Timpul sau liber este foarte limitat, „mancat“ tot de banca, dar si de politica, dupa cum ne-a declarat. Restul timpului il dedica relaxarii, un rol major in acest sens avandu-l chiar prietena sa.

Nu uita pasii pe care i-a avut de parcurs pentru a ajunge acolo unde si-a propus si vrea sa insufle si celor din jurul sau dorinta de a-si atinge obiectivele. Vorbeste mereu cu multa consideratie despre subalternii sai pe care ii incurajeaza sa-si exprime liber punctele de vedere.

Nu se considera un om perfect si, la cei 28 de ani, considera ca mai are inca multe de spus in domeniul bancar. Mai multe despre Catalin Ciuperca, directorul Bancii Daewoo, Sucursala Constanta, aflam chiar din interviul urmator

-Care sunt obiectivele mai importante pe care vi le-ati propus in viata?

-Nu cred ca sunt mai diferite decat ale oricarui om. Sa am o cariera de succes, o familie fericita si, nu in cele din urma, sa pot face ceva si pentru cei care sunt in jurul meu. Eu sunt genul omului care munceste pentru cei din jur, ma refer aici la colegii mei, la constanteni, la partenerii de afaceri, familie.

-Cat de anevoios este drumul intre aspiratie si realizarea ei?

-Depinde de cat de mult iti doresti sa reusesti. Trebuie multa tenacitate si sa nu-ti pierzi niciodata obiectivul din vedere.

-Care sunt principiile dupa care v-ati ghidat in viata?

-N-as putea sa spun ca mi-am trasat niste principii sau linii directoare de la care sa nu deviez. In primul rand am tinut cont de performanta, integritate, onoare si respect fata de cei din jurul meu.

-Ca director de banca, cand luati o decizie importanta, va bazati pe o echipa de consilieri?

-Categoric. Lucrul in echipa este absolut esential. Nu ai nici o sansa sa cuprinzi toate aspectele unei probleme, in complexitatea lor, de unul singur. In general, sunt adeptul unei echipe restranse, dar de o calitate superioara.

Prefer sa am langa mine putini oameni, dar foarte bine platiti si competenti, decat multi oameni prost platiti. Consider ca fiecare om este foarte important in locul in care isi desfasoara activitatea, pentru a obtine performante bune.

Fiecare are locul sau bine definit in echipa, iar eu incerc sa-i motivez cat mai mult, astfel incat sa dea totul la locul de munca.

-Aveti prieteni care v-au fost alaturi de-a lungul timpului in realizarile personale?

-Exista prieteni personali. Pentru mine sunt foarte importanti si m-au ajutat sa urc pe scara ierarhica pana la postul pe care il ocup. Stabilesc relatii personale cu multi dintre clienti, cu altii sunt deja foarte bun prieten. Imi place sa ma consider si un consilier personal al lor.

Ei sunt cei care mi-au fost alaturi si m-au ridicat.

-Cum v-a influentat in viata de zi cu zi responsabilitatea functiei?

-Multi viseaza sa ajunga sus pe scara ierarhica. In momentul in care realizezi ca totul depinde de tine si nu exista nimeni in spate care sa te ajute, ai o „revelatie“ si in acelasi timp simti povara pe umeri.

Acum, practic, programul meu de lucru este de dimineata pana seara, chiar si dupa ce se termina orele de program la banca, ma intalnesc cu diversi clienti sa discutam despre afaceri. Responsabilitatea este maxima si nu sunt foarte multi cei care o pod duce.

Pe de alta parte, pot spune ca si satisfactiile sunt deosebite. Cand reusesti sa sprijini un client intr-o afacere, sa vezi un proiect pe care l-ai finantat ca iese la lumina si creste, generand profit si locuri de munca, satisfactia este deosebita.

-Care ar fi caile pe care tinerii ar trebui sa le urmeze pentru a-si realiza aspiratiile?

