Numele profesorului Ioan Matasaru este sinonim, de aproape un sfert de veac, cu cel al handbalului feminin devean. Indiferent ca echipa s-a numit Sanatatea, Remin sau Cetate, Matasaru a fost in conducerea tehnica, fiind, alaturi de doctorul Ioachim Oana, unul dintre "pionierii" acestui sport in Deva.

Se poate spune ca, intr-o mare masura, celor doi li se datoreaza existenta handbalului la un inalt nivel in judetul Hunedoara. In prezent, alaturi de Liviu Jurca, profesorul Matasaru antreneaza echipa Cetate Deva.

Din pacate, ehipa deveana a avut un debut mai putin reusit in aceasta editie de campionat. Cauzele sunt multiple, iar antrenorul Matasaru nu se fereste sa le faca publice. Asa cum toti iubitorii handbalului stiu, la sfarsitul sezonului trecut, cele doua echipe din Deva, Remin si Cetate, au fuzionat. A urmat definitivarea lotului, fiind retinute 17 jucatoare.

Pe perioada pregatirii din vara, patru jucatoare provenite de la Remin au parasit echipa fara acordul clubului si s-au transferat la Oltchim Ramnicu Valcea. Si de aici a inceput "iuresul" cu federatia. "Conducerea Federatiei Romane de Handbal (FRH) isi incalca propriul statut.

Articolul 9 din statut prevede ca perioada de fuziune intre doua cluburi se intinde pe durata pauzei competitionale dintre doua sezoane. Oricum, faptul este consumat si nu mai are rost sa mai vorbim mult pe aceasta tema", a spus Matasaru. Toate acestea au afectat moralul jucatoarelor si au pus o amprenta negativa pe jocul echipei.

A mai fost vorba si despre suspendarea Mihaelei Cartas, cea mai valoroasa jucatoare a echipei, pentru un motiv cel putin bizar: sportiva nu s-a prezentat la lotul national din cauza unei accidentari, iar federatia a gasit de cuviinta sa o trimita in tribune pe jucatoare pentru sase meciuri.

Doar interventia presedintelui clubului Cetate Deva, Marian Muntean, a facut ca suspendarea sa fie redusa la doua etape. Un alt motiv al inceputului slab al campionatului este si programarea devaforabila, devencele intalnind in primele etape numai echipe puternice. Bineinteles ca exista si problema arbitrajelor defavorabile.

"Eu nu sunt un tip care se plange de arbitaje, dar cel din meciul cu Constanta a fost sub orice critica. Despre acest joc se va mai pomeni mult timp", a mai declarat Ioan Matasaru.

Ghinion, 13!

La ora actuala, la Cetate sunt legitimate numai 13 jucatoare, din care sase sunt provenite de la Remin. Matasaru recunoaste ca echipa nu s-a omogenizat suficient, dar acesta nu este un motiv care sa scuze evolutia nesatisfacatoare a unor jucatoare pana in prezent.

De asemenea, antrenorul devean a punctat si lucrurile asupra carora conducerea tehnica va trebui sa puna un accent deosebit in perioada imediat urmatoare: "Pe langa antrenamentele pe care le efectuam, trebuie sa gasim metode de ridicare a moralului fetelor. Puterea lor de concentrare nu este suficient de mare pentru a depasi momentele grele ale unui joc.

In patru jocuri s-au ratat unsprezece lovituri de la sapte metri, iar aici nu se mai poate invoca raspunderea antrenorilor sau greselile de arbitraj. Trebuie sa incercam sa formam si o mentalitate de invingator in cadrul echipei, pentru ca numai asa se pot obtine rezultate deosebite".

Campionatul se va intrerupe in perioada 29 octombrie-7 ianuarie, pentru a oferi echipei nationale o perioada de pregatire in vederea participarii la Campionatul Mondial. In acest timp, antrenorii vor trebui sa mai lucreze la disciplinarea si calitatea jocului si se va incerca aducerea a doua-trei jucatoare valoroase.

Venirea acestor jucatoare nu numai ca ar intari lotul, atat numeric, cat si calitativ, dar ar duce si la o crestere la nivelul experientei competitionale. Dupa cum se stie, jucatoarele sunt foarte tinere si, cu exceptia Laurei Poenar si a Madalinei Podelean, componentele lotului sunt neexperimentate.

Partide acasa, sustinute in… deplasare

Pana la perioada de repaos competitional insa, Cetate mai are de sustinut cinci jocuri, din care trei pe teren propriu. "Nu concepem sa nu castigam partidele de acasa, iar din deplasarile de la Baia Mare si Galati am putea sa ne intoarcem macar cu o victorie", a mai spus Ioan Matasaru.

Legat de jocurile de acasa, trebuie spus ca inca nu se stie unde se va juca partida cu CSM Sibiu, de pe 5 octombrie, deoarece atunci Sala Sporturilor din Deva va fi ocupata de o expozitie. Cum sala de la Hunedoara nu este luminata corespunzator, se pare ca cele mai plauzibile variante ar fi Sebes sau Lugoj.

Din spusele lui Matasaru am mai aflat ca la echipa nu exista restante de ordin material, presedintele clubului, Marian Muntean, depunand toate eforturile ca fetele sa nu se confrunte cu probleme financiare. Tehnicianul recunoaste ca echipa traverseaza o perioada mai delicata, dar toti, jucatoare, antrenori, conducere executiva, sunt hotarati sa depaseasca aceste momente.

Situatia din clasament a echipei se poate redresa prin obtinerea unor rezultate favorabile, care se pot obtine numai prin munca si seriozitate in pregatire. Asa, poate, va reveni si publicul, care, nu de mult, umplea tribunele pana la refuz. "Avem nevoie de tot sprijinul. Echipa simte lipsa publicului din tribune.

Fac un apel si pe aceasta cale catre toti iubitorii handbalului sa fie prezenti in numar cat mai mare la viitoarele meciuri de pe teren propriu. Este, in fond, echipa unui oras intreg, nu numai a catorva oameni, iar la nivelul de echipe feminine de prima liga suntem singurii din judet." a incheiat antrenorul de la Cetate Deva, profesorul Ioan Matasaru.