Incidentul s-a petrecut in cursul zilei de duminica, 23 octombrie, la o zi dupa ce reprezentantii PSD si PNL au luat pulsul comunei aflate in pragul primului referendum din tara pentru schimbarea din functie a unui primar.

Duminica, in jurul orei 13, masina care anunta organizarea, pe 30 octombrie, a referendumului a fost oprita de un zid viu, format din opt locuitori ai comunei Feleag, in frunte cu socrul si cumnatul primarului Adrian Lapadat. De la bun inceput injuriile au luat locul conversatiei.

In masina (Dacie Papuc) se aflau trei persoane - Gheorghe Tobias, Nemeth Kalman si Mircea Lacatusu.

Dupa ce a rupt cablurile de la boxe, cumnatul primarului Lapadat, Nicusor Pavel, intr-un acces de furie, s-a repezit la reprezentantul romilor din comuna, Tobias Gheorghe, pe care l-a lovit cu pumnul in fata, dupa care i-a aplicat o serie de lovituri in ceafa.

"Ne deplasam cu masina, ca-n fiecare zi, prin comuna, sa anuntam referendumul, ca lumea sa stie si sa vina sa-si exprime pozitia. Duminica, la iesirea din satul Feleag, am fost opriti de acesti oameni, care ne-au intrebat cu ce drept facem acest anunt.

Am incercat sa le explicam ca suntem in legalitate, ca am primit aprobare de la viceprimar, dar in clipa urmatoare au smuls cablurile din boxe si s-au repezit la mine si m-au batut", a spus victima, Gheorghe Tobias. Tot in cursul zilei de duminica, postul de politie din Vanatori a fost anuntat in legatura cu acest incident.

Din informatiile pe care le avem la aceasta ora, politistii nu au putut duminica sa ia declaratii participantilor la incident, din cauza ca persoanele implicate si-au ferecat usile, iar cumnatul primarului a plecat in comuna vecina, Saschiz.

Tensiunea creste

Interesant este ca in ziua anterioara evenimentului, atat reprezentantii PNL, cat si cei ai PSD au facut un tur al comunei pentru a vedea situatia din Vanatori.

Din echipa PNL au facut parte ministrul Eugen Nicolaescu, consilierii judeteni Teodor Giurgea, Akos Mora si Ioan Tosa, Marius Ichim si reprezentanti din Consiliul local, acestia convocand o adunare generala in Caminul Cultural din comuna. Tema discutiei a vizat doua mari probleme: sanatatea si referendumul.

Din partea PSD, la Vanatori au fost prezenti senatorul Cristian Georgescu, Ovidiu Natea si Cornel Briscaru, care au luat pulsul comunei si au purtat discutii cu primarul Lapadat. Potrivit lui Cristian Georgescu, oamenii din comuna nu cunosc in totalitate implicatiile referendumului.

"Oamenii nu stiu ca pentru organizarea referendumului se cheltuie bani, ca din banii respectivi se poate face un drum sau alte reparatii. Consider ca implicarea prefectului in organizarea referendumului este mult prea mare. El ar trebui sa respecte legea", a afirmat Georgescu, care este si purtator de cuvant al PSD Mures.

Desi senatorul afirma ca vorbeste zilnic cu primarul din Vanatori, totusi, acesta nu a fost informat in legatura cu incidentul de duminica.

Prefectul Dobre afirma ca va lua in continuare masuri pentru ca incidente similare cu cel de duminica sa nu mai aiba loc si ca s-a luat deja legatura cu politia din localitate pentru a se face o analiza a evenimetului. Vom reveni cu detalii.

"Consider ca domnul Georgescu nu are calitatea necesara pentru a-si da cu parerea in legatura cu actiunile mele. Conform legii, prefectul este cel care trebuie sa se ocupe de organizarea referendumului, e normal sa ma intereseze". - Ciprian Dobre

In cursul zilei de sambata, primarul Lapadat a oficiat noua casatorii in Vanatori, desi pana acum edilul s-a ferit de astfel de obligatii. De mentionat ar fi ca cele noua cununii au reunit 90% din totalul romilor. Un alt aspect interesant este faptul ca primarul a impartit rachiu si biscuiti celor prezenti la nunta.

Primarul din Vanatori, Adrian Lapadat a refuzat sa dea o declaratie.