Desi zvonurile despre o eventuala demitere a conducerii Inspectoratului de Jandarmi al Judetului Constanta dateaza de multa vreme, in cursul zilei de ieri, 6 octombrie a.c., acestea s-au materializat. Seful IJJ Constanta impreuna cu cei doi adjuncti ai sai au fost eliberati din functie printr-un ordin emis de generalul de brigada Costica Silion, inspector general al Jandarmeriei Romane.

Zvonuri despre demiterea conducerii Inspectoratului de Jandarmi al Judetului Constanta s-au auzit inca din primele saptamani de la numirea acestora in functie, in primavara acestui an.

In cursul zilei de joi, 6 octombrie a.c., la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei, in prezenta chestorului sef Anghel Andreescu, secretar de stat, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica din cadrul M.A.I. si a generalului de brigada Costica Silion, inspectorul general al Jandarmeriei Romane, a avut loc sedinta trimestriala a Consiliului Militar al Jandarmeriei Romane.

In urma evaluarii capacitatii manageriale a conducatorilor structurilor Jandarmeriei Romane, general de brigada Costica Silion a dispus urmatoarele: „Incepand cu data de 6 octombrie a.c., eliberarea din functie a coloneilor Gheorghe Harabor, inspector-sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta, Constantin Damian, prim-adjunct al inspectorului-sef al I.J.J.

Constanta si Constantin Andriescu, adjunct al inspectorului-sef al I.J.J. Constanta, pentru favorizarea producerii unui eveniment grav prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor si sarcinilor de serviciu. De asemenea, un ofiter specialist din cadrul I.J.J. Constanta a fost pedepsit cu mustrare scrisa pentru dezinteres si superficialitate in indeplinirea atributiilor si sarcinilor de serviciu.

Contactat, capitanul Sorin Tranca, purtator de cuvant al IJJ Constanta, nu auzise de acest ordin, singurul lucru stiut fiind faptul ca cei trei trebuia sa se prezinte azi, 7 octombrie, orele 8.00, la Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, in Bucuresti.

Sefii IJJ, acuzati de indeplinirea defectuoasa a atributiilor

De altfel, colonel Gheorghe Harabor, pana mai ieri inspector-sef al IJJ Constanta, referitor la eliberarea sa din functie, nu a dorit sa faca nici o afirmatie. „Nu comentez, nu doresc sa fac nici un fel de comentariu", au fost singurele cuvinte al lui Gheorghe Harabor.

Cuvintele „favorizarea producerii unui eveniment grav prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor si sarcinilor de serviciu" din ordinul inspectorului general al IGJR, se pare ca se refera la un incident petrecut cu putin timp in urma, cand un lucrator al Jandarmeriei a accidentat un batran pe trecerea de pietoni.

Jandarmul respectiv, aflat la volanul unei masini apartinand IJJ Constanta, in timp ce se intorcea de la o aplicatie, a accidentat grav pe trecerea de pietoni un varstnic de 72 ani.

Exceptand accidentul in sine, care a fost musamalizat intre timp, lucratorul din cadrul Jandarmeriei Constanta nu avea voie sa conduca vehiculul, deoarece nu participase la cursurile de pregatire teoretica si practica ordonate de Inspectoratul General al Jandarmeriei.

De altfel, surse din cadrul IGJR sustin ca mai-marii Jandarmeriei nu prea erau multumiti de activitatea Inspectoratului Constantean, incidentul respectiv fiind picatura care a umplut paharul.