Sindicatul Salariatilor din Universitatea "Petre Andrei" Iasi declara deschis conflictul de munca cu rectoratul Universitatii "Petre Andrei". Elena Niculescu, singurul rector validat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, este acuzata de sindicat de incalcarea protocolului incheiat pe 4 aprilie 2004.

"Pe data de 4 aprilie 2004, Sindicatul a incheiat un protocol cu reprezentantii rectoratului, in care s-au stabilit suspendarea negocierii Contractului colectiv de munca pana la 1 octombrie, majorarea salariilor angajatilor incepand cu data de 1 mai si garantarea faptului ca nici unul dintre angajati nu va suferi retrogradari sau destituiri pentru motive neimputabile lui", a precizat lectorul

Sorin Bocancea, presedinte al Sindicatului Salariatilor de la "Petre Andrei".

Fonduri blocate de rectorat

Rectoratul Universitatii "Petre Andrei" a blocat situatiile financiare ale Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala si ale Facultatii de ªtiinte Politice. Din acest motiv, conducerile celor doua facultati s-au aflat in imposibilitatea de a stabili cuantumul majorarii salariale prevazute in protocol.

Mai mult, situatia creata a facut ca salariile sa fie majorate doar la Facultatile de Drept si de ªtiinte Economice, fapt ce a creat discriminari intre salariatii Universitatii "Petre Andrei".

Dezbinarea salariatilor

Pentru a dezbina proprii angajati, rectoratul Universitatii "Petre Andrei" a lansat salariatilor Facultatilor de Psihologie si Asistenta Sociala si de ªtiinte Politice invitatia pentru negocierea individuala a majorarilor salariale, in conditiile in care doar Sindicatul este abilitat sa negocieze acest lucru cu decanii fiecarei facultati.

"Este o desconsiderare a organizatiei noastre si o atitudine jignitoare la adresa salariatilor care sunt astfel tratati ca o marfa ce poate fi cumparata", a explicat asistentul Daniel ªandru, vicepresedinte al Sindicatului Salariatilor de la "Petre Andrei".

Elena Niculescu - girantul lui Nae

Elena Niculescu, singurul rector validat de ministerul de resort la Universitatea "Petre Andrei", acopera ilegalitatile comise de consoarta sa, profesorul Niculae Niculescu. Reprezentantii Sindicatului Salariatilor o acuza pe Elena Niculescu de lipsa de atitudine. "Elena Niculescu a inchis ochii de fiecare data cand sotul sau Nae a mai infaptuit o ilegalitate.

A fost blocat examenul de licenta la Colegiul de Institutori, au fost constituite ilegal un Senat si un Colegiu de Onoare, a fost destituit fara temei legal decanul Facultatii de ªtiinte Politice, a fost retrogradat liderul de sindicat, fara ca Elena sa ia vreo masura.

Elena Niculescu a devenit de fapt girantul acestor ilegalitati, fapt ce afecteaza grav bunul mers al institutiei", a mai spus Daniel ªandru.

Scandal la nivel mare

Conducerea Sindicatului Salariatilor din Universitatea "Petre Andrei" Iasi intentioneaza sa sesizeze forurile ierarhic superioare si, in extremis, organele de justitie asupra neregulilor din institutie.

"Regretabilele evenimente din Universitatea "Petre Andrei" au fost prezentate conducerii Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater" care, prin vocea liderului sau, Razvan Bobulescu, si-a reafirmat sprijinul fata de Sindicatul Salariatilor din Universitatea "Petre Andrei" in efortul acestuia de a restabili legalitatea in institutie", a conchis Sorin Bocancea, presedintele Sindicatului

Salariatilor din Universitatea "Petre Andrei" Iasi.

Dan TOMA