Un bunic isi acuza fostul ginere de nerespectarea responsabilitatilor ce le are asupra nepotului sau. In urma unui divort care s-a incheiat in urma cu cinci ani, fata reclamantului Demeter Francisc a primit in ingrijire baiatul, iar tatal acestuia a fost obligat sa-i plateasca pensia de intretinere.

"Cu toate ca exista mai multe hotarari judecatoresti, decizii ale Tribunalului Mures, chiar si o ordonanta prezidentiala, tatal baiatului nici pana in ziua de astazi nu respecta legea", spune Francisc.

Urmare a acestui fapt, spune batranul, fiica lui nu mai are incredere nici in politia, nici in justitia mureseana, toate cererile si sesizarile facute de ea fiind date la o parte si trecute cu vederea.

Mai mult patron decat tata

Demeter Iulia Emese este mama unui baietel de 14 ani, victima a unui divort si a unui tata care nu contribuie la cresterea si educatia lui.

Desi are o firma, care merge bine, spune fostul socru, Marton Mihaly nu plateste pensia de intretinere lunar, acumuland o serie de restante, iar pentru faptul ca trimite banii pe carnet CEC, acestia ajung de multe ori si cu intarziere. "Din 24 februarie 2000 pana in luna mai anul urmator nu a trimis absolut nici un ban.

Abia dupa insistente a trimis in batjocura retroactiv pe noua luni de zile", sustine Demeter. Iulia a facut o plangere penala in instanta impotriva fostului sot, acuzandu-l ca si-a abandonat familia si solicitand ca banii sa fie trimisi prin mandat postal.

Pentru ca viata a devenit din ce in ce mai scumpa, iar nevoile pentru cresterea minorului au crescut, la fel si veniturile tatalui, mama a cerut majorarea cuantumului pensiei de intretinere.

Cand intretinerea este datorata de parinte, aceasta se stabileste pana la o patrime din venitul lunar pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei copii. In prezent, venitul minim pe economie este in cuantum de 2,8 milioane de lei.

Avand in vedere ca tatal minorului este patronul unei firme, iar castigurile lui nu pot fi stabilite concret, instanta a hotarat ca pensia de intretinere sa creasca. Si a fost marita cu nici mai mult nici mai putin de 75.000 de lei.

Nici o sansa

"Este cu atat mai grav cu cat este vorba de respectarea drepturilor unui minor. Tatal lui plateste dupa bunul plac o pensie de mizerie, stabilita dupa salariul minim pe economie. Adica patronul unei firme castiga mai putin ca un muncitor necalificat, fara nici o scoala?", se intreaba bunicul baiatului.

Spune ca Marton le-a promis ca nu vor scoate bani mai multi de la el, pentru ca are prieteni sus-pusi, in fata carora nimeni nu poate face nimic.

Baiatul intelege situatia, dar nu-si intelege tatal, de ce nu vrea sa-i ajute mama sa-l creasca: "Acum trec pe clasa a opta si am nevoie de mai multe haine, caiete si carti. Tata ma cauta uneori si imi mai da din cand in cand bani de buzunar, dar mama nu se poate descurca asa".

Din ambitia tatalui, singurul care are de suferit este copilul sau. Chiar daca mama depune eforturi in stanga si in dreapta pentru a face in asa fel incat sa-si ajute baiatul, de ani de zile ea duce o lupta cu morile de vant. Nu mai stie la care usa sa bata sau de mana cui sa se prinda pentru a primi un ajutor cat de mic.