Generalul Waldemar Skrzypczak, fost comandant al Forțelor Terestre ale Poloniei și viceministru al Apărării la Varșovia, afirmă că țările vecine trebuie să fie pregătite pentru o revoltă în Belarus împotriva lui Alexandr Lukașenko, relatează Polsat News.

Alexandr LukasenkoFoto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

Skrzypczak, unul dintre cei mai decorați ofițeri polonezi și fost comandant al contigentului Varșoviei în Irak, a vorbit într-un interviu acordat jurnaliștilor despre evenimentele recente din regiunea rusă Belgorod, unde trupe de partizani ruși susținuți de Ucraina au efectuat un raid zilele trecute.

„Nu toți rușii sunt de acord cu politica lui Putin”, a afirmat el, adăugând însă că acțiunea militară nu a avut o semnificație strategică, ci vă scopul ei a fost destabilizarea administrației ruse din regiune.

„Nu asociez asta cu contrataculul ucrainean așteptat, dar văd în aceste acțiuni un semnal care sper să se răspândească mai larg”, a afirmat el, prognozând totodată că acțiuni similare ar putea avea loc în curând pe teritoriul bielorus.

Generalul polonez spune că bielorușii îl vor da jos „cu entuziasm” pe Lukașenko

„Dacă contrataculul ucrainean se încheie cu succes, acei bieloruși înarmați care fac parte din potențialul militar al armatei ucrainene nu vor renunța la arme. Se vor îndrepta spre Belarus. Sper că acest lucru va declanșa o revoltă în Belarus, ceea ce îl îngrijorează pe Lukașenko”, a declarat acesta.

„Să ne pregătim pentru o revoltă în Belarus, pentru că se va întâmpla. Trebuie să fim pregătiți să sprijinim aceste unități care vor desfășura operațiuni împotriva lui Lukașenko. Avem motive să-i ajutăm, așa cum îi ajutăm pe ucraineni", a subliniat el.

Potrivit acestuia, „poporul bielorus îi va sprijini și va merge cu entuziasm împotriva lui Lukașenko”.

„El nu mai are un potențial militar atât de mare încât să prevină o astfel de revoltă. Rusia nu îi va ajuta prea mult, deoarece va avea propriile probleme”, a mai spus generalul polonez.

Skrzypczak a avertizat însă că o astfel de revoltă va declanșa cu siguranță un exod al bielorușilor spre Polonia și că autoritățile de la Varșovia trebuie să se pregătească pentru un asemenea scenariu.

Lukașenko a dat asigurări că se simte bine

Amintim că în urmă cu o zi dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a încercat să dezmintă zvonurile despre faptul că ar fi grav bolnav.

El a apărut marți în public și a respins discuțiile despre starea sa de sănătate, spunându-le oficialilor prezenți: „Nu voi muri, băieți”, potrivit unui videoclip publicat de o instituție media de stat de la Minsk.

„Dacă cineva crede că voi muri, calmați-vă”, a mai dat asigurări el.

Primele informații despre presupuse probleme de sănătate ale dictatorului bielorus au apărut în seara zilei de 9 mai, după ce acesta a participat la Moscova la parada de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial.

Agenția Reuters a remarcat că Lukașenko părea „obosit și puțin instabil pe picioare, iar un bandaj era vizibil pe mâna lui dreaptă... deși, altfel, nu a arătat semne evidente” că s-ar simți rău în timpul paradei.

Însă într-o rară abatere de la obicei, Lukașenko a ratat prânzul de stat găzduit de Putin la Kremlin după festivități și la care au participat ceilalți șefi de stat prezenți la Moscova pentru eveniment. El nu a ținut nici tradiționalul discurs adresat bielorușilor de Ziua Victoriei, o premieră, iar apoi nu a mai fost văzut în public timp de mai multe zile.

Speculațiile privind starea sa de sănătate s-au intensificat după ce Lukașenko a semnat pe 16 mai un decret care le interzice oficialilor bieloruși de rang înalt să părăsească teritoriul țării fără permisiunea KGB-ului, serviciul de securitate de la Minsk.

Urmărește ultimele evoluții din a 455-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.