Hunedoara este al optulea judet al tarii unde va functiona un serviciu de urgenta si descarcerare de tip SMURD. Dupa aproape un an de tatonari, asociatia SALVITAL Hunedoara-SMURD este foarte aproape de a-si incepe activitatea. Acest serviciu va deveni al doilea ca marime din tara, dupa cel din Mures.

Proiectul SALVITAL a derulat, pana in prezent, trei din cele patru etape necesare functionarii. Primul pas a fost constituirea asociatiei, care are in componenta 17 consilii locale, ultimele carte au aderat fiind Vulcan si Uricani. A urmat apoi organizarea licitatiei pentru achizitionarea unui numar de cinci ambulante de tip B2.

Ambulantele, de fabricatie germana, cu tractiune integrala, sunt dotate cu ventilator, injectomat, defibrilator semiautomat si alte aparate medicale si costa aproximativ 105.000 de euro.

Masinile beneficiaza, de asemenea, de conectare on-line cu Unitatile de Primire a Urgentelor (UPU) din spitalele judetului, pentru transmiterea informatiilor catre un doctor care poate prelua coordonarea activitatii medicale. Licitatia a fost castigata de o firma din Cluj, iar contractul va fi semnat pana la sfarsitul acestei luni.

Ultima etapa care urmeaza sa se desfasoare este cea a pregatirii personalului. Vor functiona cinci echipaje, fiecare formate din 10 oameni. Dintre membrii echipajelor, trei vor proveni de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), care a obtinut deblocarea, pentru tot judetul, a unui numar de 15 posturi, asa cum declara colonelul Petru Stancoane, comandant ISU.

Masinile vor fi distribuite in asa fel incat sa se reuseasca o acoperire cat mai buna a tuturor zonelor din judet. Asadar, pe langa masina existenta deja la Orastie, cele cinci ambulante vor fi arondate astfel: doua in Valea Jiului, doua in zona Deva-Hunedoara si una pentru regiunea Brad.

Se doresc interventii cat mai putine

Pentru ca acest modul sa functioneze, este nevoie de o sustinere materiala. "Trebuie sa existe o cofinantare a sistemului, iar aceasta trebuie asigurata de ISU, Consiliul Judetean si cele locale, precum si din partea populatiei", declara doctorul Raed Arafat, coordonatorul SMURD.

Autoritatile se gandesc deja la introducerea unei taxe anuale modice, din 2006, pentru functionarea SALVITAL: fie de un leu nou de fiecare angajat, fie de 10 lei pe gospodarie.

Consiliile Locale Deva si Hunedoara au contribuit, fiecare, cu cate 112.000 de euro, asteptandu-se si de la celelalte consilii o atitudine similara, in special de la Brad. Contributia primariilor nu este una fixa, ea fiind raportata la numarul cetatenilor din localitatile respective. "Proiectul merge foarte bine. Este un pas urias pentru comunitatile locale.

Nu cred ca cineva doreste ca acesst serviciu sa fie folosit in folosul sau, ci doar pentru aceia care au cu adevarat nevoie de asa ceva. Existenta lui este necesara, dar este de preferat ca interventiile sa fie cat mai putine", mai spunea doctorul Arafat.

Autoritatile judetene, reprezentate prin vicepresedintele Consiliului Judetean, Petru Marginean, nu au ocolit nici problema achizitionarii unui elicopter, pentru care se asteapta sponsorizari si realizarea unor proiecte de finantare externa.

Doctorul Dan Magheru, directorul Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, a subliniat, la randul sau, importanta acestui serviciu pentru judet, acesta fiind recunoscut pentru zonele cu risc mare de accidente grave. "Am avut, anul trecut, peste 400 de interventii cu elicopterul si peste 2.500 de interventii cu masinile de urgenta.

Serviciul nostru este complementar cu cel al Ambulantei si al UPU si este coordonat de catre ISU. Masinile, foarte bine utilate din punct de vedere al primului ajutor, vor fi deservite de personal specializat in descarcerare, care va fi ales dupa o atenta selectie. Daca va fi si un medic pe masina, acesta va mai avea nevoie doar de medicamente" a incheiat doctorul Raed Arafat, coordonator SMURD.