Fotoreporterul GAZETEI de Hunedoara a fost agresat de directorul adjunct al SC Metal Expres Deva. Desi demersul jurnalistilor GAZETEI viza documentarea unui material de interes public, reprezentatul societatii l-a bruscat pe fotoreporterul saptamanalului nostru si a incercat sa-i smulga aparatul din mana.

Agresiunea nejustificata a directorului adjunct a fost determinata de faptul ca fotoreporterul, aflat pe domeniul public al statului, facea poze la poarta societatii. Lucru absolut legal. Politia municipiului Deva a fost sesizata in legatura cu aceasta agresiune, iar GAZETA de Hunedoara asteapta rezolvarea cazului si luarea masurilor prevazute de lege.

Vineri, 30 septembrie 2005. In jurul orei 10.00, o echipa a GAZETEI de Hunedoara ajunge la sediul SC Metal Expres Deva, pentru a discuta cu reprezentantii conducerii despre situatia unor lucrari de interes public la care societatea are calitatea de antreprenor general.

Ceea ce in termeni jurnalistici se cheama munca de documentare a devenit, la sediul societatii, un caz de obstructionare a dreptului la informare si de agresare a ziaristului.

Dupa ce echipa GAZETEI a prezentat motivul vizitei si calitatea in care solicita informatiile, o persoana din cadrul societatii ne-a lamurit ca singurul abilitat sa ne comunice date despre Metal Expres sau despre lucrarile firmei este directorul general. Cu toate acestea, respectivul angajat a fost curios sa afle "ce ne intereseaza".

Jurnalistii i-au comunicat intrebarile, iar angajatul a oferit niste raspunsuri lacunare, recomandand presei sa ceara detalii managerului general. Cand i-au fost solicitate date referitoare la nume si functie in societate, angajatul a refuzat acest lucru si a cerut fotoreporterului sa nu-l fotografieze. Lucru pe care angajatul GAZETEI l-a respectat.

De la vorba la bataie

Lucrurile au luat o intorsatura neasteptata la plecarea echipei GAZETEI, cand acelasi director adjunct al societatii Metal Expres a claxonat masina ziarului si a iesit nervos pe motiv ca jurnalistii l-au fotografiat fara voia lui. Vadit furios, directorul adjunct s-a indreptat spre fotoreporterul GAZETEI, care facea o poza cu numele societatii aflat pe poarta fabricii.

Desi fotoreporterul se afla in afara societatii, pe domeniul public al statului, directorul adjunct si-a varsat nervii pe angajatul GAZETEI, agresandu-l fizic. Dupa ce a cerut filmul din aparat, a incercat apoi sa ia aparatul cu forta, pentru ca, in final, sa treaca la violenta fizica.

Directorul adjunct a folosit forta asupra fotoreporterului GAZETEI, l-a bruscat si imbrancit, desi angajatul ziarului nostru avea tot dreptul sa faca fotografii din acel loc fara ca imaginea societatii sau a conducerii sa fie lezata cu ceva. Interventia pasnica a redactorului si directorului de difuzare ai GAZETEI a oprit agresiunea reprezentantului societatii.

Daca directorul adjunct a fost atat de pornit pe calitatea de fotoreporter al angajatului GAZETEI, s-ar fi putut gandi de doua ori ca agreseaza o reprezentanta a sexului slab.

GAZETA sesizeaza Politia

Conducerea GAZETEI de Hunedoara a sesizat oficial cazul Politiei Municipiului Deva si asteapta ca oamenii legii sa isi faca datoria si sa ia masurile impuse de lege. Din informatiile noastre, descrierea angajatului bataus de la SC Metal Expres pare sa se potriveasca cu persoana unui director adjunct pe nume Danescu.

Cu siguranta, agresorul se simte la carma societatii deoarece, dupa fapta sa, a tinut sa precizeze ca "nimeni nu face poze in curtea mea". Simtul proprietatii manifestat in stil de cartier la directorul adjunct a intrat si pe domeniul public al statului, unde zelosul angajat isi pierde "competenta".

Agresiunea fizica, oriunde s-ar petrece, la fel si amenintarea unei persoane sunt infractiuni pedepsite de Codul Penal. In schimb, nu e nimic ilegal sa mergi la o societate care beneficiaza de contracte din bani publici si sa soliciti in calitate de jurnalist informatii de interes public.

Cititorii merita sa cunoasca modul in care sunt gestionati banii lor si modul in care autoritatiile publice se ocupa de proiectele incheiate in folosul comunitatii. Nimic din intrebarile sau atitudinea jurnalistilor GAZETEI in discutia cu reprezentantul Metal Expres nu justifica agresiunea fizica si amenintarea suportate de fotoreporterul ziarului.

Oricat de incomoda ar fi o intrebare sau de deranjanta o fotografie a unui ziarist, intr-un stat de drept demnitatea fizica si psihica a unei persoane sunt respectate, iar faptele care contravin acestei norme sunt pedepsite potrivit legilor tarii.

Asteptam ca organele de cercetare sa-si dovedeasca profesionalismul, timp in care redactorii nostri isi vor continua documentarea referitoare la lucrarile efectuate de Metal Expres finantate din banii publici.