozite.

Armata ucraineană a raportat pe 28 aprilie că tanchiștii săi au început deja antrenamentele pe modelele Leopard 1, ministrul danez al Apărării Troels Lund Poulsen precizând câteva zile mai târziu că ele vor fi gata pentru a fi trimise Ucrainei până pe 1 iunie.

Deși proiectarea sa a început în a doua jumătate a anilor 1950 și el a intrat în serviciul forțelor armate germane în 1965, modelul Leopard 1 a fost considerat unul de mare succes, peste 4.000 de unități fiind construite până în 1984, când a fost înlocuit de Leopard 2.

În pofida vârstei sale, mai multe state membre ale NATO au în dotare și în prezent diferite versiuni modernizate ale acestui tanc.

Urmărește ultimele evoluții din a 455-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.