Presedintele UDMR, Marko Bela a declarat, sambata, la Cluj, ca Uniunea va solicita, in masura posibilitatilor bugetare, o colaborare a guvernului roman si a celui ungar pentru finantarea universitatii private in limba magiara "Sapientia".

O astfel de masura ar insemna o discriminare la adresa celorlalte universitati particulare care nu au beneficiat pana acum de astfel de fonduri de la bugetul de stat.

Presedintele UDMR, Marko Bela intrebat, sambata, la Cluj, despre proiectele legate de institutiile de invatamant in limba maghiara a declarat: "Legea nu exclude posibilitatea finantarii institutiilor private de invatamant si vom cere cest lucru.

Bugetul pe anul acesta nu va permite nici o alocare de fonduri in acest sens, insa de anul viitor vom cere a sustinere partiala a Universitatii Sapientia de catre statul roman. Am propus ca aceasta universitate sa fie finantata prin colaborarea dintre Guvernul Romaniei si cel al Ungariei."

Doua miliarde de forinti pe an

In luna iunie a anului 2003, Fundatia Sapientia a infiintat la Cluj Universitatea privata cu predare in limba maghiara, "Sapientia". In momentul de fata, universitatea are trei facultati cu 18 specializari in Cluj, Targu-Mures si Miercurea Ciuc. O parte din cei aproximativ 1.900 de studenti, care frecventeaza in prezent aceasta universitate, platesc o anumita taxa de scolarizare, iar o alta parte beneficiaza de studii gratuite.

Initial, guvernul maghiar a alocat suma de 2 miliarde de forinti pentru sustinerea partiala a costurilor necesare functionarii a doua universitati, Universitatea Sapientia si Universitatea Crestina din Partium. Cea din urma universitate se afla in municipiul Oradea si are aproximativ 1000 de studenti.

Secretara sefa a Universitatii Sapientia ne-a inforamt ca, practic, fundatia Sapientia imparte suma de 1,8 miliarde de forinti la cele doua universitati.

Discriminare

Senatorul clujean, Vasile Dancu a declarat ca o finantarea partiala a Universitatii Sapientia de catre statul roman va fi posibila, in viitor, numai daca aceasta universitate, in urma unor clasficari si evaluari, se va situa printre institutiile de invatamant de prim rang ale tarii.

"O finantare bazata pe faptul ca Sapientia este o universitate cu predare in limba maghiara, ar insemna o discriminare pentru celelalte universitati private din tara" a precizat Dancu.

Senatorul clujean este de parere ca, in momentul de fata nu ar fi oportuna o astfel de finantare, dar in viitor institutiile private de invatamant ar putea fi partial finantate de catre stat daca vor oferi servicii publice de calitate exceptionala.

Alte prioritati

Deputatul clujean, Daniel Buda este de parere ca in acest moment principala problema a guvernului este invatamantul de stat si salariile profesorilor.

"Avand in vedere ca nici alte universitati particulare nu au primit foduri de la stat, o asemenea masura ar insemna discriminare pozitiva si nu poate fi vorba de asa ceva" a precizat Buda.

Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar a declarat ca Partidul Romania Mare se pronuta cu fermitate impotriva scindarii pe criterii etnice a Univestitatii „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, precum si impotriva finantarii din bugetul statului roman a Universitatii private si neacreditate „Sapientia" din Cluj-Napoca.

"In cazul in care printr-o Hotarire de Guvern se va decide finantarea din bugetul statului roman a Universitatii private maghiare „Sapientia", PRM va solicita Curtii de Conturi sa stabileasca persoanele raspunzatoare si sumele care le vor fi imputate" a concluzionat Funar.