Nevazator, vaduv si cu noua copii, Bucsa Boros risca sa-si piarda casa unde locuieste alaturi de familia lui. El domiciliaza pe strada Lalelelor nr. 12, de mai bine de 20 de ani, perioada in care a platit lunar o chirie de 100.000 de lei.

Cand sotia lui s-a imbolnavit grav, nu a platit chiria luni la rand, acumulandu-se o datorie de 3,7 milioane lei. Anul trecut, Boros a primit o somatie care il invinuia ca nu a platit suma respectiva si ca, din acest motiv urmeaza a fi evacuat din spatiu. "Am fost somat, desi eu mi-am platit datoria inainte cu un an de zile.

Tot ce mi-am dorit a fost sa mi se dea posibilitatea sa-mi reziliez contractul de inchiriere dar am fost refuzat pe motiv ca nu am dat banii la timp. Sa nu profite de faptul ca sunt nevazator. Daca nu vad, nu inseamna ca nu stiu ce fac", a spus Boros.

Nemultumirea barbatului porneste si de la faptul ca, desi proprietarul casei in care sta a murit acum aproape zece ani, de cateva saptamani au aparut doi succesori de care nu avea cunostinta.

Dupa ce acestia s-au plimbat prin tribunal pentru succesiune si partaj, au hotarat ca vor lasa familia sa locuiasca in continuare in casa cu conditia sa o cumpere cu suma de 200 milioane lei. "Asta mi-am dorit si eu. Sa am posiblitatea de a-mi prelungi contractul de inchiriere sau sa cumpar locuinta.

Dar, nu am de unde sa dau atatia bani deodata" a continuat Boros. El ar putea sa plateasca lunar o chirie de cateva milioane de lei, in baza unui contract de vanzare cumparare, astfel achitand suma in timp.

Bolnavi care nu pot intra in spital

Boros are o pensie de handicap, fiind nevazator de la varsta de 7 ani. Sotia acestuia a avut acelasi handicap, iar cele alte 16 boli de care suferea i-au pus capat zilelor lasand in urma 9 copii si doi nepoti.

Desi patru din acestia sunt majori, nici unul nu are buletin de identitate, motiv pentru care cu greu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca, altceva decat ocazional.

Pentru ca cei doi nepoti nu au certificate de nastere, acestia nu pot beneficia de toate drepturile copilului, neavand posibilitatea de a fi internati in spitale sau de a primi medicamente gratuite. "Nepotul cel mic are doar patru luni si este foarte bolnav, trebuie internat.

Dar, mama lui, respectiv fata mea, nu are buletin de identitate si nu poate sa intre in spital cu copilul. Si are febra mare de cateva zile si tuse magareasca.", a mai spus Boros.

Sentinta civila care a dus la rezilierea contractului de inchiriere cu SC Locativ a facut ca intreaga situatie in ceea ce priveste domiciliul lor sa fie incerta, motiv pentru care nu au putut face cereri pentru buletinele de identitate, practic neexistand o adresa unde sa poata figura.

Raspuns cu "bataie lunga"

"Am facut o cerere si la Primarie sa ma ajute cu ceva, sa-mi dea o locuinta de stat sau una sociala, oriunde sa ma pot duce cu copiii si nepotii", a spus Boros.

Pentru ca nu indeplinesc conditiile legale pentru a beneficia de o alta locuinta din fondul locativ de stat, in urma pierderii dreptului locativ asupra casei de pe strada Lalelelor, primaria a recomandat copiilor majori ai familiei sa depuna o cerere in vederea inscrierii pe lista solicitantior de locuinta pentru anul 2006.

"Primaria se confrunta cu o reala criza de locuinte si nici intr-un caz nu putem acorda cu prioritate una din acestea. Sunt oameni care dorm sub cerul liber si asteapta de foarte mult timp un ajutor.

Repartizarea se face dupa lista de asteptare, in baza unor puncte acumulate dupa diferite criterii indeplinite de catre solicitant", a spus Marius Pascan, purtator de cuvant al Primariei.

Situatia numarului insuficient de locuinte sociale sau de stat si numarul mare al solicitarilor nu sta in picioare in fata disperarii tatalui care are in grija 9 copii. "Primaria este obligata sa ne asigure un loc unde sa stam.

Si nu incepand cu anul urmator, pentru ca atunci este mult prea tarziu pentru mine. Sa nu vina executorii judecatoresti peste noi pana nu am un viitor sigur. Eu de aici nu plec", a mai declarat tatal copiilor.

Jandarmii au sarit in ajutor

Decat sa astepte o solutie din partea primariei, Boros prefera sa aleaga varianta semnarii unui contract de vanzare cumparare.

Desi pretul de 200 milioane de lei pentru un spatiu compus dintr-o incapere de doar zece metri patrati i se pare exagerat, este convins ca trebuie sa existe o metoda prin care sa-l cumpere. Pentru ca nu poate aduna atatia bani deodata el spera ca va fi ajutat de catre cei care ii cunosc si inteleg problema.

El a spus ca nu are nevoie de nimic altceva, de renovarea casei, racordarea la reteaua de apa si gaz metan, urmand a se ocupa singur in cel mai scurt timp de la intrarea in posesia locuintei.

In ajutorul familiei cu 9 copii au sarit Gruparea de Jandarmi Mobila, unitatea din cartierul Tudor si Inspectoratul de Jandarmi Mures, cu sediul in Sangeorgiu de Mures.

Personalul angajat a pus mana de la mana adunand suma de 7 milioane de lei, bani care au ajuns in casa familiei nevoiase, in speranta ca, macar pentru cateva zile, ii vor mai alunga grijile.

"Situatia lor este una disperata intr-adevar. Primaria le poate da o locuinta doar in baza unei liste de repartizari, iar din partea noilor proprietari ai casei nu cred ca se pot astepta la vreun gest omenesc. O solutie ar fi sa se mute undeva la tara,

intr-o casa pe care vor avea posibilitatea sa o cumpere in cativa ani", a spus col. Marius Bonteanu.

Presat de timp si de lipsa banilor, Boros spera ca va gasi un ajutor din partea autoritatilor sau a oamenilor de buna credinta si ca nimeni nu va incerca sa profite de faptul ca este nevazator, asa cum i s-a mai intamplat.