Interesele s-au dovedit inca o data primordiale in lupta cu Legea 10/2001. Dupa ce instanta a decis ca terenul lui Dan Pintilie sa fie retrocedat, Primaria Bacau il poarta inca pe drumuri si nu ii recunoaste proprietatea. Cu toate ca bacauanul se chinuieste de ani de zile sa redobandeasca ce ii apartine, interesele unor persoane sus-puse au reusit sa se substituie legii.

Agonia unui cetatean al municipiului este lungita, parca la nesfarsit, datorita unei decizii a fostului primar si nepasarii actualului primar. Este vorba despre o decizie emisa in vechiul regim, prin care se incerca stoparea retrocedarii unui teren care a apartinut lui Dan Pintilie.

Sumele exorbitante cheltuite cu avocati si timpul scurs il determina pe Pintilie sa isi piarda sperantele in ceea ce priveste recuperarea proprietatii sale.

Dupa ce Judecatoria si Tribunalul au luat decizii mai mult sau mai putin corecte, Curtea de Apel Bacau hotaraste ca terenul care a apartinut familiei lui „merita" sa fie retrocedat. La 10 iunie 2004, Curtea de Apel Bacau a acceptat apelul formulat de Dan Pintilie.

Sentinta civila nr.36 din 28 ianuarie 2004, ce apartinea Judecatoriei Bacau, a fost schimbata in totalitate, dispozitiile emise de Primaria Bacau privind terenul aflat in litigiu fiind anulate. Municipalitatea a cautat diverse scuze pentru a ingreuna retrocedarea acestui teren.

Analizand dosarul, Curtea de Apel a hotarat ca primarul (initial Sechelariu, acum Stavarache) sa restituie contestatarilor terenul in natura. Terenul in suprafata de 555 mp (str. Decebal nr.5-7) trebuia retrocedat in starea in care se afla la data cererii de restituire, liber de orice sarcini.

Curtea de Apel a specificat faptul ca din ansamblul probelor anexate la dosar rezulta ca intr-adevar Vasile Pintilie (tatal lui Dan Pintilie) a fost proprietarul terenului in litigiu si ca suprafata de 555 mp este libera de constructii, conform raportului de expertiza anexat.

Desi a fost investita, prima instanta nu s-a pronuntat cu privire la restituirea unui alt teren, care face obiect al aceleiasi succesiuni. Nu s-a emis nici o decizie privind suprafata de 1/3 din 900 mp teren situat in str. Neagoe Voda, acesta constituind alt motiv invocat de instanta de apel pentru a declara drept nelegala solutia primei instante.

In temeiul Codului de Procedura Civila, apelul inaintat de Dan Pintilie a fost admis si sentinta initiala a fost schimbata in tot (admitere a contestatiei formulata de catre acesta). In baza legii nr.10/2001, Curtea de Apel Bacau a obligat Primaria Municipiului sa restituie contestatorilor imobilul in suprafata de 555 mp.

Pe langa aceasta, s-a hotarat ca Dan Pintilie este indreptatit si la despagubiri prin echivalent banesc pentru imobilul-teren de 1/3 din 900 mp situat in Bacau, str. Neagoe Voda.

Trecerea la fapte

Conform sentintei amintite, Dan Pintilie a incercat sa isi faca dreptate apeland la executorul judecatoresc. Din procesul-verbal de punere in posesie emis de catre executor (27 august 2004) aflam ca s-a trecut la finalizarea intregii probleme. Acesta, impreuna cu reclamantii si cu un agent de politie, a fost la Primarie pentru a aduce la cunostinta juristilor inceperea executarii.

Consilierul juridic s-a opus insa finalizarii procedurii legale, argumentand ca a fost depusa la Judecatoria Bacau o contestatie la executare, cu termen pe 1.09.2004, dar si o ordonanta presedintiala in vederea suspendarii executarii, cu termen la 27.08.2004.

Reprezentantii Primariei au incercat sa il convinga pe Dan Pintilie sa astepte pana ce va fi pronuntata hotararea privind suspendarea executarii. Acesta insa a declinat cererea Primariei.

Executorul judecatoresc, constatand ca nu exista nici un impediment legal, de fata cu reclamantii, reprezentantii Primariei si ai Politiei, a procedat la identificarea terenului in cauza si a constatat ca pe terenul respectiv fusesera amplasate 5 leagane si 5 bancute.

Acestea neconstituind motiv de amanare a executarii, la 27 august 2004, executorul i-a declarat „pusi in deplina proprietate" pe reclamantii Dan si Lucia Pintilie.

Primaria nu a stat degeaba

La aceeasi data la care s-a pronuntat de catre biroul executorului judecatoresc punerea in proprietate, Primaria a formulat o contestatie la executare la Judecatoria Bacau. Se cerea anularea somatiei emise de executor si suspendarea aplicarii titlului executoriu emis de Curtea de Apel Bacau.

Principalul motiv invocat de autoritatea publica locala a fost ca Dan si Lucia Pintilie nu ar avea calitate procesuala, indreptatita la terenul ce face obiectul cererii fiind Alice-Maria Pintilie, mostenitoare de drept a lui Constantin Pintilie. Primaria a promovat si o cerere de recurs in termenul legal de 15 zile de la comunicarea sentintei.

Alt argument invocat a fost ca suprafata vizata este in prezent spatiu de joaca pentru copii, iar in cazul in care titlul executoriu invocat s-ar pune in aplicare destinatia terenului ar fi schimbata in mod iremediabil. Motivatia in drept invocata de Primarie se raporteaza la Codul de Procedura Civila (contestatia la executare).

Singura treaba omisa insa de Primarie este ca succesiunea a fost reglementata printr-o tranzactie legala la 13 ianuarie 1989, stabilindu-se exact cotele-parte ale celor implicati..., astfel incat Dan si Lucia Pintilie vin la succesiune pentru terenul respectiv in nume propriu, deoarece situatia dintre Vasile si Alice-Maria Pintilie a fost rezolvata inca din 1989.

„Restitutio in integrum"

Chestiunea retrocedarii terenurilor abuziv trecute in proprietate de stat in perioada comunista este in ziua de azi una cel putin spinoasa... Probabil ca reprezentantii legii de la CEDO sunt satui pana in gat de procesele ajunse pana acolo pe aceasta tema. Iar oficialii statului roman persista cu incapatanare in rezolvarea favoritista a acestor probleme...

Chiar cand sunt pusi in fata unei sentinte a supremei instante civile europene, subterfugii se gasesc destul de simplu: plata in rate esalonate pe zeci de ani, ignorarea actelor oficiale s.a.m.d. Si toate astea se fac pentru a eluda un act legislativ emis chiar de catre ei, cei ce isi fac titlu de glorie (dar si de proprietate) din fuga de raspundere.

Primaria o da cotita in privinta unui teren obtinut prin sentinta definitiva si executorie de catre un bacauan. Desi legea 10 exista, se pare ca pe zi ce trece devine din ce in ce mai transparenta, spre bucuria celor ce ar trebui sa o respecte.