Sefa CJAS ascunde fraude de zece miliarde lei. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Oana Chelaru, se pune de-a curmezisul intr-o ancheta in care este implicata o angajata a Spitalului Judetean.

Refuzul lui Chelaru, propulsata politic in functia cu pricina, de a-si da acordul pentru un raport de audit da dureri de cap organelor de ancheta, care sunt decise sa ceara sprijin de la Bucuresti pentru a finaliza cercetarile. Prejudiciul este substantial, peste 10 miliarde lei.

Initial, institutia pe care o conduce Oana Chelaru fusese parte civila in caz, pozitie la care s-a renuntat ulterior.

In cazul suspiciunilor de frauda din Spitalul Judetean planeaza inca un mare mister. Ancheta inceputa de sectia economica a Inspectoratului Judetean de Politie si de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate ar conduce la o singura persoana, angajata a Spitalului Judetean Bacau.

Cu toate acestea, atat lucratorii de la politie, cat si cei de la serviciul de audit din cadrul CJAS au informatii care sustin ideea ca in spatele afacerii sunt implicate mai multe nume.

Directorul general al Spitalului, doctorul Leonard Rosu, considera ca lipsa de sistematizare a evidentei unor hotarari judecatoresti, precum si proasta urmarire a aplicarii lor au condus la o situatie de acest gen. Prin hotararile respective se dispunea plata unor cheltuieli spitalicesti acumulate in urma unor accidente rutiere.

Surse din Politia bacauana, care au preferat sa-si pastreze anonimatul, afirma ca sunt „decise sa inainteze o sesizare la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, pentru a o determina pe Chelaru sa-si dea concursul in intocmirea raportului de audit".

In acelasi timp transpar voci din ce in ce mai nemultumite ale angajatiilor CJAS Bacau, care se plang ca in cercetarea acestui caz lipsa unor documente si a hotararilor judecatoresti ingreuneaza finalizarea dosarului.

Astfel, s-ar prelungi in mod nejustificat incheierea unei anchete de care este direct interesata Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. In stabilirea prejudiciului, absenta documentelor care sa ateste sumele platite de impricinati catre Spital devine astfel esentiala.

Pe de alta parte, unii dintre salariatii CJAS sustin ca raportul de audit este finalizat si ar simplifica problema, doar ca directorul institutiei refuza sa-si dea acordul pentru incheierea acestui audit.

Motivul pare a fi unul singur: Oana Chelaru tine prea mult la imaginea ei pentru a accepta ca au existat nereguli in timpul in care a guvernat aceasta institutie.

Din trei miliarde, lipsa a crescut la zece

La inceput s-a pus problema evaporarii sumei de trei miliarde, cel putin asa sustineau persoane care se ocupau de acest caz. In momentul de fata, salariatii Serviciului de audit al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate au ajuns la concluzia ca acest prejudiciu depaseste valoarea de 10 miliarde lei.

Initial au fost verificate hotararile judecatoresti care nu au fost depuse la contabilitate, hotarari care insumau peste un miliard de lei. A doua componenta a lipsurilor era legata de manevra folosita pentru a acoperi sumele incasate prin falsificarea chitantelor.

Angajatul care face obiectul anchetei a reusit sa eludeze legea intocmind doua chitante cu sume radical diferite. Adeverinta ce privea suma mai substantiala a fost expediata catre platitor, in timp ce suma modica a fost depusa la biroul juridic al institutiei.

Diferenta de bani rezultata ca urmare a acestei inginerii era insusita de angajatul respectiv.

Politia si cadrele din interiorul CJAS au ajuns la concluzia ca suma insusita in mod abuziv prin aceste manevre depaseste valoarea de 7 miliarde lei.

O alta componenta a suspectei masinatiuni, cea de-a treia, pare mai greu de stabilit, datorita faptului ca o mare parte dintre documentele care precizau sumele ce trebuiau incasate de catre Spital au fost distruse.

Oana Chelaru si auditul intern

In momentul in care a inceput anchetarea persoanei care a cauzat acest prejudiciu, Oana Chelaru preciza ca un raport de audit este neaparat necesar si doar dupa finalizarea acestuia se pot lua masuri pentru recuperarea prejudiciului. "Compartimentul de audit efectueaza un raport in acest moment, dar inca nu se poate trage nici o concluzie.

Cert este ca au fost gasite nereguli in ceea ce priveste fondurile alocate ca urmare a unor hotarari judecatoresti care privesc accidente rutiere. Asta e tot ceea ce va putem spune la aceasta data", preciza la momentul respectiv Oana Chelaru.

