In prezent, autorii a 4.000 de infractiuni comise in Braila sint in libertate, Politia inregistrind aceste cazuri ca "a.n."-uri (autori necunoscuti).

Trei crime, 4 violuri, aproape 200 de tilharii, peste 40 de autoturisme furate, mai bine de 500 de spargeri de locuinte si circa 1.000 de furturi din autoturisme - acestea sint doar o parte din dosarele pe care politistii judiciaristi le au in lucru, in cazul multora dintre ele sansele de a-i prinde pe autori fiind extrem de mici sau chiar nule.

La aceasta data, judiciaristii braileni gestioneaza nu mai putin de 4.000 de dosare cu infractiuni ale caror autori au ramas necunoscuti. Un scurt bilant intocmit dupa primele 9 luni din acest an arata ca ofiterii de la Investigatii Criminale au inca in lucru 3 crime, 4 violuri, 8 vatamari corporale grave, nu mai putin de 3.

381 de furturi, din care cele mai multe o reprezinta spargerile de locuinte sau sedii de societati comerciale - circa 1.150 - si furturi din autoturisme - 922, la care se mai adauga si 174 de tilharii, doua furturi de case de bani si 67 de furturi de genti.

Ingrijorator de multe sint si furturile de autoturisme ramase fara depistarea autorilor, 46 de masini fiind "saltate" de hoti inca neidentificati.

Cele mai multe spargeri au acelasi mod de operare

Interesant este ca spargerile de locuinte proprietate personala sau de imobile apartinind unor societati comerciale, ale caror autori au ramas in libertate tind sa devina un adevarat fenomen la Braila, in total inregistrindu-se 525 de locuinte si 617 sedii de firme pradate.

Ciudat este ca cele mai multe dintre spargerile de case sau apartamente au acelasi mod de operare, ceea ce conduce la ipoteza ca acestea sint operate de aceeasi banda de hoti, adevarati profesionisti, din moment ce acestia nu au fost inca prinsi, lucru valabil si in cazul unor tilharii.

"Dintre faptele cu ?a.n?, sint unele cu mod de operare similar, mai ales spargeri de societati comerciale si de locuinte. De asemenea, unele tilharii seamana intre ele, ca mod de operare, iar asta inseamna ca avem de-a face cu acelasi infractor sau ca sint infractori cu mod de operare identic.

Lucram la solutionarea tuturor acestor cazuri", ne-a declarat comisarul Sorin Leitoiu, seful Serviciului de Investigatii Criminale (fostul Judiciar), din cadrul IPJ Braila.

"Versace", "Negoita", "Taximetristul" - cazuri de crima aproape perfecta

Cele mai grele dosare aflate in lucru la Politie, adevarate pietre de moara pentru investigatori, sint cele 3 cazuri "Versace", "Negoita", "Taximetristul", care tind sa devina crimele perfecte din scriptele politienesti. Crimele in cauza ramin invaluite in mister, imprejurarile comiterii acestora neputind oferi anchetatorilor nici un indiciu care sa conduca la prinderea faptasilor.

Culmea, despre soarta dosarelor nu se mai intereseaza acum nici macar familiile victimelor.

Dosarul "Versace" - mortul nu-i al nostru, dar "a.n"-ul da

In ziua de 17 octombrie 2003, in jurul orei 16.20, cadavrul lui Lucian Codrin Babus, zis "Versace" (32 ani), din Bacau, a fost descoperit pe o sola de lucerna din satul Berlescu, in apropiere de orasul Ianca, din judetul Braila. Victima prezenta numeroase lovituri/ intepaturi la nivelul capului si al spatelui, care au produs decesul, si era incendiata in proportie de 50%.

Anchetatorii au stabilit ca bacauanul fusese ucis in alta parte, fiindca la fata locului nu fusese gasita nici o picatura de singe, posibil pe raza judetului nostru, inghesuit intr-o geanta de voiaj, transportat pina in Berlescu, unde a fost invelit intr-o patura stropita cu substante inflamabile si incendiat. La fata locului s-a gasit o foarfeca de croitorie, posibil, arma crimei.

Asupra cadavrului au fost gasite mai multe inscrisuri care au condus la identificarea victimei, intre care un carnetel cu nume si diverse sume de bani in dreptul acestora. In Bacau, Lucian Codrin Babus fusese vazut, pentru ultima data, in ziua de 14 octombrie, cind, avind asupra sa o geanta de voiaj, s-a deplasat cu un taxi marca "Cielo", visiniu, intr-o directie necunoscuta.

