Data de 1 octombrie a anului in curs a reprezentat momentul intrarii in vigoare a Ordinului Ministrului Administratiei si Internelor ce reglementeaza modul in care cetatenii romani pot calatori in statele Uniunii Europene sau in alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare.

Desi s-a spus ca noile conditii vor usura trecerea frontierei de catre cetatenii romani care vor sa calatoreasca in alte state, in primele zile de la intrarea in vigoare a noilor reglementari, la punctele de trecere a frontierei din vestul tarii s-au format ambuteiaje, iar mii de romani au fost trimisi inapoi.

La punctele de trecerea a frontierei din judetul Constanta, situatia este cu totul diferita. Un motiv al ocolirii punctelor de frontiera constantene este acela ca bande de infractori bulgari acosteaza si jefuiesc autocare.

Conditiile ce trebuie indeplinite de cetatenii romani care doresc sa paraseasca teritoriul tarii noastre cu destinatia Uniunea Europeana sau alte state pentru care nu este necesara obtinerea unei vize prealabile s-au modificat incepand cu data de 1 octombrie a anului curent.

Noile reguli sunt urmatoarele: 150 euro cheltuieli de transport sau dovada ca acestea au fost deja achitate, 30 euro pentru fiecare zi de sedere in statele Uniunii Europene sau 20 euro pentru cei ce calatoresc in statele fost socialiste, iar suma minima prezentata trebuie sa fie pentru minim cinci zile.

De asemenea, fiecare cetatean roman trebuie sa prezinte la frontiera acte serioase care sa justifice scopul calatoriei. Din cauza unei slabe mediatizari a noilor conditii pana la data de 1 octombrie, la punctele de trecerea a frontierei din vestul tarii s-au format cozi interminabile, iar mii de romani au fost intorsi din drum, deoarece nu au avut acte care sa justifice scopul calatoriei.

Cum se poate justifica o calatorie pe parcursul unei singure zi la Budapesta sau cum este dovedita o excursie cu cortul la punctele de trecere a frontierei sunt intrebari ce au ramas partial fara raspuns.

De altfel, nu credem ca aceste conditii ii vor opri pe infractori sa paraseasca teritoriul Romaniei, lucru recunoscut si de purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta.

„De multe ori aceste conditii fac probleme mari cetatenilor onesti care pleaca in marea lor majoritate in scopuri turistice, infractorii gasind resursele financiare sa achizitioneze toate actele necesare justificarii calatoriei in mod legal", a declarat comisar Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al IJPF Constanta.

Pe de alta parte, de precizat ca la nivelul Ministerul Administratiei si Internelor exista din nou discutii in ceea ce priveste conditiile de iesire din tara, dat fiind ca foarte multa lume s-a aratat nemultumita de cele actuale.

Modalitatea de jefuire a TIR-urilor: deghizarea in falsi politisti

Tot Adrian Burcea ne-a informat ca in judetul nostru nici o persoana nu a fost intoarsa din drum pentru neprezentarea actelor cerute de noul Ordin. Acest lucru poate fi justificat si de scaderea numarului de persoane care ies din tara prin PTF Vama Veche si PTF Negu Voda.

„Singurele persoane ce mai parasesc teritoriul tarii prin judetul nostru sunt turistii care merg in Bulgaria pentru sambata si duminica si cei care mai merg la cumparaturi in Turcia pentru 2 sau 3 zile", ne-a declarat Adrian Burcea.

De asemenea, reprezentantul IJPF Constanta ne-a mai spus ca micul comert cu Turcia este pe cale de disparitie, singurele care mai tranziteaza vamile respective fiind in mare parte autotrenurile cu marfuri contrafacute provenite din Turcia cu destinatia Republica Moldova. De altfel, turistii care doresc sa ajunga in Grecia ies din tara pe la PTF Giurgiu.

Motivati de distanta mai scurta, drumuri mai bune, autocarele care au iesit prin punctele de frontiera din judetul Constanta nu de putine ori au fost atacate de bande de jefuitori ce actioneaza pe teritoriul Bulgariei. Iar modalitatea hotilor bulgari este un deja-vu. Barbati imbracati in falsi politisti opresc masinile, in general TIR-urile si solicita actele la control.

Urmeaza talharirea propriu-zisa, care de regula se petrece in zone izolate, impadurite.