Discriminare?!

O familie de rromi „plimbata” de la Ana la Caiafa

Familia Parnica alearga de trei zile de la o institutie la alta pentru a depune o reclamatie cu privire la faptul ca una dintre fete, Georgeta Parnica a fost furata de pe strada, sub privirile fratelui mai mic.

Despre evenimentul petrecut sambata, la ora 11.00, pe Bdul. Dorobantilor, ati putut afla in numarul de marti al cotidianului nostru, in articolul cu titlul „Rapirea din serai in varianta tiganeasca”.

Luni, parintii Georgetei Parnica s-au deplasat la Faurei unde au incercat sa-si recupereze fata. Potrivit acestora, ei nu au fost lasati nici sa o vada, darmite sa o ia acasa, familia celor care au rapit-o de pe strada confirmandu-le totodata faptul ca fata este la ei. Pentru ca s-au temut ca lucrurile pot degenera intr-un mod neplacut, parintii fetei rapite au sesizat Politia din Faurei.

Cei de la Faurei i-au indrumat sa depuna o plangere la Inspectoratul de Politie al Judetului. Familia Parnica nu a stat pe ganduri. S-a intors la Braila cu gandul sa reclame la IPJ. Aici, insa, potrivit mamei Georgetei, nu s-a uitat nimeni la ei, cu atat mai putin nu le-a fost luata vreo plangere.

Marti, dornici sa-si recupereze fata, familia Parnica s-a inscris in audienta la seful IPJ. Potrivit acestora, „audientele le tinea altcineva, o doamna care nu s-a recomandat. I-am explicat despre ce este vorba, iar dansa ne-a spus ca nu ne poate ajuta, pe motiv ca nu are certitudinea ca ceea ce noi reclamam s-a intamplat cu adevarat”.

De aici, familia Parnica a fost indrumata catre Procuratura. Crezand ca faptele pe care ei le reclamau tin de competenta Parchetului, ieri s-au prezentat la procurorul de serviciu. Ce credeti? Acesta le-a sugerat sa reclame totul la... Politie!

Astfel, de trei zile, o familie de etnie rroma care afirma ca le-a fost rapit un copil, este „plimbata” de la Ana la Caiafa. In cele cinci zile scurse de la disparitia Georgetei Parnica, nelinistea a pus stapanire pe familia ei. Atitudinea functionarilor publici cu statut special le adanceste suferinta de parinti.

„Spun ca nu ne pot ajuta cu nimic. De ce? Pentru ca suntem tigani? Daca ne ducem sa ne recuperam fata cu orice pret si se isca mai stiu eu ce scandal? Atunci ar fi primii care ar sari sa ne amendeze sau sa ne trimita in spatele gratiilor. Priveau prin noi de parca nici nu existam.

Este strigator la cer sa nu ai unde sa reclami ca ti-a fost furat copilul”, ne-a declarat, vadit afectata de atitudinea Politiei, mama Georgetei Parnica.

Indiferent de subiectul reclamatiei si de originea etnica a celor care o fac, Politia are datoria de a o lua in seama. Atunci cand nu se intampla intocmai, functionarii publici cu statut special pot fi acuzati de discriminare. Familia Parnica reclama rapire, lipsire de libertate, sechestrare si, mai mult, ofera oamenilor legii si autorii.

Faptul ca aceste acuzatii nu au fost macar verificate de politisti arunca intr-un con de umbra probitatea profesionala a acestora.

Nadajduim ca astazi lucrurile vor intra pe un fagas normal, in caz contrar intreaga speta va fi adusa in atentia Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru ca, indiferent de etnie, si rromii sunt oameni, deci – ca va convine sau nu, domnilor politisti – cu drepturi, iar cel mai important dintre ele este acela de a fi tratati corespunzator (fara discriminare – n.a.)

Nicolae DAN