In ciuda eforturilor anchetatorilor din Braila si Bacau, cu sprijinul nemijlocit al unor specialisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei, cazul a ramas neelucidat. Practic, Politia Bacau, care avea atributia de a face ancheta in sensul intocmirii cercului de suspecti si in vederea stabilirii unui posibil mobil al faptei, n-a mai transmis nimic despre caz.

Potrivit comisarului Leitoiu, Politia Braila nu desfasoara activitati de anvergura in dosar, mai ales ca ultimele cercetari au condus la o noua pista, aceea ca "Versace" a fost adus in portbagaj pina in Braila, din Bucuresti: "Nici familia acestei victime nu se intereseaza de caz. Mortul nu-i al nostru, dar este ?a.n?-ul nostru intrucit cadavrul a fost descoperit la noi", a adaugat cms.

Leitoiu. Dosarul "Versace" - asa cum se prezinta pina acum - are toate sansele sa fie ingropat ca nerezolvat.

Dosarul "Negoita", nici o proba directa

Oribila crima din Str. Cojocari, consumata pe 5 iulie 1996, asupra doctoritei Mariana Negoita, cu un sadism de-a dreptul patologic, e departe de a fi elucidata. De 8 ani, anchetatorii tot pun cap la cap elementele din dosar pentru a da de urma faptasului - un scelerat care a ucis-o pe doctorita, in propria-i casa, cu 53 de lovituri de cutit.

Tinind cont de dificultatea cazului, acesta ramine cel mai misterios asasinat din ultimii 25 de ani, din scriptele judiciaristilor.

Au fost incluse in cercul suspectilor zeci de persoane din familia si anturajul victimei, au fost audiati sute de braileni si zeci de politisti au muncit mult timp, pentru a innoda itele cazului. Eforturile anchetatorilor au fost, insa, zadarnice.

Timpul curge in favoarea asasinului, pentru ca, peste 7 ani - adica dupa 15 ani de la comiterea faptei - dosarul se va inchide pentru totdeauna, ?n baza art. 122 Cod Penal, care prevede termenele de prescriptie a raspunderii penale. Deci, in 2011, criminalul poate sa iasa singur din anonimat si sa recunoasca fapta, fara ca legea sa-l mai poata pedepsi.

Zilele trecute, comisarul Sorin Leitoiu, care a "mostenit" dosarul, ne-a declarat despre acest caz: "Dosarul este in acelasi stadiu, nu se mai intimpla nimic, probele sint acelea vechi, lucram doar pe chestiuni interne, de culegere de noi informatii, insa nu s-a schimbat cu nimic situatia in dosar, nu iese nimic nou. Nu pot spune ca dosarul este inchis, insa nu s-au adaugat elemente noi".

"Taximetristul" - cel mai vechi dosar, si el pe linie moarta

Taximetristul Stan Enache, 43 de ani, a fost ucis, la 26 noiembrie 1995, iar cazul este, de asemenea, neelucidat. Barbatul, frate cu sotul unei verisoare a doctoritei Negoita, a fost gasit mort intr-un canal de irigatii, in zona Martacesti- Silistea. Cadavrul prezenta o agresiune complexa si era impuscat in cap. Dosarul mortii lui Stan Enache contine 16 volume - circa 10.000 de file.

O vreme, judiciaristii au lucrat in paralel la dosarele "Negoita" si "Taximetristul", dupa care au conchis ca intre cele doua nu exista elemente comune, motiv pentru care le-au separat. Sute de persoane au fost audiate si in acest caz, s-au prelevat tot felul de urme de la fata locului, insa nici una concludenta, care sa duca macar la descoperirea mobilului faptei.

Cazul "Taximetristul" pare a fi o crima perfecta, tocmai pentru faptul ca - in ciuda nenumaratelor activitati intreprinse pentru descoperirea autorului - nu s-a conturat absolut nici o pista care sa duca la stabilirea unui cerc de suspecti cit mai restrins. "Nici macar din familia victimei nu se mai intereseaza nimeni de caz.

Sotia taximetristului s-a recasatorit si a plecat, undeva, prin Norvegia. Nu ne mai intreaba nimeni de acest caz, nici nu avem ce verificari sa mai facem, doar din intimplare sa mai vina vreo informatie legata de acest caz, dar nu s-a mai intimplat nimic", ne-a declarat seful de la Investigatii Criminale, comisar Sorin Leitoiu.

In acest caz, prescriptia faptei se va produce in 2010