Oricat de bizara ar parea aceasta idee, ultimele evolutii de pe scena politica bacauana par sa intareasca aceasta ipoteza. Mai ales ca precedentul exista. Povestea de iubire dintre PSD si umanisti are radacini adanci, inca dinainte de a incepe epoca Stavarache la PUR Bacau. Insa, dupa ce actualul primar al Bacaului a preluat fraiele organizatiei judetene, acestea s-au accentuat.

PSD si PUR au incheiat un protocol de colaborare. Umanistii nu prea au avut multe de spus in acest mariaj, din cauza social-democratilor care erau prea bine infipti in Bacau, insa, nici nu i-a suparat nimeni. Protocolul s-a rupt inainte de alegerile locale si iar nu prea s-a intamplat nimic. Umanistii au continuat relatia intr-o simbioza perfecta.

Afacerile unor lideri umanisti cu institutiile statului controlate de PSD au continuat bine-mersi. Si toate s-au petrecut in conditiile in care Viorel Hrebenciuc era presedintele PSD Bacau.

Mascarada alegerilor

Au venit alegerile locale. Stavarache a stat cu capul la cutie, si-a facut tot soiul de sondaje si planuri si a concluzionat: un post de vicepresedinte la Consiliul Judetean l-ar aranja foarte bine. Numai ca bacauanii au vrut altceva.

Stavarache s-a trezit in turul doi si de aici a inceput balciul: „coruptii din PSD“, „nespalatii din Bacau“, Antena1 si-ale ei jurnale profesioniste etc.

La PSD reactia a fost aproape zero. In mod suspect, chiar. Calculul era, insa, simplu. Numarul de consilieri in CJ sau in Consiliu Local fusese stabilit, scapau de incomodul de Sechelariu si cu Stavarache o rezolva mai usor, basca un snop de consilieri fara experienta si afaceri. Pe fata, cele doua tabere se dusmaneau de moarte.

Urmeaza alegeri furtunoase la CJ si CL, doua trei sedinte de palmares dupa care se produce ruptura.

Conducerile centrale ale PSD si PUR decid sa se alieze intr-o Uniune Nationala, Stavarache o face pe dizidentul la Bacau, insa, nu paraseste PUR-ul la fel cu umanistii din Arges ci „ramane in interior pentru a lupta pentru idealurile umaniste“.

Iar la urmatoarea sedinta a Consiliului Judetean bravii consilieri PUR rup randurile „Opozitiei“ si se aliaza cu prietenii de la PSD.

Cam la fel s-a procedat si peste doua zile la sedinta Consiliului Local, doar ca aici raritul grup al PSD si-a exprimat „atasamentul neconditionat“ pentru Stavarache.

Apostol - liantul dintre PUR si PSD

Un amanunt mai putin cunoscut dar care are o greutate extraordinara in ecuatia Stavarache-PUR-Hrebenciuc-PSD este faptul ca intre cei doi legatura a fost facuta de Constantin Apostol, membru marcant al garzii vechi din PSD, vicepresedinte al organizatiei judetene, fost presedinte la municipala PSD si cumatru cu Romeo Stavarache.

Apostol este directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est, cea care imparte fondurile europene.

Apostol a fost cel care a negociat pentru PUR la alegerile din Consiliul Judetean. Adica un lider PSD negociaza pentru PUR, presedintele PSD (Viorel Hrebenciuc) stie si nu reactioneaza in conditiile in care PSD-ul se afla in mare suferinta iar Hrebenciuc nu ia nici o masura.

Explicatia data de ex-presedintele PSD, cum ca s-a „pus batista pe tambal“ pentru linistea organizatiei, nu prea sta in picioare. Si cu privire la un alt PSD-ist din garda veche, reactivat dupa alegeri - Neculai Lupu, fostul presedinte al CJ - au circulat tot felul de zvonuri privind iminenta sa inscriere in PUR, mai ales ca el mai fusese coleg de partid cu Stavarache la ApR.

Ambii - Apostol si Lupu - au sarbatorit victoria lui Stavarache la sediul PUR. Nu trebuie uitat nici ca Ioan Lupu, fratele lui Neculai, este lider PUR la Moinesti.

Jocul de-a candidaturile

O alta manevra menita sa „intareasca“ statutul de dizident al lui Stavarache nu a facut altceva decat sa accentueze impresia de aservit al PSD.

Nu cu mult timp in urma, PUR Bacau si-a lansat doi candidati independenti (dar cu carnete de partid) pentru Parlament. Manevra nu face altceva decat sa nu tulbure apele la PSD Bacau, acolo unde, din cate se pare, nu ar mai fi fost loc pe liste. Hrebenciuc raporteaza misiune indeplinita. Voiculescu nu are ce comenta. Stavarache ramane cu statutul de dizident.

Toate sunt bune si frumoase in cadrul Uniunii Nationale PSD+PUR.