La doar 35 de ani, Codrut Şeres, vicepresedinte PUR, este unul din cei mai tineri membri ai Cabinetului Tariceanu. Sustinut de presedintele Dan Voiculescu, lui Şeres i-a fost incredintat spre „gestiune“ un minister greu, cel al Economiei si Comertului.

Desi este contestat de numerosi politicieni, Şeres incearca sa dezlege itele incurcate lasate de PSD in MEC, punand accent pe transparenta. De asemenea, umanistul mai vrea sa aduca tineri bine pregatiti in minister si sa continue privatizarea intr-un ritm mai alert.

Mai multe despre economie, comert, dar si politica, aflam din interviul acordat de ministrul Codrut Şeres saptamanalului „Impact de Constanta“

-Se stie ca Ministerul Economiei si Comertului (MEC) este unul din cele mai complexe ministere din Cabinetul Tariceanu. Nu puteti face un bilant dupa doar doua luni, dar totusi, care ar fi prima concluzie pe care ati tras-o dupa obtinerea mandatului de ministru? Este mai greu decat v-ati asteptat?

-Problematica Ministerului Economiei si Comertului este una foarte complexa, dar presiunile asupra noii echipe de conducere a MEC nu vin doar din aceasta directie.

Este vorba si despre timpul scurt si termenele foarte stranse pe care le avem pentru a imbunatatii conditiile economice generale si pentru a aplica masurile ce tin de domeniile coordonate de MEC. Privatizarea, de exemplu, este un proces care a decurs foarte greu pana acum si pe care noi dorim sa-l acceleram.

Nu putem avea bunastarea tarilor europene daca noi continuam sa subventionam pierderi in economia de stat. Am venit in minister cu un mod nou de abordare, cu care angajatii mai vechi, in marea lor majoritate, nu sunt obisnuiti.

Este vorba despre transparenta, este vorba despre gandirea unor programe cu caracter practic, este vorba despre programul de lucru daca vreti, este vorba de debirocratizare.

In ceea ce ne priveste, pe mine si echipa pe care o conduc, suntem preocupati de regandirea, reorganizarea, restructurarea activitatii MEC, un minister care, in acest moment, are nevoie de o structura noua si de o gandire moderna. Sa nu uitam ca vorbim de un minister in care media de varsta depaseste 45 de ani.

Ca prim pas, am dorit sa impunem un mod de lucru rapid si pragmatic, fara vorbarie si timpi morti.

-Sunteti vicepresedinte la nivel national al PUR. Cum vedeti de la centru evolutia din ultimul an a Organizatiei judetene a PUR Constanta condusa de deputatul Andrian Mihei?

-Constanta este unul dintre judetele unde PUR doreste o dezvoltare mai pregnanta si o accentuare a implicarii in viata comunitatii. Vorbim despre unul dintre judetele mari ale tarii, care are si un potential foarte important de dezvoltare economica.

Evolutia PUR Constanta de pana acum a fost una mai putin in forta, lipsita de acel elan pe care partidele politice, mai ales cele tinere, le imprima.

Ne asteptam ca, prin exercitarea mandatului de deputat al domnului Andrian Mihei, proiectele si initiativele PUR, in special cele referitoare la dezvoltarea companiilor romanesti, sa fie mai bine promovate in judetul Constanta.

Cum, de asemenea, ne asteptam ca interesele constantenilor sa fie mai bine reprezentate in Parlamentul Romaniei.

-In perioada in care ati fost desemnat candidatul PUR pentru Presedintie ati sustinut puternic Campania „Ofensiva Tinerilor“. Promovati tineri in prezent in Ministerul Economiei?

-Categoric da. Cel putin la nivelul Ministerului Economiei se simte nevoia intineririi personalului. Asa cum v-am spus, la preluarea mandatului am remarcat ca media de varsta in randul functionarilor publici din MEC era foarte ridicata, mult peste 45 de ani.

De aceea am inceput derularea procedurilor de selectare a unor tineri, cu o foarte buna pregatire profesionala, pentru a reimprospata garnitura de conducere.

As vrea sa se inteleaga ca acest lucru nu reprezinta o discriminare in favoarea tinerilor, ci o incercare de echilibrare, si din punctul de vedere al varstei, al raportului intre cei tineri si cei mai in varsta.

-Cand sunteti contestat, este invocata si varsta dumneavoastra…

-Sunt un ministru tanar, am 35 de ani, dar nu cred ca varsta in sine poate sa deranjeze pe cineva. Mult mai importante decat varsta sunt caracterul omului si ceea ce poate el sa faca la un moment dat.

La varsta mea ai suficienta energie sa poti accelera lucrurile, dar ai si destula experienta de lucru cu oamenii, astfel incat sa stii foarte bine ceea ce ai de facut. Cred ca, mai degraba, asta ii poate deranja pe contestatarii mei - puterea de munca si rezultatele.

Totusi, chiar daca ma iau doar dupa ceea ce scrie presa, as spune ca numarul celor care sustin proiectele actualei echipe a MEC este mai mare decat cel al contestatarilor.

-Sunt romanii pregatiti sa faca fata schimbarilor impuse de aderarea la Uniunea Europeana?

-Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este un obiectiv de o importanta majora in acest moment si reprezinta, desigur, o prioritate a programului de guvernare 2005-2008. Integrarea europeana nu trebuie sa se faca insa doar economic sau doar din punct de vedere legislativ sau institutional.

Mult mai importanta imi pare integrarea in mentalitatea europeana occidentala, care inseamna inalta calificare, pragmatism, eficienta, competitie, selectie. Cu aceste atitudinii trebuie sa devenim familiari. MEC sprijina, pe zona sa de activitate, atingerea obiectivului integrarii.

In cadrul MEC exista trei departamente care formeaza un colectiv care are ca principala atributie sa gestioneze, impreuna cu celelalte structuri ale MEC, aspectele privind industria si comertul in cadrul procesului de aderare a Romaniei la UE.

Noua echipa a MEC este pregatita sa raspunda favorabil recomandarilor Fondului Monetar, Bancii Mondiale si Comisiei Europene si va asigur ca a inteles sa-si respecte angajamentele punct cu punct pentru a primi evaluari favorabile. Este un obiectiv guvernamental si totodata un interes strategic national.

Interesele romanilor vor fi bine reprezentate pe parcursul derularii programului de integrare.