Pe 4 octombrie, in organizarea asociatiei culturale "Casina Nationala" din Deva si a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romanice, la Cercul Militar din resedinta de judet s-a desfasurat simpozionul cu tema "135 de ani de la infiintarea Societatii pentru fond de teatru roman (Deva, 4-5 octombrie 1870)". Manifestarea a fost precedata de depunerea unei jerbe de flori pe placa omagiala.

S-a pastrat, deasemenea, un moment de reculegere in amintirea fauritorilor asociatiei. A urmat, apoi, in sala "4-5 octombrie 1870" a Cercului Militar, activitatea culturala propriu-zisa. Presedintele Casinei Nationale Deva, colonel (r) Danila Moldovan, a adresat un cald salut participantilor la acest eveniment.

Despre activitatea de inceput a "Societatii pentru fond de teatru roman" a vorbit presedintele de onoare al Casinei, profesor Dumitru Susan. El a evocat numele unor pasoptisti ardeleni care au participat la evenimentul ce avea drept scop cultivarea limbii romane. S-a facut, apoi, rezumatul lucrarilor desfasurate in cele doua zile memorabile pentru cultura deveana.

Susan a propus ca zilele de 4 si 5 octombrie sa fie declarate ca zile culturale ale Devei, manifestarile urmand a se desfasura la sediul Cercului Militar, sub patronajul Casinei Nationale din Deva. Dr. Ioachim Lazar a prezentat, in continuare, activitatea societatii intre anii 1908 si 1916, cand a fost condusa de dr. Ioan Mihu din Orastie.

In urma activitatilor desfasurate de societatea nascuta la Deva, in 1919 s-au pus bazele Teatrului National din Cluj Napoca. Casina Nationala din Deva, infiintata la 1842, a avut, la randul sau, un rol important in sprijinirea actului cultural, chiar si prin oferirea unui spatiu in care sa se desfasoare manifestari culturale.

Actiunea a continuat cu lansarea cartii "Amintiri din Tara Corvinilor", de Ioan Popa Zlatna (1904-1983), originar din Ghelari. Lucrarea a aparut prin grija fiului autorului, ing. Mircea Popa Zlatna. Profesorul Petrisor Ciorobea, directorul Casinei Nationale din Deva, a rostit cuvantul de inchidere al manifestarii.

Dintre cele peste 100 de persoane prezente la eveniment s-au remarcat ofiterii in rezerva si in retragere, cadre active si militari in termen, angajati ai muzeului, precum si oameni de cultura. Din pacate, edilii locali nu au fost prezenti. Nefiind vorba de nici o inaugurare, unde se lasa cu taiat de panglici, mici si bere, mai-marii Devei au considerat ca prezenta lor nu este necesara.