Compania Astral, fondata la Cluj in 1992 de un grup de oameni de afaceri locali, a fost „inghitita", la sfarsitul saptamanii trecute, de UPC Romania, detinuta de holdingul american Liberty Global, ce inglobeaza companiile UnitedGlobalCom (UGC) si Liberty Media.

Surse de pe piata de comunicatii sustin ca tranzactia s-a ridicat la valoarea de aproximativ 416 de milioane de dolari (346 de milioane de euro). Fuziunea Astral-UPC intra, astfel, in topul celor mai mari tranzactii private din Romania.

Astfel, UPC devine principala companie pe piata de CATV din Romania, devansand RCS. Astral Telecom se afla intr-o lupta stransa cu RCS pentru pozitia de lider de piata.

Potrivit informatiilor vehiculate in mediile de afaceri, portofoliul de actiuni al Astral era detinut de nu mai putin de cinci fonduri de investitii (Cresianco Limited, cu 34% din actiuni, Dixon Investments - parte a AIG - cu 25%, Bridgecom, cu 6%, Wordfield, cu 7%, si Dealgate, cu putin peste 1%).

Fondurilor de investitii li se adaugau si noua actionari-persoane fizice: Horia Ciorcila, presedintele CA al Bancii Transilvania (4,2%), Dan Pop Baldi (3,9%), Bela Urasi (3,9%), Sorin Ghite (3,9%), Vali Nicola (3,9%), Aura Oprea (1,6%), Dorel Goia (putin peste 1%), Ioan Goia (putin peste 2%), alaturi de o alta persoana fizica ce detinea sub 0,1% din actiuni.

Lipseste avizul Consiliului Concurentei

Povestea Astral a inceput in 1993, anul care marcheaza infiintarea primei companii din Grupul Astral, TV Cablu.

De atunci, actionarii companiei au incercat sa implementeze o strategie de extindere si investitii continue, bazate pe atragerea in grup a celor mai puternici furnizori locali de servicii de televiziune prin cablu, internet si transmisii de date: Agapia, Kappa, Dacoluci, Metwoplast, Delta Soft, DNT, Canad System, Nextra Telecom, FX Communication, Tudor Sat Cable si Sat Line Co.

ASTRAL - OAMENII SUNT CELE MAI IMPORTANTE VALORI SUCCESUL NOSTRU DE AZI ESTE REZULTATUL INVESTITIILOR NOASTRE DE IERI La inceputul anului 2000, perspectivele pietei de comunicatii din Romania, in general, si cele de dezvoltare a Astral, in special, atrag o investitie de 20 de milioane de dolari a AIG New Europe Fund (parte a AIG Capital Partners, o divizie de investitii a grupului AIG).

Pentru anul financiar 2003, compania Astral raportase o cifra de afaceri ce depasea 46 de milioane de dolari si un profit net de peste sase milioane de dolari.

ZIUA de Cluj a anuntat, in urma cu mai multe saptamani, ca UPC sta cu ochii pe Astral. In cadrul companiei clujene s-au dat lupte grele intre fondul de investitii Dixon, care dorea de ceva timp sa vanda, si actionarii persoane fizice, care s-au lasat cu greu convinsi sa dea unda verde tranzactiei.

Oricum, UPC mai are de trecut un hop, tranzactia urmand a se afla pe biroul Consiliului Concurentei, care va trebui sa aprobe intreaga afacere, dat fiind ca UPC va deveni, cel mai probabil, operatorul nr. 1, cu aproximativ 35% din piata de profil. Pana la aceasta ora, UPC nu a anuntat daca va muta sediul principal al operatiunilor Astral de la Cluj la Bucuresti.

Averi de peste 100 de milioane de dolari

Averile mai multor actionari-persoane fizice ai Astral Telecom vor sari, in urma tranzactiilor, de suma de 100 de milioane de dolari.

ZIUA de Cluj a aflat ca principalii beneficiari ai vanzarii catre UPC vor fi presedintele CA Astral, Sorin Ghite (impreuna cu sotia), care vor incasa aproximativ 60 de milioane de dolari, Horia Ciorcila (presedintele CA Banca Transilvania) si Dorel Goia, care vor aduna fiecare peste 50 de milioane de dolari din vanzarea actiunilor.

Ei sunt urmati de alti trei actionari importanti, care vor incasa, fiecare, aproximativ 42 de milioane de dolari: Bela Urasi, Vali Nicola si Dan Pop Baldi. Astfel, in Cluj se va concentra un capital important, de peste 280 de milioane de dolari.

Este interesant de vazut ce va face fiecare cu banii incasati de la UPC. O idee ne-ar putea-o da zonele economice unde sunt implicati deja actionarii Astral. Horia Ciorcila, care este un actionar semnificativ al Bancii Transilvania (controleaza 5% din BT in mod direct si un total de aproximativ 8,5-9% prin interpusi) si ar putea sa incerce sa-si mareasca numarul de actiuni la banca.

Dorel Goia este implicat in industrie si real estate (detine numeroase spatii comerciale in orasele din Transilvania). Nu se stie ce ar putea face Sorin Ghite cu banii, el fiind un cunoscut al protipendadei bucurestene, amator de calatorii si proprietar al unor imobile estimate la mai multe milioane de euro in zonele centrale din Bucuresti si Viena.

Vali Nicola, care si-a trimis deja fetele la scoala in Anglia, a investit in real estate si este unul dintre actionarii importanti de la IMO Finance. Bela Urasi este actionar in doua firme din Cluj care construiesc cartiere rezidentiale, iar Dan Pop Baldi, un pasionat de vanatoare, tocmai a achizitionat o casa in San Benedetto (Italia), estimata de specialisti la peste doua milioane de euro.

