Marii perdanti ai celor noua luni scurse de la castigarea alegerilor de catre Alianta portocalie sunt insasi alegatorii si mai ales masa de sustinatori, unii dintre ei agenti electorali declarati in cursul anului trecut.

Ultimele sondaje de opinie demonstreaza, fara indoiala, facand abstractie de inadvertentele hilare si compromitatoare existente in cadrul rezultatelor, o rasturnare rapida de situatie in randul cetatenilor Romaniei.

Schimbarea de perceptie a electoratului roman, cu privire la reprezentantii actualei Puteri, este o consecinta a modului pompieristic, lipsit de constanta, de multe ori neprofesionist si total neconvingator in care au actionat reprezentantii actualei guvernari din momentul preluarii fraielor Romaniei.

Cota de incredere a actualei Puteri, de la nivel de presedinte si pana la nivel de Guvern si Parlament, a scazut intr-un ritm accelerat din ianuarie pana in septembrie 2005.

Tema principala a castigarii alegerilor, in anul 2004, a fost fara indoiala, atat la nivelul alegerilor prezidentiale, parlamentare si chiar la nivelul celor locale, atacarea coruptiei generalizate promovate si sustinute de catre vechea putere social-democrata.

Coruptia asociata particularitatilor demonstrative de tip "baron pesedist" si "clientelism al partidului-stat" a fost uzitata cu succes de purtatorii de mesaj ai Aliantei de-a lungul intregului an 2004, cu privire la fostul partid de guvernamant si la reprezentantii centrali sau teritoriali ai acestora.

Mesajele anti-coruptie si anti-baroni au fost repetate pana la saturatie mediatica de catre reprezentantii Aliantei D.A. Fara indoiala, ar fi fost absurd sa ne indoim si sa atacam, la momentul respectiv, veridicitatea si intentiile Aliantei de a starpi coruptia si mafia generalizata, promovata de PSD-ul lui Nastase.

Romania a ajuns, intr-adevar, lucru recunoscut si de unii lideri ai fostului partid de guvernamant dupa pierderea alegerilor, la un maxim inadmisibil in ceea ce priveste coruptia. Practic, Guvernul Nastase va figura in istoria Romaniei drept cel mai corupt Guvern, fara, insa, ca manualele de istorie politica si economica sa nu noteze si abilitatile manageriale si competitive ale acestui guvern.

De altfel, din ce in ce mai des auzim, spus de catre oameni din diferite medii sociale, "ceilalti - cu referire la PSD - erau banditi si corupti, dar macar stiau sa guverneze, in timp ce cei de acum sunt la fel de corupti dar si habarnisti in ceea ce priveste guvernarea".

In sprijinul "vocii poporului" enuntate mai sus vine rezultatul sondajului Societatii Academice Romane, realizat impreuna cu Gallup, in care un procent uluitor de mare (46) dintre romani ii percep pe actualii guvernanti ca fiind la fel de corupti ca si cei vechi, ba mai mult, 9% dintre cetatenii Romaniei afirma chiar ca actuala Putere a ajuns sa intreaca vechea Putere in ceea ce priveste coruptia.

Actuala perceptie publica, cu privire la guvernantii portocalii, e vizibila dupa mai putin de un an de guvernare, deci, teoretic, anatema coruptiei va ajunge in patru ani sa zdrobeasca total partidele din actualul arc guvernamental, poate chiar mai dur decat la nivelul predecesorilor social-democrati.

Lumea dezamagita si frustrata din cauza erorilor si incapacitatii demonstrate de catre cei in care si-a pus sperantele pe tot parcursul anului trecut va actiona in consecinta si va sanctiona, fara indoiala, prin vot, actuala Putere.

Asta, in cazul in care, dezamagirea fiind uriasa, nu va impinge fostul electorat participant al Romaniei la non-combat, adica la dezinteres si in consecinta la neparticipare la viitoarele alegeri.

Cei mai periculosi pentru actuala Putere vor fi tocmai cei care au crezut in ei si in sansele ca reprezentantii Aliantei D.A., in frunte cu presedintele Traian Basescu, sa reuseasca sa asaneze mediul politic si economic romanesc.

Pentru acestia, frustrarea ar fi imensa, avand in vedere ca in marea lor majoritate au fost inselati in asteptari si de catre ceilalti guvernanti de dreapta din perioada anilor 1996-2000, CDR.

Timp de patru ani, in timpul guvernarii PSD, cetatenii Romaniei, ajutati de presa, au reusit sa catalogheze coruptia prin cateva nume sonore, unele ajunse "simbol" al acestui flagel - Serban Mihailescu (Micky Spaga), Viorel Hrebenciuc, Sergiu si Doru Sechelariu, Marian Oprisan, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Radu Mazare, Rodica Stanoiu - cat mai ales prin emblema suprema a coruptiei de tip social-democrat, fostul premier Adrian Nastase.

Alianta D.A. a reusit ca, in mai putin de un an de guvernare, "sa produca" si sa prezinte public o serie de lideri portocalii, acuzati de acte de coruptie.

Cel mai interesant lucru este tocmai ca principalele acuzatii de continuare a practicilor vechii Puteri au venit din interiorul actualei Puteri, si anume dinspre presedintele Basescu spre premierul Tariceanu si guvernul sau, acuzati de "legaturi primejdioase" cu anumite grupuri de interese.

Fostul vicepremier Seculici, actualul vicepremier Copos, proaspatul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, fostul secretar de stat din domeniul energiei, Dan Victor Alexandru, consiliera… "foarte personala", a presedintelui Basescu, Elena Udrea, fostul primar general interimar si totodata actualul viceprimar al capitalei, Razvan Murgeanu, Florian Anghelescu – "regele tutunului" - sotul unei alte consiliere prezidentiale sunt doar cativa dintre cei care au reusit sa se faca remarcati prin dorinta acerba de-ai inlocui pe fosti sociali-democrati, enumerati mai sus, in perceptia publica cu referire la fenomenul coruptiei.

Ca atare, merita sa ne intrebam daca celebrele "tepe", folosite in timpul campaniei electorale din toamna anului trecut de Traian Basescu si Alianta D.A., nu au fost cumva orientate inspre cetatenii Romaniei, care incep sa se obisnuiasca cu ideea ca au luat o "teapa" babana, atunci cand au crezut ca o guvernare de dreapta este mai putin corupta decat una de stanga.

Sau ca guvernantii portocalii sunt porumbei si mielusei, in timp ce ceilalti au fost hiene si guzgani.