Tot drumul pana la Intarcatoare, unde este amplasata fosta cabana a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, este unul destul de anevoios si plin de gropi. Pe alocuri pot fi zarite fundatii ale unor viitoare case de vacanta, ale oamenilor de afaceri prosperi, majoritatea din Onesti.

Glorie apusa

Cabana lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, construita undeva la sfarsitul anilor 1959, se inalta falnic pe un platou. De-a lungul timpului lume multa si buna au fost gazduita in intimitatea acestei cabane. Oamenii din partea locului povestesc ca aproape toti cei care au fost cazati la cabana au revenit ori de cate ori au avut ocazia.

Cabana a trecut prin mai multe transformari, unii nu mai credeau ca imobilul va putea supravietui. In ciuda tuturor vicisitudinilor cladirea a rezistat, ba mai mult a fost renovata. In apropierea cabanei lui Dej a fost organizate numeroase partide de vanatoare, la care au participat oameni celebri din acele timpuri. Locul, se pare, ca a fost unul drag inimii lui Gheorghiu-Dej.

Inaccesibil

Odinioara la cabana se putea ajunge doar pe calea ferata. Prin intermediul acesteia se transportau lemne de la mica fabrica catre oras. La un moment dat, din motive necunoscute fabrica a fost mutata la Onesti. Ca un facut, podul peste care trecea calea ferata a fost distrus din cauza inundatiilor, din anii '70. Atunci, s-a recurs la o modalitate care ar fi putut fi o cale de acces rutiera.

Nici atunci, cum nici in prezent nu este usor de ajuns la destinatie, desi calea de acces figureaza pe harta ca fiind un drum judetean, mai exact DJ 115, care poate fi confundat cu un drum de tara. Nimeni nu pare sa se preocupe de refacerea partiala a drumului. Ramane speranta ca cei care isi construiesc case de vacanta, vor mai gasi bani si pentru inbunatatirea caii de acces.

Renastere

Initial cladirea a fost ridicata exclusiv din lemn, insa a ars intr-un incediu devastator care - spun localnicii - ar fi distrus in cea mai mare parte cabana. La scurt timp imobilul a fost refacut mult mai solid insa au fost respectate planurile initiale. In prezent, cele 21 de camere ale cabanei pot gazdui cu succes un mare numar de turisti.

Mobilierul a fost schimbat de putin timp, iar acolo unde a fost cazul, camerele au fost schimbate in totalitate. Incalzirea cabanei se face cu ajutorul unei centrale, iar energia electrica este furnizata de o mica hidrocentrala. Aceasta este amplasata pe raul Casin, iar daca e nevoie, cabana are in dotare un generator de rezerva, care asigura necesarul de energie electrica.

La ultima renovare s-a avut in vedere, in primul rand, realizarea confortului celor care vor sa innopteze la cabana lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Desi, partidele de vanatoare par sa fi avut momentul lor de glorie, cabana este vizitata in special de turisti straini dornici de a fi cat mai mult in natura.

Rivalitati

Oameni de elita ai vremii, incepand cu Nicolae Ceausescu, au trecut pragul cabanei lui Dej. Se pare ca intre cei doi a aparut un razboi al orgoliilor, Ceausescu deranjat de faptul ca Dej avea o cabana personala, dupa vizita de la Intarcatoare, a pus sa se construiasca o cabana ce copie modelul celei in discutie, intr-o zona nu departe de Onesti, mai exact la Pralea.

Alte personalitati care au trecut pragul cabanei au fost Ion Gheorghe Maurer, fost prim-ministru intre anii 1961-1974, Alexandrina Gainuse, fost prim secretar al judetului, Ion Bogdan Baluta, fost prim secretar al judetului, Paul Niculescu Mizil, fost membru al Comitetului Politic Executiv al PCR.