Marti seara s-a oprit prima instalatie a rafinariei RAFO, urmand ca si celelalte capacitati sa fie oprite pe masura ce conductele se golesc de titei. Conducerea rafinariei spune ca principalul vinovat este Ministerul de Finante, care obliga RAFO sa plateasca in avans TVA pentru titeiul importat si nu la 30 de zile, cum procedeaza celelalte rafinarii.

Rafinaria onesteana a ramas fara materie prima, incepand din dupa-amiaza zilei de marti. Principala instalatie a societatii, DAV3, a fost oprita ca urmare a crizei de titei. Pe parcursul urmatoarelor trei zile si alte capacitati ale rafinariei isi vor inceta activitatea.

Directorul general, Paul Ivascu a precizat ca blocajul financiar datorat platii in avans a TVA-ului pentru imprtul de titei face imposibila orice aprovizionare cu mateie prima.

Obligata la plata anticipata a TVA-ului, RAFO a intrat in blocaj financiar deoarece a fost nevoita sa directioneze disponibilitatile banesti catre bugetul statului, nemairamanandu-i suficiente fonduri pentru importul de petrol.

Directorul Ivascu nu a putut preciza daca in perioada imediat urmatoare rafinaria va mai avea cu ce sa functioneze.

Joi, 21 aprilie, patru autocare cu salariati ai Rafo vor lua drumul Bucurestiului pentru a picheta Palatul Parlamentului. Conducerea sindicatului Rafinorul a anuntat ca este decisa sa intre in greva foamei pana la rezolvarea definitiva a problemei rafinariei.

Rafinaria din Onesti a fost inchisa din lipsa de petrol ultima data in 1999. Instalatiile au reinceput sa fie aprovizionate abia doi ani mai tarziu, in 2001. In acest timp sindicalistii au declansat numeroase miscari de protest.

Unele proteste au luat forme violente - asediul prefecturii Bacau sau blocarea drumului national care leaga Bacaul de Onesti.