Statele Unite au anunțat miercuri vânzarea sistemelor avansate de rachete sol-aer NASAMS către Ucraina, în valoare de aproximativ 285 de milioane de dolari, pentru a consolida apărarea aeriană a țării în fața Rusiei, potrivit AFP.

NASAMS cu rachete AMRAAMFoto: Raytheon

"Ucraina are o nevoie urgentă de a-și consolida capacitățile de apărare împotriva loviturilor cu rachete și a aviației ruse", a declarat Agenția americană pentru cooperare în materie de apărare (DSCA) într-un comunicat.

Departamentul de Stat a aprobat vânzarea, care a fost notificată Congresului american, care trebuie încă să-și dea acordul.

Apărarea aeriană s-a dovedit a fi un factor crucial în conflict în fața tirului de rachete rusești.

Această vânzare de sisteme NASAMS vine în paralel cu miliardele de dolari de asistență militară furnizată de Statele Unite Ucrainei începând cu începutul ofensivei rusești pe 24 februarie 2022.

Sistemul național avansat de apărare anti-rachetă sol-aer, cunoscut sub numele de NASAMS, este o soluție de apărare aeriană extrem de adaptabilă cu rază medie de acțiune.

NASAMS include radarul Sentinel, o rachetă avansată de apărare aer-aer cu rază medie de acțiune și Centrul de tragere dezvoltat de KONGSBERG.

În octombrie 2021, Raytheon Missiles & Defense a dezvăluit un nou radar de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază medie de acțiune pentru NASAMS numit GhostEye.

Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System sau NASAMS este un sistem dezvoltat de către norvegienii de la Kongsberg împreună cu americanii de la Raytheon la finele anilor '90 și aflat în prezent în dotarea a zece state din lume, printre care Statele Unite, Norvegia, Olanda, Finlanda, Lituania sau Spania. Sistemul NASAMS este de altfel sistemul cu care SUA protejează spațiul aerian de deasupra capitalei Washington DC.