In ciuda faptului ca sunt colegi de partid, primarul Bacaului, Romeo Stavarache, il acuza pe viceprimarul Minai Slic de faptul ca a semnat o hotarare prin care a atribuit fara licitatie firmei sale o lucrare de constructii din fondurile municipalitatii.

Viceprimarul Mihai Slic pare sa faca o adevarata obsesie din a semna in locul primarului sau al celuilalt viceprimar. La limita legalitatii, Slic a semnat, vara trecuta, in locul viceprimarului Nicolae Onica, intr-un domeniu care il aducea pe semnatar in zona conflictului de interese. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. O adevarata bomba a explodat la alegerile de la PNL, de saptamana trecuta.

Primarul Romeo Stavarache, liberal si el, a informat ca Mihai Slic s-ar face vinovat de "clientelism". Aceasta este una dintre faptele care, odata dovedite, definesc fenomenul de coruptie. Scandalul dainuie de cateva luni, dar abia acum s-a aflat ca Parchetul l-ar fi vizitat pe viceprimar.

Dezvaluirile au intarziat, pentru ca informatiile au fost utilizate in campania electorala interna din PNL.

Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, il acuza pe viceprimarul Mihai Slic de clientelism politic si abuz. Edilul-sef sustine ca viceprimarul, folosindu-se de functia pe care o detine in administratie, a obtinut un contract pentru una dintre firmele sale - CONBAC SA - fara sa participe la licitatie, asa cum prevede legea. "Nu voi fi niciodata de acord cu clientelismul politic.

Da, domnule viceprimar Slic, mergeti la licitatie si veti castiga lucrari, dar nu pe clientelism", il admonesta Romeo Stavarache, vineri, de la tribuna Conferintei judetene a PNL, pe colegul sau de la Primarie. Intamplator, Mihai Slic se afla, ca vicepresedinte, in echipa lui Ioan Chiriac, rivalul lui Stavarache.

Romeo Stavarache sustine ca Mihai Slic ar fi semnat, in secret, un proiect de hotarare a Consiliului Local (CL) Bacau, in scopul de a obtine o lucrare de constructii. "Peste tot a semnat el, si la «primar» si la «viceprimar»! Nici macar n-a pus bara! E vorba de un contract de case prin ANL. Desi avea aviz negativ de la comisia de urbanism, i-a dat drumul", sustine Romeo Stavarache.

"S-a intamplat anul trecut, explica, relaxat, Mihai Slic. Si Onica (celalalt viceprimar - n.n.), si Stavarache au fost plecati trei zile, intre 16 si 18 decembrie, la un simpozion, in Sinaia. Era vineri, 17 decembrie, si pe 22 era sedinta de Consiliu. Am semnat trei sferturi din acte in locul lor, nu o hotarare. Stiu ca a chemat si PNA...".

In replica, Romeo Stavarache neaga ca ar fi sesizat personal Parchetul National Anticoruptie (PNA) si precizeaza ca, in acest moment, actul isi produce efectele. "In prezent, acolo se construieste. Santierul e in cartierul CFR, langa Koala".

Sunt multe de explicat legat de acest contract: ignorarea avizului de urbanism, existenta unui posibil conflict de interese, graba cu care a fost votata HCL etc. Mihai Slic a promis o conferinta de presa, dupa care a amanat-o. Deocamdata, viceprimarul are un inceput de explicatie: in proiect e implicata o firma din Luxemburg, care ar fi vrut neaparat sa lucreze cu o anumita societate. "A preferat CONBAC SA. Ce vina am eu?" intreaba retoric Mihai Slic.

Nu e prima oara

Chiar dupa alegerile din vara trecuta, viceprimarul municipiului Bacau, Mihai Slic, s-a implicat intr-o licitatie organizata chiar de Primaria Bacau. La mijloc erau 90 - 100 de miliarde de lei, pentru care se luptau mai multe firme de constructii. ~n doua dintre acestea, SSAB si CONBAC, este implicat acelasi Mihai Slic.

Ce s-a intamplat, de fapt? In iunie 2004, Primaria municipiului Bacau lanseaza o emisiune de obligatiuni, in valoare totala de 89,5 miliarde lei. Scopul - refacerea si modernizarea Bazinului de inot. Urmatorul pas e organizarea licitatiei pentru desemnarea firmei de constructii care va executa lucrarile. Numai doua consortii depun documentele de participare.

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, numeste o comisie de evaluare, al carei presedinte este desemnat celalalt viceprimar, Nicolae Onica. La licitatia publica deschisa, organizata pe 7 septembrie 2004 se inscriu doua consortii. Primul e format din Vertcon Bacau si Coral Tulcea, iar cel de-al doilea din Conextrust, SSAB, TIAB, Conbac, Elco si ILS.

Consortiul Vertcon - Coral se angajeaza sa efectueze refacerea si modernizarea Bazinului de inot cu 90,3 miliarde lei, iar Conextrust - SSAB - TIAB - Conbac - Elco - ILS cu 101,6 miliarde (sume fara TVA). La aproape doua luni de la data licitatiei, Vertcon primeste o adresa din partea comisiei de evaluare prin care se cer unele lamuriri tehnice cu privire la oferta.

Expeditor al adresei respective apare presedintele Comisiei de evaluare, Nicolae Onica. Semnatura este insa a lui Mihai Slic, care, chiar daca este viceprimar ca si Onica, nu are absolut nici o treaba legala cu acea Comisie de evalua

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 stipuleaza, la art. 53: "Nu au dreptul sa fie in Comisia de evaluare urmatoarele persoane: a) sotul sau o ruda pana la gradul al treilea inclusiv, ori un afin pana la gradul al treilea inclusiv cu unul dintre ofertanti/candidati/concurenti; b) persoanele care in ultimii trei ani au avut contracte de munca sau de colaborare cu unul dintre ofertanti/candidati/concurenti ori care au facut parte din consiliul de administratie sau din orice alt organ de conducere sau de administratie al acestora".

Iar actualul viceprimar Mihai Slic si-a condus firma pana la alegerile din iunie 2004, dupa care si-a scos la inaintare sotia si fiul.

Principalele firme in care este sau a fost implicat Mihai Slic contin in denumire patru initiale. SSAB si SSAB Impex vin de la Slic, Saftiuc, Amarghioalei si Boholteanu, cei patru asociati. Domeniile de activitate sunt constructiile si comertul cu obiecte sanitare. Slic a mai fost asociat si la o alta firma de constructii, CONBAC, alaturi de aceiasi parteneri.

Si data trecuta a recunoscut

Mihai Slic a recunoscut, in cele din urma, ca dezvaluirile de la acea vreme din cotidianul Desteptarea, privind implicarea sa intr-o licitatie la care participa si firmele familiei sale, sunt adevarate.

Atunci, Mihai Slic nu vedea nimic iesit din comun in faptul ca el, profitand de functia de viceprimar, cerea date tehnice consortiului de doua firme care participau la o licitatie unde printre contracandidati sunt chiar societatile familiei Slic. La fel de firesc i se parea sa semneze in locul presedintelui Comisiei de evaluare, Nicolae Onica, chiar daca nu era nici macar membru al acesteia.

"Nu conteaza ca nu sunt presedintele Comisiei de evaluare. Eu nu sunt oricine. Sunt viceprimar! Daca cei de la Bucuresti ne-au cerut niste precizari, ce era sa fac? Onica era plecat. Nu stiu de ce va legati de o semnatura, pentru ca nu-i o chestie asa de grava. Si ce daca sunt implicat in doua firme care participa la licitatie? Asta nu are nici o relevanta".