Washingtonul a anunțat joi o serie de sancțiuni economice vizându-l pe Ivan Maslov, șeful grupului paramilitar rus Wagner din Mali, pe care îl acuză că a încercat să obțină acolo echipamente militare pentru a le folosi în conflictul ucrainean, potrivit AFP.

Sediul oficial al grupului de mercenari Wagner din Sankt PetersburgFoto: AP / AP / Profimedia

Aceste sancțiuni „împotriva celui mai important membru al grupului Wagner din Mali au ca scop să oprească operațiunile esențiale de susținere a activității grupului la nivel mondial”, a explicat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare.

Aceste sancțiuni presupun confiscarea tuturor activelor financiare și imobiliare ale lui Ivan Maslov în Statele Unite, precum și a societăților care au o legătură directă de capital cu Maslov, și interzic societăților americane sau prezente pe teritoriul american să efectueze cea mai mică tranzacție cu Maslov sau cu societățile pe care acesta le controlează.

„Prezența grupului Wagner pe continentul african este o forță destabilizatoare pentru orice țară care autorizează desfășurarea acestuia pe teritoriul său”, a adăugat Nelson.

Nu este prima dată când sancțiunile vizează grupul Wagner sau pe unii dintre membrii săi pentru acțiunile sale în Mali.

La sfârșitul lunii februarie, Uniunea Europeană a anunțat o serie de sancțiuni vizând aproximativ zece persoane, printre care se numără și Maslov, din cauza „încălcărilor drepturilor omului” atribuite companiei paramilitare de acolo.

Wagner, un grup paramilitar fondat în 2014, este considerat de Statele Unite ca fiind o organizație teroristă internațională. Statele Unite, care încearcă de mai mulți ani să contracareze influența rusă în Africa, acuză grupul Wagner că a „comis încălcări ale drepturilor omului și extorchează resurse naturale în Africa”.

___