Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că face totul pentru ca piloţii ucraineni să aibă cât mai repede aeronave noi şi puternice. ”Primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni, devenind mai slăbită şi mai izolată”, arată el. Zelenski transmite un mesaj oamenilor din Iran, despre care afirmă că ”sunt împinşi tot mai adânc de partea întunecată a istoriei”, în timp ce dronele iraniene Shahed furnizate Rusiei terorizează Ucraina în fiecare noapte.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că a avut loc o şedinţă a Statului Major, prima după vizite şi decizii importante legate de apărarea ţării, relatează News.ro.

”În primul rând, asta priveşte coaliţia aviaţiei – o coaliţiei de avioane de luptă moderne pentru Ucraina. Facem totul pentru a reduce timpul până când acest rezultat este obţinut, până când aeronave noi şi puternice cu piloţi ucraineni vor ieşi pe cerul ucrainean. Este clar că acest pas global ne va permite să ne extindem capacităţile de apărare. Pentru că doar cu aeronave puternice poate fi complet un sistem de apărare aeriană. Pe de altă parte, primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai puternice semnale din partea lumii că Rusia va pierde din cauza propriei agresiuni, devenind mai slăbită şi mai izolată. Acesta va fi un semnal că teroarea rusească a pierdut şi lumea noastră, care este bazată pe respect pentru naţiunile independente şi dreptul popoarelor de a-şi alege propriul drum, a rezistat”, a subliniat preşedintele ucrainean.

El a menţionat că se vor pregăti bazele pentru a se asigura că tranziţia aviaţiei este cât de rapidă şi de eficientă se poate.

”Luptătorii noştri au dovedit deja că pot stăpâni armele moderne cu o eficienţă la care nu se aşteptau din partea noastră. Sunt sigur că ei vor avea la fel de mult succes cu aparatele de zbor”, a adăugat Zelenski.

El a arătat că a fost informat despre situaţia de pe front, despre contra-acţiunile ucrainene şi despre capacităţile pe care Rusia le va folosi.

”Ştim cum să răspundem. Asta se aplică în special ameninţărilor cu rachete şi terorii constante a dronelor kamikaze. Acum Rusia recurge tot mai mult la aşa-numitele lovituri combinate – diferite tipuri de rachete, diferite tipuri de drone”, a declarat preşedintele Ucrainei.

El a menţionat că soldaţii ţării sale au doborât aproape 900 de drone iraniene Shahed până în prezent, din cele 1.160 folosite împotriva Ucrainei.

”Căutăm constant instrumente pentru a duce rata de doborâre a dronelor iraniene la 100%. Dar astăzi, având în vedere că astfel de atacuri sunt în desfăşurare, aş vrea să fac apel direct la oamenii din Iran. La toţi – societate, ulama (învăţaţi musulmani – n.r.) iranieni, la fiecare familie iraniană, la acei oameni care pot influenţa deciziile guvernamentale din iran. O întrebare simplă: de ce vreţi să fiţi complici la teroarea rusească? De ce sunteţi de partea statului malefic? Lumea vede ce se întâmplă şi voi toţi în Iran vedeţi. Sprijinirea răului nu poate fi negată. Deşi am învăţat să doborâm majoritatea dronelor voastre kamikaze pe care le daţi Rusiei, sunt şi lovituri. Când o dronă iraniană ucide o tânără ucraineancă însărcinată şi pe soţul ei, în casa lor, de ce aveţi voi, mame şi taţi din Iran, nevoie de asta? Când dronele voastre Shahed lovesc un cămin de studenţi, oameni mor, izbucneşte un incendiu, vin salvatorii şi în câteva minute loveşte o a doua dronă Shahed, luând vieţile celor care salvau vieţile altora…. De ce are nevoie Iranul de astfel de crime cinice? Comise de mâinile Rusiei, dar cu armele voastre. Ce obţineţi voi, oamenii din Teheran, Shiraz, sau din Saqqez, ori din orice alt oraş din ţara voastră, din asta?”, a transmis Zelenski.

Potrivit acestuia, este vorba doar de o mai mare izolare de lume şi probleme şi mai mari.

”Pentru Rusia, absolut totul este o ţintă. Case, şcoli, spitale, case de rugăciune, biserici, centrale electrice, pieţe, chiar şi punctele de distribuţie a ajutoarelor umanitare şi staţiile de autobuz… Sunt mii de exemple. Oameni din Iran! Rusia loveşte totul, fără discernământ. Cu artilerie şi mortiere, rachete şi drone – cu ceea ce are şi cu ce Rusia primeşte din partea voastră. Sunt sigur că trebuie să fiţi de cealaltă parte a istoriei – nu de cea a răului”, a continuat el.

Zelenski a spus că Rusia a pornit acest război de dragul sclaviei.

„Este războiul unui colonizator împotriva unei naţiuni vecine. Rusia chiar fură oameni – copiii noştri! Mii şi mii… Doar răul pur poate fura copiii unei alte naţiuni. Şi îndreptându-se împotriva ucrainenilor, ocupanţii ruşi distrug toate celelalte comunităţi naţionale care au trăit pe teritoriul Ucrainei de secole. Satele creştinilor greci arse de ruşi şi represiunea sistematică a Rusiei faţă de tătarii crimeeni, comunitatea noastră musulmană ucraineană, sunt dovezi ale acestui fapt. Oamenii din Iran ar putea trăi o viaţă foarte diferită dacă nu aţi fi puşi de aceeaşi parte cu un asemenea rău ca agresiunea rusească. Dronele voastre Shahed care terorizează Ucraina în fiecare noapte înseamnă doar că oamenii din Iran sunt împinşi tot mai adânc de partea întunecată a istoriei”, a conchis Zelenski.

___