In urma cu doua zile am intrebat toti consilierii Aliantei si ai PSD despre cuantumul lunar al bugetului Consiliului Judetean respectiv despre citi bani se ruleaza intr-o singura luna la Consiliul Judetean Satu Mare.

Consilierii judeteni ai respectivelor formatiuni politice ne-au raspuns ca nu au habar despre cit se cheltuie intr-o luna cu protocoalele, delegatii interne si externe, telefoane mobile, fixe, carburant pentru masini, ori cu alte cheltuieli curente.

Ca intrebare ajutatoare, i-am rugat sa ne spuna daca au macar o idee despre ordinul de marime al acestor sume, adica daca este vorba despre zeci sau sute de milioane de lei vechi, sau despre miliarde de lei vechi.

Ieri, aceeasi intrebare am pus-o consilierilor UDMR pe care i-am putut contacta. Iata cum au raspuns dinsii.

Csehi Arpad: Chiar saptamina trecuta am analizat in sedinta Comisiei de buget realizarile la 30 iunie anul curent, respectiv Bugetul de venituri si cheltuieli al Consiliului Judetean, asa ca sint in tema. Am analizat si Situatia cheltuielilor la nivelul consiliilor locale, asa ca, din cite stiu, la nivelul Consiliului Judetean, lunar, in aceste scopuri se cheltuie aproximativ 500 milioane lei.

Draveczky Karoly: Anul trecut am votat Bugetul de venituri si cheltuieli al Consiliului Judetean unde sint trecute, pe capitole, si aceste cheltuieli. Bugetul aprobat de noi consilierii nu este secret, a fost publicat si in Monitorul Oficial al judetului.

Daca vreunul dintre consilieri este interesat de aceste cheltuieli, sa-si consulte mapele, in care va gasi si aceste sume pe care de altfel, le-am votat cu totii.

Gabor Iosif: Nu stiu. Habar n-am.

Günthner Tiberiu: Eu habar n-am nici macar cine hotaraste nivelul si scopul in care se aloca si se cheltuie astfel de sume. Desi am fost de mai multe ori curios in legatura cu ele, n-am reusit niciodata sa le dau de urma.

Si eu as fi de acord si cred ca este corect ca nivelul acestor cheltuieli, sa se hotarasca in plenul Consiliului Judetean si nu asa cum se procedeaza acum, in grupuri restrinse. Oricum, eu personal nu am cheltuit nici un leu din banii publici pentru deplasari, protocol, benzina, telefon sau alte asemenea scopuri.

Mathe Kovacs: Sigur ca stiu, doar noi le votam si toti consilierii judeteni ar trebui sa le cunoasca. Nu le stiu din cap, dar primim mapele in care sint trecute toate cheltuielile. Daca insa mi-ati cere exact sumele, mi-as putea consulta mapele si v-as putea spune citi bani si pe ce s-au cheltuit.

Kramer Csilla: Nu stiu din cap citi bani si pe ce se cheltuiesc. Dar avem toate cheltuielile in mapele pe care le primim si putem sa aflam, daca le consultam.

Marginean Eva-Maria: Nu stiu exact, din cap. Nici nu cred ca este problema consilierilor ce sume si cum se cheltuiesc, ci a executivului. Noi consilierii doar aprobam sumele prevazute in buget.

Veron Andrei: In scopurile pe care mi le-ati spus sint prevazute sume lunare. Nu stiu din cap citi bani se cheltuiesc, si de altfel nu ma intereseaza, fapt pentru care nu le retin. Totusi, in mare le cam stiu, dar pentru ca sint un om al cifrelor, nu va raspund aproximativ, sau estimativ, ca ordin de marime.

Toate sumele se regasesc in mapele pe care le primim, fiecare consilier le poate afla daca isi consulta mapa. Este adevarat ca pentru a le citi ai nevoie de lupa, pentru ca sint trecute cu caractere foarte mici citeodata, dar de acolo se pot afla.