„Imi doresc ca aceasta echipa (FCM Bacau - n.n.) sa ramana a Bacaului, a bacauanilor, a suporterilor, chiar daca situatia este tensionata, intretinuta artificial“, a declarat ieri primarul Bacaului.

De ce este, insa, situatia tensionata? Printr-o adresa din 23 iulie, primarul Romeo Stavarache l-a invitat pe Gheorghe Chivorchian, presedintele FCM Bacau, la o discutie pe 27 iulie.

In aceeasi invitatie se atrage atentia conducerii FCM ca toate cheltuielile cu bazele sportive urmeaza sa fie prinse, de acum inainte, in bugetul propriu, clubul urmand ca incheie contracte cu furnizorii de utilitati.

„Noi i-am invitat, insa au refuzat sa se prezinte, pentru a discuta toate aceste probleme. Doream sa mai discutam un act aditional la Statutul FCM si problema foarte importanta pentru noi, Consiliul Local sa faca parte din Adunarea Generala, din Comitetul Director, pentru a putea sti in orice moment ce se intampla cu banii clubului“, a mai declarat Stavarache.

„In cinci ani, FCM Bacau a incasat peste trei milioane de dolari din exploatarea unor bunuri (spatii comerciale, terenuri) preluate de la Consiliu Local. S-au mai cheltuit si alte sume importante cu echipa de la LETEA si pe utilitati. Vom reglementa aceasta situatie cat mai curand“.

Stavarache n-a vrut sa de-a ochii cu conducerea FCM Bacau

Adresa pe care Stavarache a spus ca a trimis-o pe 23 iulie a ajuns la FCM abia pe 26 iulie, la ora 16, cu doar o zi inainte de data fixata. „Am fost in imposibilitatea practica de a da curs invitatiei primarului. La acea data si ora urma sa se desfasoare sedinta Consiliului Director al clubului, sedinta hotarata cu 10 zile inainte.

L-am sunat pe domnul Stavarache si mi-am cerut scuze pentru situatie si l-am invitat sa participe dumnealui sau un reprezentant la sedinta Consiliului Director unde putea sa vada pe viu situatia din club.

Nimeni de la Primarie n-a dat curs acestei invitatii“, ne-a declarat Gheorghe Chivorchian, presedintele FCM Bacau.

Ce nu stie primarul Stavarache

1. Conform statutului clubului, FCM Bacau este constituit ca o asociatie non profit pe baza Legii 21/ 1924 si reorganizat pe baza Legii 69/2000 (Legea sportului), obtinand certificatul de inregistrare sportiva pe 5 decembrie 2001.

In statutul clubului, incheiat printr-o hotarare judecatoreasca, se prevede expres ca asociatia se afla in sprijinul si supravegherea Consiliului Local al municipiului Bacau.

2. Activitatea financiara este supravegheata si poate fi verificata de Consiliul Local oricand pe baza mandatului unui consilier local.

Prin statutul sau, acest mandatar „are drept de a suspenda executarea hotararilor si deciziilor organelor de conducere si administratie ale FCM, ce s-ar gasi contra actelor de asociere, regulamente interioare, conventii cu Ministerul Sportului sau a actelor administratiei publice...“

3.La aceasta data, reprezentantul Consiliului Local in Consiliul Director al FCM este consilierul George Bogatu, mandatat de vechiul CL. Bogatu a participat inclusiv la ultima sedinta a conducerii clubului.

De-a lungul anilor, din consiliul de conducere au facut parte un consilier PNTCD, unul de la PSM si unul de la PSD.

Ce nu spune Stavarache

1. Spatiile comerciale la care face referire primarul Stavarache au fost cumparate de FCM, conform legii.

2. Stadionul Municipal este folosit de FCM pe baza unui contract de inchiriere, incheiat in urma unei licitatii publice din 1999. Durata contractului este de 15 ani.

In acest act se specifica destul de clar ca plata utilitatilor nu intra in sarcina FCM Bacau, ci vor fi suportate de proprietar (Consiliul Local). Contractul este intarit de o decizie a Curtii Supreme de Justitie a Romaniei.

3. Clubul FCM Bacau i-a trimis primarului Stavarache o informare detaliata asupra activitatii asociatiei si bugetul pe anul in curs. La conferinta de presa, Stavarache nu a suflat un cuvant despre informare, in schimb a spus ca din „buget“ nu a inteles nimic.