Incursiunea de două zile dinspre Ucraina peste granița vestică a Rusiei ar putea forța Kremlinul să retragă soldați de pe linia frontului chiar când Kievul se pregătește de o mare contraofensivă, dar și să dea o lovitură psihologică Moscovei, potrivit analiștilor militari consultați de Reuters.

partizani rusi in BelgorodFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Deși Kievul a negat orice rol în cel mai mare raid transfrontalier de după începutul invaziei ruse, acesta a fost aproape sigur coordonat cu forțele armate ucrainene, care se pregătesc să-și recucerească teritoriile ocupate, au adăugat experții.

„Ucrainenii încearcă să îi tragă pe ruși în diferite direcții pentru a deschide breșe. Rușii sunt forțați să trimită întăriri", a declarat Neil Melvin, analist la Royal United Services Institute (RUSI).

Raidul din regiunea Belgorod a avut loc departe de linia frontului

Incursiunea a avut loc departe de epicentrul luptelor din regiunea Donbas, la aproximativ 160 km de liniile de front din nordul regiunii Harkov.

„Ei vor trebui să reacționeze la această situație, să plaseze trupe acolo și apoi să aibă mulți soldați de-a lungul întregii zone de frontieră, chiar dacă s-ar putea să nu fie acesta locul în care vor acționa ucrainenii", a declarat Melvin.

Armata rusă a afirmat marți că i-a învins pe militanții care au atacat cu vehicule blindate regiunea sa vestică Belgorod și că a ucis peste 70 de „naționaliști ucraineni", împingându-i pe restul înapoi în Ucraina.

Kievul a spus că atacul a fost comis de cetățeni ruși, considerându-l drept un conflict intern rusesc.

Două grupuri care operează în Ucraina - Corpul voluntarilor ruși (RVC) și Legiunea Libertatea Rusiei - au revendicat responsabilitatea atacului. Grupurile au fost înființate în timpul războiului și au atras voluntari ruși care doreau să lupte împotriva propriei țări alături de Ucraina și să răstoarne regimul Vladimir Putin.

Expert: Cele două grupări sunt controlate de serviciile ucrainene

Mark Galeotti, șeful companiei de consultanță Mayak Intelligence din Londra, și autorul mai multor cărți despre armata rusă, a declarat că cele două grupuri erau formate din ruși anti-Kremlin, de la liberali și anarhiști la neonaziști.

„Ei speră că, într-un fel sau altul, pot contribui la căderea regimului Putin. Dar, în același timp, trebuie să ne dăm seama că acestea nu sunt forțe independente ... Ele sunt controlate de serviciile secrete militare ucrainene", a spus el.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a spus că țara sa nu are nimic de-a face cu operațiunea. Statele Unite au precizat că nu „permit sau încurajează" atacurile ucrainene pe teritoriul rusesc, dar că este la latitudinea Kievului să decidă cum să își desfășoare operațiunile militare.

Mai multe incursiuni similare în Rusia au avut loc în ultimele luni și, deși cea de săptămâna aceasta a fost cea mai mare de până acum, este încă minusculă în comparație cu bătăliile de pe linia frontului.

Cele două probleme pe care le are acum Rusia

Alexei Baranovsky, un purtător de cuvânt al aripii politice a Legiunii Libertatea Rusiei, a declarat pentru Reuters la Kiev că nu poate dezvălui numărul de soldați implicați în operațiune, dar că legiunea are în total patru batalioane.

Baranovsky a negat că ar fi existat pierderi grele și a respins afirmațiile rusești privind numărul mare de pierderi sunt dezinformări. El a declarat că unitatea făcea parte din Legiunea Internațională a Ucrainei și, prin urmare, din forțele sale armate, dar a negat că incursiunea a fost coordonată cu autoritățile ucrainene.

„Aceștia sunt primii pași în obiectivul principal de răsturnare a regimului lui Putin prin forță armată. Nu există alte alternative", a afirmat el.

Galeotti a explicat că incursiunea a arătat ca o operațiune de „modelare" a câmpului de luptă înaintea contraofensivei planificate de ucraineni

„Aceasta este într-adevăr o ocazie de a face două lucruri. Unul este de a-i zdruncina pe ruși, de a-i face să fie îngrijorați de posibilitatea unor revolte în rândul propriului popor. Și, în al doilea rând, să-i forțeze pe ruși să își împartă forțele", a spus el.

Ironii ucrainene și aluzii la „omuleții verzi” din 2014

Melvin a precizat că operațiunea a servit, de asemenea, la ridicarea moralului în Ucraina. Mai ales că oficiali de la Kiev au imitat retorica Kremlinului în legătură cu anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, când inițial a negat că trupele implicate erau rusești.

Podolyak a pus incursiunea de la Belgorod pe seama unor „grupuri de gherilă clandestine" formate din cetățeni ruși și a declarat: „După cum știți, tancurile sunt vândute în orice magazin militar rusesc".

Observația a părut să fie un ecou al răspunsului lui Putin din 2014, când a fost întrebat despre prezența în Crimeea a unor bărbați care purtau uniforme militare rusești fără însemne: „Puteți merge la un magazin și cumpăra orice fel de uniformă".

Pe rețelele de socializare, ucrainenii au făcut referire la ceea ce au numit „Republica Populară Belgorod" - o aluzie la evenimentele din estul Ucrainei din 2014, când milițiile susținute de Rusia au declarat „republici populare" în regiunile ucrainene Donețk și Lugansk.