La inceput, CJAS s-a constituit ca parte civila in acest dosar, dupa care, o data cu finalizarea raportului de audit, directorul institutiei a renuntat la constituirea ca parte civila. Cu toate acestea, prejudiciul inregistrat trebuie recuperat prin orice mijloace. Una dintre solutii ar fi retragerea sumei dovedite ca fiind frauda din bugetul spitalului.

Acest lucru insa ar putea afecta in mod grav buna desfasurare a actului medical.

Dosarul e inca in lucru

Oficial, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, Ciprian Bogea, a lasat de inteles ca prea multe informatii cu privire la acest dosar pot periclita derularea anchetei. Mai ales ca o serie de cercetari sunt inca in plina desfasurare.

„Se impun o serie de verificari din cauza timpului destul de lung in care s-a petrecut fapta, respectiv din 1997 pana in anul 2004", a declarat oficialul Politiei.

Totodata, este recunoscuta greutatea cu care se instrumenteaza acest dosar, pentru ca lipsesc o serie de documente care ar putea duce la finalizarea anchetei.

„Se va analiza traseul dosarului in momentul in care vom primi toata documentatia necesara si solicitata de la unele institutii implicate direct sau indirect", a mai precizat purtatorul de cuvant al IPJ, Ciprian Bogea.

Acest aspect poate confirma spusele unor persoane din cadrul CJAS, care sustin ca refuzul semnarii raportului de audit ingreuneaza ancheta.

Totusi, surse din cadrul IPJ Bacau sunt de parere ca amanarea semnarii raportului de audit de catre CJAS Bacau ar putea genera o investigatie in care sa fie implicata si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.

Acest lucru este necesar pentru a determina institutia bacauana sa ofere toate amanuntele in acest caz.

Chelaru si PSD

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau (CJAS) utilizeaza periodic sume substantiale pentru protectia proprie. Nici nu apuci sa intri bine in incinta institutiei publice finantate din bugetul de stat, ca esti ochit de camerele de luat vederi. Apoi, accesul pe scarile care duc spre birouri este blocat.

Birourile sunt pazite de parca aici ar fi depozitate arme de distrugere in masa. Sediu de miliarde, tehnologie de ultima ora la tot coltul, mobilier cu pretentii, calculatoare peste tot sunt doar cateva din mofturile suportate din banul public.

Totul, pentru ca pesedista Oana Chelaru, sefa peste banii din sanatate, sa nu dea socoteala. Cu toate acestea, ea a demonstrat, daca mai trebuia, ca de fapt propria persoana este pe primul loc, si nu interesul celor pe care ii reprezinta.

Pentru a nu avea neplaceri, a preferat sa opreasca un raport de audit care scotea in evidenta o frauda de 10 miliarde lei. Acesti bani ar fi trebuit sa intre in vistieria CJAS, fapt care ar fi fost necesar sa o intereseze in mod direct.

La urma urmei, sunt bani publici, care nu pot fi recuperati datorita neimplicarii sefei de la asigurarile de sanatate.

Contactata telefonic, Oana Chelaru s-a scuzat de fiecare data, afirmand ca este in drum spre o sedinta sau participa la vreo intalnire, indrumand redactorii GAZETEI catre purtatorul de cuvant al CJAS. Numai ca si la institutia condusa de PSD prin Oana Chelaru angajatii responsabili cu presa sunt foarte greu de gasit.

Ba doamna purtator de cuvant este „putin iesita din institutie", ba nu este in birou.

CJAS – bani pentru PSD

Alte „manevre" ciudate petrecute la umbra fostului partid de guvernamant sunt legate si de reamenajarea si lucrarile de consolidare efectuate la sediul CJAS. Acestea au fost executate de firma Cameleon, al carei administrator este cunoscut ca fiind unul dintre apropiatii fostului primar Dumitru Sechelariu.

Nu este de mirare ca diverse persoane si-au manifestat curiozitatea din cauza perioadei destul de lungi in care s-a derulat lucrarea si a sumelor destul de importante incasate de Cameleon. Mai mult, in schema apare si SC Barter Group SRL care ii are ca actionari pe Viorel Hrebenciuc, Dan Matei Agathon, Doru Simovici si Cristian Vintila.

Toti fiind membri marcanti ai PSD. Barter Group a fost firma care a livrat institutiei bacauane toate imprimatele tipizate, si in acest moment se ocupa de montarea unui bazin pentru colectarea apei, situat in spatele sediului CJAS.