Principala cauza care a condus la o astfel e situatie este, in opinia directorului SC Goscomloc SA Uricani, ing. Viorel Crisan, chiar populatia orasului Uricani. „Nu-mi face nici o placereca trebuie sa spun acest lucru, dar principalii vinovati pentru faptul ca am ajuns in acest punct mort, sunt chiar clientii nostri, locuitorii orasului Uricani - spune Viorel Crisan.

Acestia trebuie sa inteleaga ca pentru a putea sa produce si sa livram energie termica, trebuie sa incasam, intr-un fel sau altul, contravaloarea acestor servicii. Ori din pacate, la acest capitol, populatia pare insensibila, ca sa nu spun rauvoitoare." Centrale vechi de un secol

La Uricani, spre deosebire de celelalte orase ale Vaii Jiului, energie termica este produsa in centralele termice aflate in administrarea societatii Goscomloc, centrale vechi de peste aproape 100 de ani. Aceste centrale trebuie sa deserveasca, in sezonul de iarna, un numar de 1150 de apartamente.

In marea lor majoritate beneficiarii de agent termic sunt minerii, angajati ai EM Uricani, care beneficiaza de ratii de carbune care le acopera, in buna parte, valoarea facturilor pentru energia termica consumata. Din pacate, in mod paradoxal, acestia sunt si clientii rau platnici ai Goscomloc-ului. „Este de neinteles acest lucru - afirma Viorel Crisan.

Acesti oameni beneficiaza de acest bonuri, pentru care nu platesc decat un impozit de 16%, dar refuza sa ridice aceste bonuri, care constituie unul din drepturile fundamentale ale minerilor din Valea Jiului, sau daca le ridica, uita sa le depuna la societatea noastra, singura abilitata sa le transforme in energie termica." Anul trecut, societatea de termoficare din Uricani a acumulat datorii de peste 8 miliarde de lei, ca urmare a faptului ca valoarea facturilor pentru termoficare emisa populatiei, nu a fost incasata, nici cu numerar, nici prin intermediul bonurilor de carbune de la mina si, culmea, nici chiar prin intermediul bonurilor de subventie acordate de Ministerul Muncii.

In aceste conditii, datoriile catre principalii furnizori, Compania Nationala a Huilei si Regia de Apa din Valea Jiului, sunt in masura acum sa conduca la luarea unor masuri extreme din partea acestora, concretizate prin refuzul livrarii de materie prima necesara producerii energiei termice catre populatie.

Facturi restante, carbune prea putin

Pentru a putea porni cele trei centrale termice din Uricani, Goscomloc are nevoie de un stoc de 1500 tone de carbune, necesar pentru functionarea centralelor la capacitatea necesara timp de o luna.

Din pacate, la aceasta ora, din cele 4130 de tone de carbune la care minerii de la EM Uricani, locuitori ai orasului Uricani, au dreptul, nu au fost depuse la sediul societatii decat 300 de bonuri, care acopera tot atatea tone de carbune. „Este o cantitate insuficienta", apreciaza directorul societatii de termoficare de la Uricani.

Acesta a demarat o ampla campanie de constientizare a populatiei din orasul Uricani, care este informata ca, in cazul in care minerii nu vor dovedi mai mult interes, populatia nu se va arata mai cu dare de mana la achitarea facturilor restante si curente si daca beneficiarii subventiei de stat pentru termoficare in sistem centralizat nu-si vor ridica bonurile valorice, atunci firma este pusa in situatie de a nu putea porni centralele termice, fapt cu consecinte extrem de grave pe plan social.

Viorel Crisan spune ca societatea de termoficare a orasului Uricani a dovedit o intelegere si o maleabilitate duse pana la extrem fata de beneficiarii serviciilor prestate de societate.

„Noi nu am fortat oamenii sa plateasca, amenintandu-i cu debransarea, noi nu am aplicat majorari si penalitati, noi nu am umflat preturile pentru a acoperi pierderile, noi nu am amenintat cu recuperatori, ci dimpotriva, ne-am asumat un rol care nu este in atributia noastra, acela de a credita populatia si de a face, in acest fel, o protectie sociala" - spune Viorel Crisan, convins insa ca o asemenea stare de lucru nu va mai fi multa vreme tolerata de actionarii firmei, chiar daca este vorba despre Consiliul local.

Se asteapta investitii majore

Conducerea societatii de termoficare de la Uricani spune ca, in conditiile acestui dezinteres manifestat de populatie fata de plata serviciilor de termoficare, insasi intentia primarului Danut Buhaescu de a racorda orasul Uricani la reteaua de termoficare in sistem centralizat de la Termocentrala Paroseni este pusa in pericol.

Cu toate acestea, in acest an, Goscomloc a reusit, gratie unor fonduri de 1,5 miliarde lei vechi primiti de la bugetzl de stat, din cotele defalcate din TVA, sa finanteze intocmirea proiectului de fezabilitate privind transformarea centralelor termice din Uricani in puncte termice, ca prima masura necesara trecerii la sistemul energetic centralizat.

Pana cand aceasta investitie de mari proportii va fi pusa in aplicare, orasul Uricani nu are alta sansa de a avea caldura in locuintele oamenilor decat prin intermediul vechilor centrale termice pe carbune.

Directorul firmei de productie si distributie a energiei termice spune ca, printr-o mobilizare exemplara a locuitorilor, orasul Uricani mai are inca sanse de a nu ramane prada frigului in case in iarna care bate la usa.

Sigur, o buna parte dintre acestia, in special angajatii minei Uricani, beneficiari si ai unei cote de 25.000 de kW de energie electrica cu tarif subventionat in proportie de peste 90%, se bazeaza pe incalzirea prin intermediul aparatelor electrice. Din nefericire, spun specialistii, nici aceasta solutie nu este una de natura sa rezolve problema.

Asta deoarece instalatiile electrice din Uricani sunt subdimensionate si o suprasolicitare a acestora nu va conduce decat la defectiuni care vor lasa la iarna oamenii nu doar in frig, ci si in bezna.