In plus, doi dintre actionarii Astral, Dorel Goia si Horia Ciorcila, alaturi de omul de afaceri Ovidiu Turcu, au incercat sa devina proprietarii hotelului Athenee Palace Hilton din Bucuresti, dar au reusit sa achizitioneze doar 9%, de la actionarii romani, fiind „depasiti" de vicepremierul George Copos, are a devenit actionar majoritar achizitionand procentele aflate in portofoliul actionarilor francezi ai hotelului.

Astfel, am putea anticipa ca proaspatul capital strans de actionarii Astral ar putea fi investit in Banca Transilvania, in proprietati imobiliare in tara si strainatate, in turism, industrie sau constructii rezidentiale.

Astral, istoria unei afaceri clujene

1992

Este infiintata compania de servicii de televiziune prin cablu TV Cablu, care isi concentreaza activitatea in localitatile Cluj-Napoca, Bacau, Turda, Campia Turzii si Bistrita.

1993

Se infiinteaza compania de servicii de televiziune prin cablu Storm TV, in urma unui parteneriat incheiat cu compania TV Cablu. Noua companie isi va concentra operatiunile in Ploiesti, Buzau, Braila, Sebes, Aiud, Cugir si Campina. Tot in 1993 se infiinteaza compania de servicii de televiziune prin cablu Astral TV, care opereaza in Bucuresti, Alba Iulia, Jibou si Zalau.

1997

Astral TV isi extinde operatiunile in Bucuresti, Iasi, Bistrita, Dej, Petrosani si Gherla, prin achizitionarea companiilor Delta Star, Arexim Line, COAX, Dags si CDR.

1999

Are loc fuziunea/integrarea companiilor Delta Star, COAX, Dags, Arexim Line si CDR.

2000

Astral TV achizitioneaza compania Gameland din Galati, Alcor Curtea de Arges, Agapia Suceava si Metwoplast Odorhei. Astral TV mai achizitioneaza, la nivel local, si companiile de televiziune prin cablu Kaho, Digital 3, TopLine, Metwoplast, Sotrimex, Elho. Tot in 2000, AIG New Europe Fund investeste 20 de milioane de dolari in Astral TV. Fondurile obtinute sunt folosite pentru achizitii.

Astfel, Astral TV mai cumpara si furnizorul de servicii de transmisii de date si Internet Kappa Bucuresti. Fuziunea cu aceste companii se realizeaza in mai 200

2001

Astral TV fuzioneaza cu Storm TV, Gameland si TV Cablu. Noua companie formata in urma acestor fuziuni poarta denumirea de Astral Telecom. Tot atunci are loc integrarea noilor achizitii ale companiei Astral Telecom: Agapia, Kappa, Dacoluci, Metwoplast, Canad System si Delta Soft.

2002

Are loc o noua achizitie: Astral Telecom cumpara DNT, unul din furnizorii importanti de servicii de Internet din Romania, cu o prezenta putrernica in Cluj si Timisoara.

2003

Astral Telecom achizitioneaza si Canad Systems din Bucuresti.

2005

Astral Telecom este „inghitita" de UPC Romania.

UPC vine tare din urma

UPC a intrat pe piata romaneasca in anul 1992, prin achizitionarea unor retele locale de comunicatii prin cablu. Investitiile au continuat si in anii urmatori, prin preluarea treptata a mai multor companii de cablu din intreaga tara. In acest moment, UPC furnizeaza servicii de calitate unui numar aproximativ 400.000 de clienti din toata tara.

In 2000, UPC a decis deschiderea, la Bucuresti, a unui centru national de management cu scopul de a consolida si optimiza operatiunile achizitionate pana la acel moment. Totodata, rolul centrului de management a fost acela de a explora si valorifica noi oportunitati de dezvoltare locala, fie prin preluarea de noi companii, fie prin introducerea de noi servicii.

Cea mai mare parte a fondurilor generate de UPC Romania pana in prezent au fost reinvestite in modernizarea retelelor si imbunatatirea calitatii serviciilor. Procesul de consolidare a fost finalizat oficial in decembrie 2002, cand a fost aprobata fuziunea companiilor de televiziune prin cablu achizitionate de UPC, rezultand astfel „UPC Romania SA", cu sediul central in Bucuresti.

Noua companie are o echipa de peste 500 de angajati in peste 40 de localitati, din care sapte sunt resedinta de judet: Timisoara, Cluj, Ploiesti, Focsani, Bacau, Botosani si Bucuresti.

Valentin Nicola avertizeaza: „Tranzactia nu este incheiata"

„Toata piata de resort este in mare crestere, iar acest business nu este mai important decat ce s-a intamplat in alte fuziuni sau cumparari de firme. In primul rind, procesul nu s-a incheiat, mai exista detalii preliminare care pot bloca tranzactia, cum ar fi decizia Consiliului Concurentei. E prea departe sa ne gindim ca afacerea este incheiata, iar ce a aparut in presa e inexact.

In orice caz, vreau sa avertizez publicul ca UPC e o companie foarte puternica si ca nu are de ce sa se teama. Nu cred ca abonamentele la cablu se vor scumpi, pentru ca mediul este concurential. Dimpotriva, cred ca va fi un plus beneficiu pentru consumatori", a declarat, pentru ZIUA de Cluj, Valentin Nicola. (T.F.)