Declaratia ministrului Codrut Seres, prin care companiile miniere erau instiintate de faptul ca isi pot plati datoriile catre consiliile locale si prin cedarea catre acestea a diverse active care nu mai au legatura cu activitatea extractiva, a inceput sa produca primele efecte.

In judetul nostru isi au sediul doua companii miniere: Compania Nationala a Huilei Petrosani (CNH) si Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest SA Deva. Situatia din Valea Jiului a fost examinata in unul din numerele trecute ale ziarului nostru, asa ca acum ne vom ocupa de Minvest.

Compania are sectoare de activitate in patru judete: Alba, Cluj, Harghita si Hunedoara. In judetul nostru functioneaza patru filiale, la Deva, Brad, Certej si in perimetrul Ghelari-Teliuc. Trebuie precizat faptul ca la ultima filiala activitatea de productie s-a oprit saptamana precedenta. Conducerea Minvest a demarat deja discutiile cu primariile pe a caror raza exista exploatari miniere.

Astfel, pentru plata datoriilor catre consiliile locale, compania miniera a ofertat deja cinci primarii din judet, la altele doua fiind trimise adrese de principiu. Este vorba de Vetel si Vorta, unde mai exista activitate extractiva. In cursul anului viitor, cand se preconizeaza ca cele doua sectoare vor fi inchise, si cele doua primarii vor primi oferte concrete.

La Ghelari, pentru stingerea datoriilor sunt oferite cladirea cu dormitoare comune, clubul vechi si clubul nou "Minerul", popicaria si stadionul "Minerul".

Primaria din Teliucu Inferior va primi in folosinta gospodaria anexa a cantinei, dispensarul de intreprindere, cladirea scolii de calificare, stadionul cu toate anexele sale, centrala termica, precum si depozitul de exploziv de la Plosca, nefunctional de o buna perioada de vreme.

Pentru comuna Criscior, unde isi desfasura activitatea o subunitate a filialei Bradmin, compania Minvest a propus o statie trafo in catunul Valea Arsului si doua camine de nefamilisti dezafectate de la Gurabarza. Patrimoniul Primariei Certeju de Sus se va imbogati cu statiile de compresoare, grupul social, popicaria si statia de transformare. La aceste imobile se mai adauga si diverse terenuri.

Compensari cu imobile sub sechestru

In resedinta de judet, situatia este un pic mai incurcata, deoarece imobilul propus pentru achitarea datoriilor, in speta caminul de nefamilisti de pe Aleea Motilor din cartierul Gojdu, face obiectul unui sechestru asigurator instituit la cererea Consiliului Local Deva, pentru plata altor creante.

Alt camin ce adaposteste, in principiu, fosti sau actuali angajati ai Exploatarii Miniere Deva, cel de pe strada Elena Vacarescu, care putea face obiectul acestor operatiuni, are o situatie juridica neclara inca. Aici se poate ajunge la o veritabila problema sociala, daca primaria va decide evacuarea chiriasilor dupa incetarea contractelor de inchiriere.

Tot la Deva s-ar mai putea oferi pentru stingerea obligatiilor cele doua grupuri sociale, centrala termica si cantina de la sediul exploatarii. Trebuie subliniat faptul ca aceste terenuri si cladiri pot trece in proprietatea consiliilor locale doar pentru achitarea datoriilor catre ele si numai dupa incetarea activitatilor extractive.

Tot atunci si alte primarii, cum ar fi Brad si Baita, de exemplu, vor intra in posesia unor obiective dezafectate ale minelor. Se pare ca pana la sfarsitul anului 2006 multe sectoare se vor inchide daca nu se vor gasi investitori interesati de minerit. Ce vor face consiliile locale cu terenurile si cladirile nu se stie cu exactitate.

Se mai lucreaza inca la stabilirea valorii exacte a respectivelor obiective, pentru a se vedea daca acestea acopera in intregime sau partial totalul datoriilor. Unele terenuri vor trebui, probabil, sa fie supuse unui proces de ecologizare. O parte din cladiri sunt degradate, pierzandu-si astfel din valoare.

La fel de adevarat este faptul ca alte obiective sunt extrem de atragatoare pentru primarii, dar si pentru alti agenti economici dornici sa-si dezvolte o afacere, chiar diferita de minerit.

Cine va iesi in castig si cine va fi in pierdere in urma acestor schimburi, nu se poate sti inca. Timpul le va rezolva pe toate.