Evgheni Prigojin se folosește de percepția că Gruparea Wagner este responsabilă pentru capturarea Bahmut cu scopul de a încerca „să obțină un nivel de influență absurd de mare asupra efortului militar rusesc din Ucraina”, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Șeful Wagner Evgheni PrigojinFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

El a susținut că Gruparea Wagner este cea mai bună armată din lume și că armata rusă convențională este pe locul al doilea după Wagner.

Prigojin a pretins că 6.000 dintre mercenarii săi pot gestiona fiecare o companie de armată că, prin urmare, Wagner ar putea comanda o forță de 600.000 de persoane, aproximativ de două ori mai mare decât numărul estimat de soldați care luptă în Ucraina.

Prigojin a sugerat că a cerut să aibă sub comanda sa 200.000 de soldați în Ucraina și a susținut că, dacă ar avea o astfel de forță, atunci Wagner ar putea avansa de la 50 la 150 km în direcții diferite.

Liderul Wagner a afirmat că nu a primit această forță din cauza temerilor că o astfel de forță i-ar permite să facă ce vrea și, teoretic, „să vină la Moscova pe tancuri".

Pare că nu-i mai este frică de Kremlin

Prigojin își amplifică probabil încercările de a se impune ca o figură totalitară care ar putea obține victoria militară în Ucraina, spune ISW. Acesta a cerut o lege marțială totală, mai multe valuri de recrutare și o mobilizare economică pe scară largă a industriei rusești pentru a salva Rusia.

El a sugerat, de asemenea, că Rusia ar trebui să devină un regim totalitar asemănător cu cel din Coreea de Nord și să închidă toate frontierele pentru câțiva ani pentru a obține victoria în Ucraina.

Prigojin pledează probabil pentru poziții politice incredibil de radicale în războiul din Ucraina pentru a contrasta cu abordarea decizională relativ lipsită de riscuri a lui Vladimir Putin în acest război.

Liderul Wagner nutrește ambiții politice serioase și intenționează să se consolideze ca figură centrală a comunității ultranaționaliste rusești, spun analiștii ISW.

Faptul că a cucerit Bahmut l-a încurajat probabil pe Prigojin să își urmărească aceste ambiții într-o manieră mai explicită, fără să-i pese de tulburările interne pe care le-ar putea provoca sau de primejdia în care se pune față de Kremlin, mai adaugă sursa citată.