Si-ar dori sa alerge

Darius e in clasa intai, la Scoala Generala nr. 30, din Zona Soarelui. Cand am intrat in clasa, colora, ca si colegii sai, niste desene reprezentand oua de Pasti. "Multe dulciuri, asta vreau sa-mi aduca Iepurasul", a raspuns, intrebat ce cadouri si-ar dori de Pasti.

Apoi, si-ar mai dori ceva ce nu tine de o zi anume: "Mi-ar placea sa pot sa joc fotbal, sa alerg. Cand voi fi mare, vreau sa fiu sef, ca sa-i ajut pe copiii care se nasc ca mine".

La scoala

Darius se straduieste sa tina ritmul cu ceilalti copii, sa nu ramana in urma la dictare, sa socoteasca la fel de repede, desi nu se poate folosi, ca si ceilalti, de degete. Nu se vede nici o diferenta intre scrisul lui si cel al colegilor sai, ba chiar e mai frumos si mai ordonat decat al altora.

Drama lui e cu atat mai mare cu cat intelege absolut tot ce se intampla in jurul lui. "Cand a venit vremea sa mearga la scoala, avea mari emotii. Imi tot spunea: <>.

I-am explicat ca nimeni nu va rade de el, iar daca unii o vor face, sa nu-i bage in seama. Au fost si astfel de cazuri, insa mama lui a venit personal si le-a explicat acelor copii situatia lui Darius. Cu unul dintre ei este acum foarte bun prieten. Copiii il iubesc, pentru ca e vesel si, in afara de handicapul fizic, e la fel ca ei.

Mi-a mai spus intr-o zi ca el crede ca atunci cand va fi mare, pe el nu-l va vrea nici o fata de sot. Iti dau lacrimile cand il auzi... Ii explic de fiecare data ca nu e chiar asa...", spune bunica lui Darius, Dorica Micula.

Fara proteza

Dincolo de drama pe care o traieste zi de zi, Darius se chinuieste acum cu o proteza prea mica pentru piciorul lui, decupata pentru a i se potrivi cat de cat. Fiind in crestere, aceasta trebuie schimbata des, fiindca si o diferenta de doi milimetri il deranjeaza la mers, afectandu-i astfel coloana vertebrala.

Daca pana acum costurile au fost suportate de Casa de Sanatate, mai nou, din lipsa de fonduri, familia trebuie sa se descurce pe cont propriu pentru a-i face lui Darius o alta proteza. Aceasta costa 27 de milioane de lei, mult peste putintele parintilor lui Darius.

Ambii parinti lucreaza pe salariul minim, iar pensia lui, pentru handicap de gradul I, este de... 450.000 de lei. Bunica sa, in calitate de ingrijitor, mai primeste 2.700.000 de lei.

In plus, Darius trebuie sa suporte acum o amputare a unei portiuni din picior, pentru ca proteza sa poata fi fixata corespunzator. A mai suferit o astfel de operatie cand avea un an, in Ungaria, iar acum ar trebui sa mearga tot acolo, insa nu are banii necesari.

Consiliul elevilor

Profesorii si elevii din scoala au inceput sa stranga bani pentru a-l ajuta pe Darius, insa nu cred ca vor putea aduna suficienti.

"Am initiat, prin consiliul elevilor, strangerea de fonduri de la copiii din zona, la care vom contribui si noi, dascalii, ca sa-l ajutam. Fiind in crestere, anual ii trebuie o proteza noua pentru picior, iar acestea sunt scumpe, peste posibilitatile parintilor lui.

Banuim ca o sa strangem ceva bani, insa nu credem ca vor fi de ajuns. De aceea, speram sa se gaseasca si alti oameni care sa-l ajute. Darius e un copil istet, iubit de ceilalti copii si de invatatoarea lui.

Cat timp a fost bolnav si nu a putut veni la scoala, ea s-a dus la el acasa si a facut lectiile cu el, pentru ca, fiind in clasa intai, e mai greu sa invete singur", ne-a declarat Elena Toader, directoarea Scolii Generale nr. 30.

Speranta

Darius are parte acum de tot sprijinul colegilor lui si al profesorilor de la scoala. Ca el sa poata insa continua sa mearga la scoala, are nevoie de ajutor financiar pentru proteze. Ajunsi la disperarem parintii si bunica lui Darius au cautat tot felul de solutii.

"I-am scris si Andreei Marin, poate-l ajuta, dar n-am primit nici un raspuns. Poate acum, de Pasti, oamenii care au mai multe posibilitati decat noi il vor ajuta. Cat de putin, tot conteaza...", spune, cu speranta, bunica lui.

-------------------------------------------

DIAGNOSTIC. Darius a venit pe lume in 7 mai 1997. S-a nascut cu un handicap fizic grav, ambele maini si piciorul stang fiind incomplet formate. Diagnosticul pus de medici a fost "Sindrom plurimal-formativ osteomusculoarticular si tub digestiv (focomelie, agenezie laba piciorului stang, agenezie gamba piciorului stang, agenezie anala)".

De mic a suferit foarte multe interventii chirugicale, printre care si una de refacere a anusului. Motivul handicapului lui Darius ar fi faptul ca, in luna a doua de sarcina, perioada in care se formeaza membrele, mama sa a suferit o hemoragie puternica in urma careia medicii i-au recomandat sa faca un chiuretaj.

"Dupa cateva zile, cand s-a linistit, i-au spus ca totul e in regula si ca poate pastra totusi sarcina, nefiind probleme", spune Dorica Micula, bunica lui Darius. Dupa ce Darius a venit pe lume, parintii lui au decis sa nu mai faca un al doilea copil.

PROTEZA INACCESIBILA. In urma cu trei ani, Darius a fost dus la Viena pentru a testa o proteza speciala, cu senzori, pentru mana. Conectat la un calculator, copilul a putut vedea cu ochii lui cum, daca ar avea o astfel de proteza, ar putea apuca obiecte, ar putea tine un creion in mana ca si ceilalti copii.

Din pacate, o astfel de proteza costa 10.000 de euro, bani pe care familia nu a reusit sa-i adune pana acum.

"E atat de ambitios, incat vrea sa faca totul singur. Sa nu-l ajute nimeni. E un copil inteligent, iar eu si colegii lui ne-am atasat de el"

Ruja Floroiu, invatatoarea lui Darius

"Mi-ar placea sa pot sa joc fotbal, sa alerg. Cand voi fi mare, vreau sa fiu sef, ca sa-i ajut pe copiii care se nasc ca mine"

Darius Robert Mihut

AJUTOR. Cei care pot si vor sa il ajute pe Darius o pot face prin intermediul Scolii Generale nr. 30 din Timisoara (tel. 0256-462302) sau facand o donatie in contul RO25BTRL03601201601958XX deschis la Banca Transilvania pe numele Mihut Darius Robert. Cu familia lui Darius se poate lua legatura la tel. 0256-483792.