-In primul rand este nevoie de seriozitate in tot ceea ce faci. Trebuie sa stie ce probleme au de rezolvat, in ce masura le pot rezolva singuri si care sunt situatiile in care pot apela la ajutor.

De asemenea, ca sa reusesti trebuie sa ai un spirit de intreprinzator, sa te gandesti ca trebuie sa oferi mai mult decat ceea ce primesti. In momentul in care incerci sa-ti depasesti conditia pe care o ai, mai devreme sau mai tarziu vei creste pe scara ierarhica si vei obtine ce ti-ai propus.

-Exista o reteta perfecta a relatiei sef-subaltern?

-Nu cred ca exista asa ceva. Depinde de personalitatea fiecaruia, atat a directorului, cat si a subalternilor.

Exista angajati mai timizi care nu isi pot expune propriile idei si care trebuie incurajati, apoi sunt angajatii mai recalcitranti care nu fac echipa buna cu cei din jurul lor, si, intr-adevar, exista si oameni foarte competenti care mie personal imi plac.

Acestia din urma nu pornesc de la premisa ca sunt perfecti, sunt supusi greselii ca toti ceilalti si nu le stiu pe toate. Vreau sa am in jurul meu oameni competenti care au curajul sa-si sustina punctul de vedere.

-Care este cea mai mare provocare pentru dumneavoastra?

-Cea mai mare provocare pentru mine a fost un scop pe care mi l-am propus in urma cu patru ani, si anume, sa ajung director de sucursala al unei banci din Constanta. Initial, planificasem sa-mi ating scopul pana la varsta de 35 de ani. Iata ca mi-am indeplinit obiectivul mult mai devreme, am ajuns director de sucursala la 27 de ani.

Probabil ramane ca obiectiv de indeplinit pana in 35 de ani sa ajung vicepresedinte de banca. Sa vedem cat de repede il voi indeplini si pe acesta.

-Care a fost momentul cheie in realizarea dumneavoastra profesionala?

-N-as putea spune ca este un moment cheie, este vorba, mai degraba, de o munca sustinuta. Consider ca m-au promovat profesional clientii, iar relatia cu un client ti-o construiesti in timp, la fel ca si increderea.

Nu a existat un astfel de moment cheie, ci o perioada de timp in care am reusit sa stabilesc anumite relatii cu clientii.

-Daca v-ati putea intoarce in timp care sunt lucrurile pe care le--ati putea realiza mai bine?

-Este chiar periculos sa consideri ca ai facut totul perfect in viata. Exista si lucruri pe care as fi putut sa le realizez mai bine, momente in care recunosc ca am gresit. Una peste alta, ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca am ajuns unde am ajuns.

-Ce apreciati la o persoana cu care intrati pentru prima data in contact?

-In primul rand, imi plac oamenii deschisi. Daca omul este deschis, direct, din acel moment poti stabili o relatie sincera. Sunt genul de om care prefera sa spuna chiar si lucrurile neplacute in fata si cred ca sunt apreciat pentru chestia asta.

-Cum definiti un lider?

-Un lider este o persoana recunoscuta si acceptata de cei din jurul sau, prin personalitatea si prin cunostintele sale.

-Cum priviti rolul banilor in viata dumneavoastra?

-Ca pe un mijloc prin care sa iti atingi alte scopuri. Este adevarat ca o suma de bani iti confera un anumit confort si poti sa-ti atingi aspiratiile pentru ca, pana la urma, totul costa. De asemenea, iti ofera posibilitatea sa-i mai ajuti si pe cei din jurul tau.

-Daca ati dispune de o suma mare de bani, in ce i-ati investi?

-Probabil ca as face un mix de investitii. O parte vor merge catre depozite bancare, o parte in actiuni la Bursa, si o alta parte as directiona-o catre business. Constructiile, serviciile sau turismul sunt domenii de afaceri cu profit sigur in perioada urmatoare.