Primaria Bacau a inmanat cheile apartamentelor sociale de pe strada Mioritei, fara ca acestea sa aiba gaz, lumina, apa sau caldura. Desi nu sunt proprietarii apartamentelor, pentru a se putea muta, chiriasii se vad obligati sa contribuie cu sume ce ating chiar 12 milioane de lei.

„Sunt bani pe care noi nu-i avem - a declarat Cristina Colibei. Majoritatea suntem necajiti, traim dintr-un singur salariu, avem si copii, de unde sa scoatem atatia bani? Si apoi am aflat ce trebuie sa facem si cat avem de platit abia cu o zi in urma. Nu sunt casele noastre, e obligatia Primariei, de ce sa suportam noi aceste costuri, suntem doar chiriasi“.

Cheile apartamentelor din cele doua blocuri sociale de pe strada Mioritei au fost inmanate ieri chiriasilor, cu mare fast de reprezentantii Primariei Bacau. Problemele cu care se confrunta oamenii li se par celor din Primarie niste bagatele care sunt foarte usor de rezolvat.

„Problema gazelor e rezolvata, platim noi jumatate si chiriasii jumatate. Ei s-au oferit“, a minimalizat situatia viceprimarul Mihai Slic, de parca oamenii nu ar fi avut ce face cu banii si s-au gandit sa-i doneze Primariei. „Nici celelalte probleme nu exista. Cum adica domnule, nu au lumina, nu au caldura, vor avea de toate si nu o sa-i coste nimic“, a mai adaugat acesta.

Parca putin mai aproape de adevar, viceprimarul Nicolae Onica a spus ca o sa se rezolve totul in mai putin de o saptamana: „Pentru blocuri nu au fost prevazute decat regulatoarele de gaz. Asta este, mai sunt si scapari“, a incercat sa gaseasca o scuza si in acelasi timp o explicatie pentru problemele ridicate de oameni.

Acestora din urma nu le ramane decat sa apeleze la lumanare, la butelie sau credite, valabil numai pentru cei care-si permit, ca sa puna lucrurile in ordine. O data ce vor face rost de banii necesari, „vor trebui sa stabileasca ordinea prioritatilor“.

Asa cum a declarat unul dintre chiriasi, „vom sta fara gaze pana facem un imprumut. Dar oricum e foarte greu, avem doi copii si un singur salariu de patru milioane de lei. Cum sa-l mai imparti?“.

Cat asteptau sa primeasca cheile apartamentelor, oamenii au stabilit ca cel mai important este sa achizitioneze un gigacalorimetru. Acesta este absolut necesar pentru a avea caldura la iarna si pentru o singura scara costa 110 milioane de lei.